Dostupni linkovi

Mitrovica: suživot Srba i Albanaca je (ne)moguć


Most deli Mitrovicu na albanski i srpski deo, Foto: Ricki Green
Most deli Mitrovicu na albanski i srpski deo, Foto: Ricki Green

Grad Kosovska Mitrovica je već deset godina, nakon konflikta na Kosovu, podeljen na severni pretežno (srpski) i južni (albanski) deo grada. Ovih dana predstavnici međunarodne zajednice pokušavaju da obnove pet kuća čiji su vlasnici Albanci severnom delu Kosovske Mitrovice u naselju Brđani. Međutim, Srbi koji žive u ovom naselju ne dozvoljavaju obnovu.

Kažu da povratak mora biti obostran i da predstavnici međunarodne zajednice moraju učiniti sve kako bi se i Srbi vratili u južnu Kosovsku Mitrovicu.

U razgovoru sa građanima južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice saznali smo da je eventualni suživot Srba i Albanaca za sada nemoguć i da će, po njhovom mišljenju, Kosovska Mitrovica još dugo biti podeljen grad.

Jovan Nikolić, Srbin iz severnog dela Kosovske Mitrovice kaže da bi voleo da se situacija u ovom gradu normalizuje. Za njega normalizacija situacije u Kosovskoj Mitrovici znači da grad bude nastanjen isključivo srpskim stanovništvom:

ako ostanu ovde da žive šverceri, Srbi i Albanci, onda je suživot moguć, jer oni zajedno stvarno sarađuju tako dobro da im čovek pozavidi, njima nije bitna nacionalnost, nije im bitno ništa...
"Meni ovaj grad deluje smešno, podeljeno, stvarno smešno...Voleo bih da se situacija normalizuje ali ne bih voleo da bude kao što je nekada bio ali ni ovako više ne ide. Znači, voleo bih da grad bude srpski, kao što bi i trebalo da bude ako se već priča o nekoj podeli, tačnije to ne treba da važi samo za Mitrovicu već za sva mesta na Kosovu gde ima Srba. Jer ako se uzme u obzir procenat stanovništva po etničkoj pripadnosti onda treba da bude srpski grad jer je suživot nemoguć. Mada, ako ostanu ovde da žive šverceri, Srbi i Albanci, onda je suživot moguć, jer oni zajedno stvarno sarađuju tako dobro da im čovek pozavidi, njima nije bitna nacionalnost, nije im bitno ništa... Ima pojedinih patriota ovde koji stvarno ne da sarađuju nego 'ubiše'..."


Jovana smo pitali kako komentarišse pokušaj obnove albanskih kuća u severnom delu Kosovske Mitrovice:

"Nema problema, ako treba da se vrate neka se vrate ali daj da krenemo da vraćamo i Srbe a ne da povratak Srba bude samo na papiru a Albance hajde da vratimo sa KFOR-om, EULEX-om na njihova ognjišta. Pa i mi smo imali ognjišta u južnom delu nismo imali kočake (svinjci) već kuće. A to što oni hoće da se vrate pa i ja bih hteo mnogo što šta, ali..."

Pogled na Kosovsku Mitrovicu

Albanac iz južne Kosovske Mitrovice Beka Abazi smatra da Srbi i Albanci mogu da žive zajedno ukoliko njihovi predstavnici uz dogovor tako odluče. On kaže da ima prijetelje Srbe iz severnog dela grada i da ih često posećuje ali naglašava da još uvek ne bi smeo sam da slobodno prošeta ovim delom grada:

...iako imam stan u centru severne Kosovske Mitrovice, stvarno ne bih mogao da odem tamo, jer znam da bih, iako je stan moj, možda stvorio neki problem...
"Pošto sam pre rata radio kao novinar ja i danas mogu sa mojim kolegama i prijateljima da sednem i popijem kafu. Ali ja, iako imam stan u centru severne Kosovske Mitrovice, stvarno ne bih mogao da odem tamo, jer znam da bih, iako je stan moj, možda stvorio neki problem. što se mog povratka tiče, ja stvarno ne znam kada bi se to desilo zato što povratak ne zavisi od mene. Obzirom na koji način se to sada radi ne verujem da će se povratak brzo desiti."


Enesa Petrović živi u severnom delu Kosovske Mitrovice. Kaže da je najbolje rešenje da grad zauvek ostane podeljen na srpski i albanski deo:

Što se mene tiče, grad može ostati podeljen. Ja ne vidim nikakav način nekakvog suživota Srba i Albanaca ili ostalih nekih etničkih zajednica...
"Ja smatram da je ovo naseljavanje tačnije pokušaj povratka Albanaca u severni deo provokacija. To nekome odgovara, da ne bude mira i ja stvarno ne znam zbog čega bi se neko uopšte vraćao. Što se mene tiče, grad može ostati podeljen. Ja ne vidim nikakav način nekakvog suživota Srba i Albanaca ili ostalih nekih etničkih zajednica. Ja sam muslimanka, udata za Srbina. Meni uopšte, ali uopšte, ne pada na pamet da živim dole u južnoj Mitrovici. Zaista smatram da grad ne može nikada biti kao prije. Jeste da trgovine ima, putuju, trguju, kupuju ali se ja nikada ne bih osećala bezbedno sa druge strane Ibra. Verujem da se ni Albanci, mada ne znam da li bi im nešto falilo, ne bi osećali kao svoj na svome bez obzira što su ovde njihove kuće."


Krajem prošle godine u sukobu koji je eskalirao u naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice povređeno je petoro Srba. Tuča između Srba i Albanaca izbila je kada je nekoliko Albanaca u pratnji Kfora došlo u ovaj deo grada želeći da započne obnovu svojih kuća koje su stradale tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
XS
SM
MD
LG