Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mektić upozorava, Lukač umiruje


Opšta bezbjednosno-politička situacija u BiH nije dobra: Dragan Mektić

Za utorak, 30. januar je u Banjaluci zakazana pa ubrzo zatim otkazana pres konferencija Potomaka veterana RS zbog tvrdnji ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da Udruženje veterana tog entiteta pomaže slanje djece na vojnu obuku u Rusiju. Kako su rekli za Radio Slobodna Evropa (RSE), u Udruženju veterana RS slažu se sa ocjenom ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, koji je, pak demantovao sve Mektićeve tvrdnje.

Državni ministar Mektić, gostujući na Radio-televiziji Republike Srpske, ocijenio je da je opšta bezbjednosno-politička situacija u Bosni i Hercegovini loša i ponovio da se u Republici Srpskoj želi napraviti određena formacija od lica koja su iz kriminalnog podzemlja, pa se čak i djeca šalju na vojnu obuku u Rusiju uz pomoć Udruženja veterana Republike Srpske.

Mektić je u emisiji TV ukrštenica ustvrdio je da se zbog toga što opšta bezbjednosno-politička situacija nije dobra građani moraju plašiti.

"Sigurnost je kad imate jedno dobro opšte stanje javnog reda u državi, a mi imamo situaciju u kojoj političari govore o ratu, sve više se pominju razne paravojne formacije i ko se onda tu može osjećati sigurnim", kazao je Mektić.

On je govoreći o organizaciji Srbska čast, ponovio da se u Republici Srpskoj želi napraviti određena formacija od lica koja su iz kriminalnog podzemlja.

"Postoje određeni snimci, koji su objavljeni na društvenim mrežama, iz kojih se, nažalost, vidi da se putem Udruženja Vetarani RS kupe djeca i odvode u tzv. patriotske vojne centre u Rusiju, gdje pucaju iz automatskog oružja bojevom municijom. Ja sam vidio na tim snimcima i djecu od 14 godina. I sada postoji jedna aktivnost da se jedna grupa te djece od 14 do 20 godina odvede u te centre da vježbaju vojničke vještine, ali ne vidim ja tu djecu naših funkcionera", naglasio je Mektić.

Zabrana ulaska u BiH za četvoricu iz udruženja 'Srbska čast'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ustvrido je da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS nema takve podatke, zatraživši imena djece.

"Možemo pričati o ljudima koji su sa ličnom kartom iz Republike Srpske odlazili na strana ratišta, a takvih je registrovano 17. Osam ih se vratilo, a trenutno ih je šest u Republici Srpskoj, pripadnici su radikalnih islamističkih grupa, ali su pod kontrolom MUP-a", dodao je Lukač.

On je takođe, suprotno Mektiću, izjavio da je sigurnosna situacija dobra, naglasivši da u ovom bh. entitetu nema paravojnih organizacija.

"Organizacija Srbska čast, nije registrovana u Republici Srpskoj, nego u Nišu (u Republici Srbiji). Srbska čast u Republici Srpskoj ima osam članova ili simpatizera i to su podaci MUP-a", rekao je Lukač, koji je potvrdio da pojedini pripadnici Srbske časti imaju kriminalne dosijee.

"Tačno je, i jedino to mogu da potvrdim od ovog što je ministar Mektić govorio, da trojica ili četvorica ljudi iz Srbske časti su imali probleme sa zakonom. MUP RS je protiv njih podnosio prijave, a za određena djela su i osuđeni i odležali su te kazne", pojasnio je Lukač.

Predsjednik Udruženja veterana Republike Srpske, koje je Mektić optužio za zloupotrebu ovog udruženja i pomoć u navodnom slanju djece na obuku u Rusiju, Duško Vukotić za RSE Evropa je izjavio da se slaže sa svim što je rekao Lukač.

"I potpuno se slažem s njim (Lukačem), bar kada je riječ o veteranim RS-a i njihovim potomcima da mi nismo nikakva vojna ili paravojna formacija i da od nas ne prijeti opasnost nikome u u Bosni i Heregovini i regionu. Sve ovo su neozbiljne i neodgovorne izjave minstra bezbjednosti BiH", kazao je Vukotić.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG