Dostupni linkovi

MUP Republike Srpske provjerava dokumente o nabavci spornog kiseonika


U saopštenju UKC-a ističu da je najvažnije da svi oboljeli pacijenti smješteni u klinikama ove ustanove dobiju kiseonik koji im je nužno potreban za preživljavanje.
U saopštenju UKC-a ističu da je najvažnije da svi oboljeli pacijenti smješteni u klinikama ove ustanove dobiju kiseonik koji im je nužno potreban za preživljavanje.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske su 29. septembra u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS-a zatražili uvid u dokumentaciju i izuzeli dio spisa u vezi sa nabavkom kiseonika u ovoj ustanovi, saopšteno je iz UKC-a.

Iz UKC-a su naglasili da u potpunosti sarađuju sa nadležnim tužilaštvom i podržavaju ovu istragu, jer je, kažu, u interesu ove zdravstvene ustanove da se obavi temeljno.

"U nastavku ovog procesa bićemo, kao dosad, otvoreni i transparentni. Nemamo šta da sakrivamo. Poslovna dokumentacija je na našoj strani", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju ističu da je najvažnije da svi oboljeli pacijenti smješteni u klinikama ove ustanove dobiju kiseonik koji im je nužno potreban za preživljavanje.

Univerzitetsko-klinički centar Banje Luka nema zalihe medicinskog kiseonika, nakon što je u utorak, 28. septembra glavnom dobavljaču kiseonika, firmi TGT Tehnogas iz Laktaša, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila proizvodnju i promet kiseonika.

Afera "Kiseonik" otkrivena je nakon što je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.

Tri dana ranije, 24. septembra, podnio je prijave protiv Vlade Đajića, direktora UKC RS, i Stanislava Čađe, direktora firme TGT Tehnogas.

Osumnjičene u aferi "Kiseonik" Stanivuković tereti za proizvodnju i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje, proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

XS
SM
MD
LG