Dostupni linkovi

Da li Dodik pravi paravojne formacije?


Optužbe da pravi paravojne formacije: Milorad Dodik

Navodi u medijima da Milorad Dodik uz podršku Moskve pravi paravojne jedinice uzburkale su strasti u BiH. Navodno, organizacija ˝Srbska čast˝ regrutuje osobe koje će činiti okosnicu buduće paravojne jedinice. Zvaničnici Republike Srpske odbacuju ove navode nazivajući ih bombastčnim podvalama, dok tako ne misli ministar bezbjednosti Dragan Mektić. Iz organizacije ˝Srbska čast˝ poručuju da se bave humanitarnim radom, a iz organizacije Veterani Republike Srpske najavljuju tužbe. Analitičari ističu da se ovde radi o korišćenju pojedinih organizacija u svrhu predizborne kampanje.

Prema pisanjima pojedinih medija, predsjednik organizacije ˝Srbska čast˝ iz Republike Srpske, Igor Bilbija, regrutuje osobe iz kriminalonog miljea koji bi trebali činiti okosnicu buduće paravojne formacije.

Pretnja po bezbednost BiH
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Navodno, uloga ovih jedinica koje su obučavali ruski i srpski specijalci, je da učestvuju u razbijanju bilo kakvih protesta koje bi u Republici Srpskoj organizovala opozicija.

Tokom obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, pripadnici ove organizacije bili su i na ulicama Banjaluke, a nedavno su prisustvovali i skupu podmlatka Veterana RS "Powers" u sali za sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Na društvenim mrežama ova organizacija se predstavlja kao patriotska, a njeni članovi na fotografijama često koriste vojna obilježja, uniforme i vojnu opremu.

Predsjednik organizacije ˝Srbska čast˝ Igor Bilbija kaže da ovo udruženje nije politički obojeno, da ih niko ne finansira i da se bave humanitarnim radom.

˝'Srbska čast' je registrovana u Srbiji. Vodi je moj brat Bojan Stojković i sjedište je u Nišu. Mi nismo, mi nemamo ni članove mi imamo simpatizere širom Republike Srpske. Naša djelovanja su humanitarnog karaktera i to je sve što radimo, a što se tiče oružja i uniformi, mi smo se slikali u uniformama sa Veretanima ispred njihovog objekta i skinuli uniforme, a ne znam o kojem oružju govorite, ja nemam oružije niti sam se slikao˝, kaže Bilbija.

Svečani defile uprkos neustavnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Dodao je kako su pojedini članovi organizacije članovi i Airsof sportskih klubova u Srbiji, koji se bave takmičenjem u borbenim simulacijama.

Iz Kabineta predsjednika Republike Srpske, odbacuju navode da Milorad Dodik formira paravojne jedinice.

U saopštenju ističu da RepublikaSrpska ima svoje Ustavom i zakonima predviđene institucije i da su konstrukcije o formiranju paravojnih jedinica izuzetno opasne te da nisu u funkciji informisanja građana.

Predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, priče o paravojnim formacijama u Republici Srpskoj naziva bombastičnim nagađanjima.

˝Ovo su razna podmetanja, nastojanja da se odmakne od teme. Nastojanja da se Republika Srpska dodatno isproblematizuje jer nikada nije dosta ni Sarajevu ni pojedinim strancima da to problematizuju i da stavljaju u nekakav kontekst˝, smatra Cvijanović

Sa druge strane Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH kaže da već duže vrijeme sigurnosne službe prate organizaciju ˝Srbska čast˝ i da će sve navode dostaviti Tužilaštvu BiH.

˝Nisu nikakvi humanitarci nego su paravojna formacija koja ima uniforme, koja ima obilježje, koja ima oružje. Otkud im uniforme, ko im je nabavio te najkvalitetnije uniforma američke proizvodnje marke 5-11 i čizme i druge dijelove opreme. Nema ni jedna bezbjednosna institucija u BiH opremu takvog kvaliteta˝, poručuje Mektić.

Nisu to nikakvi humanitarci, nego paravojska: Dragan Mektić
Nisu to nikakvi humanitarci, nego paravojska: Dragan Mektić

Duško Vukotić, predsjednik organizacije ˝Veterani Republike Srpske˝, na čiji su poziv članovi ˝Srbske časti˝ došli na proslavu 9. januara, kaže da će podnijeti tužbe zbog iznjetih neistina.

˝Uslijediće tužbe prema Draganu Mektiću, prema novinaru Slobodna Vaskoviću i prema novinaru Avdi Avdiću da dokažu ono o čemu pišu˝, poručuje Vukotić.

Nedžad Korajilić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu smatra da su političke strukture u BiH rano krenule u predizbornu kampanju koristeći razne organizacije kao oblik hibridnog ratovanja.

˝Na jedan takav način pokušava se unijeti nestabilnost na odredjena područija. Onda kada se unese nestabilnost, onda je izuzetno lako sa ljudima manipulisati i usmjeravati ih gdje da se svrstaju, gdje da daju podršku jer ćemo navodno zbog toga biti sigurniji˝, poručuje Korajlić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG