Dostupni linkovi

Mektić: Srbska čast, paravojna skupina kriminalaca


Dragan Mektić pokazuje sliku pripadnika paravojne skupine
Dragan Mektić pokazuje sliku pripadnika paravojne skupine

Organizacija Srpska čast nije nikakva humanitarna organizacija, već paravojna i parabezbjednosna skupina kriminalaca koji su osuđivani za najteža djela, rekao je na pres konferenciji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"Ova formacija je paravojna i parabezbjednosna i zato je veoma opasno da se pojavljuju na ovaj način na koji se pojavljuju. Tvrdnja da su humanitarna organizacija je smiješna. Nikada nisam vidio da humanitarci oblače najelitnije ratne vojne uniforme i da se prikazuju s opremom i naoružanjem koje služi isključivo za likvidaciju u toku vojnih dejstava", rekao je.

Njihovo djelovanje tvrdi Mektićje opasno, i asocira na 1991 godinu i početak sukoba, a namjera je zastrašiti prvenstveno građane RS, a potom i druge.

"Oni su napravljeni da utjeruju srbima strah u kosti, eskadroni za Srbe. Sada su prikazali u izbornoj godini i poslali poruku ko ne buide s ovom vlasti, biće njihov problem. E neće moći i takva priča neće proći", istakao je ministar.

Mektić je naveo kako je u toku prikupljanje operativnih podataka, te da očekuje od Tužilaštva Bih da promptno reaguje.

Formiranje ovakvih paravojnih formacija asocira na 1991. godinu kada su počele da se formiraju paravojne formacije, na čijem su čelu bili kriminalci. Ovo bi, kako sumnja Mektić moglo izazvati i reakciju na drugoj strani, odnosno da se počnu formirati nelegalne, paravojne formacije kao odgovor, te da se izazove sukob.

Predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, priče o paravojnim formacijama u Republici Srpskoj naziva bombastičnim nagađanjima.

XS
SM
MD
LG