Dostupni linkovi

Lideri koalicije ponovo o rekonstrukciji Vlade Srbije


Vlada Srbije
Sastanak lidera tri najveće stranke vladajuće koalicije u Srbiji o tome koji će ministri biti prinuđeni da napuste vladu, što bi bio prvi korak u rekonstrukciji kabineta koji je prethodnih godinu dana vodio premijer Ivica Dačić, završen je u ponedeljak uveče bez izjava i saopštenja, a razgovori su nastavljeni u utorak.

Sastanak se održavao iza zatvorenih vrata, a od Ivice Dačića, Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića se očekuje da donesu konačnu odluku o promenama u Vladi Srbije, posle pristanka Ujedinjenih regiona Srbije da Ministarstvo finansija i privrede bude podeljeno u dva resora.

Da li će nova personalna rešenja pratiti i nova politika i koliko građani Srbije veruju u suštinski zaokret i ostvarenje krupnih obećanja koja su slušali poslednjih godinu dana?

Srpska napredna stranka, ubedljivo najjača partija u Srbiji, prva je obelodanila da smenjuje svoja četiri ministra, uključujući i mesto svog lidera Aleksandra Vučića, koji napušta funkciju ministra odbrane. Iz njihovih redova rekonstrukciju neće proći ni ministri poljoprivrede, kulture i sporta Goran Knežević, Bratislav Petković i Alisa Marić.

Već ranije je obelodanjeno da će iz redova socijalista morati da ode ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, što je pratila Dačićeva ocena da to ne mora biti i kraj.

Premijer Dačić je, naime, i sam izložen pritisku stožerne stranke vladajuće koalicije da se odrekne mesta ministra policije.

Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić
Radio Slobodna Evropa saznaje, međutim, nezvanično da se ne može isključiti mogućnost da bez funkcije ostane lider Ujedinjenih regiona i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, kao i Žarko Obradović, ministar prosvete iz redova Dačićevih socijalista.

Dok se još spekulisalo o skoru rekonstrukcije vlade, Dinkić je rekao da želi da se razgovori o tome što pre završe i da se zemlja okrene modernizaciji i zapošljavanju.

"Želim da se razgovori o rekonstrukciji vlade, koji su se prilično otegli, što pre završe, jer nije vreme za priče o ministarskim mestima već da se Srbija zaposli. Dakle, dosta je bilo priče. Sve ono što moji koalicioni partneri proklamuju – a to je modernizacija Srbije, ukidanje birokratije, zapošljavanje ljudi – to treba sada da sprovedemo u delo”, kazao je Dinkić i dodao da su građani već umorni od rekonstrukcije i da su i njima i njemu političke kombinatorike već navrh glave.

Preusmeravanje moći

Koliko uverljivo deluju dosadašnja rešenja i da li se na osnovu njih može govoriti da će rekonstrukcija biti temeljna kao što je najavljivano?

Politički analitičar Vladimir Goati za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da je reč o značajnom preusmeravanju moći ka stožernoj stranci koalicije.

Odgovarajući na pitanje da li glavni igrači vladine koalicije jesu ili nisu dramatično počistili svoje ministarske redove, Goati kaže da se Srpska napredna stranka nije zaustavila na kozmetičkim promenama.

“Što se tiče stožerne partije, ona jeste izvršila ozbiljnu rekonstrukciju, naravno, možda je mogla da bude veća i šira, ali nije reč o nekakvom malom, minijaturnom doterivanju. Kad je reč o socijalistima, videćemo šta će još uraditi, s obzirom da predsednik Vlade kumulira i jedno ministarsko mesto. Bilo bi neophodno da se oni tog ministarskog mandata reše”, ocenjuje Goati, koji, međutim, dodaje da građani neće osetiti bitne efekte rekonstrukcije vlasti:

“U pogledu nekog poboljšanja životnog standarda i zaposlenosti, što su sada mantre koje mogu da privuku građane, mislim da sledi jedno veliko razočarenje. Ne vidim nikakav ozbiljan posao, kao što je, recimo, bio posao sa Fiatom. Pet-šest takvih poslova bi za dve-tri godine možda moglo da ubrza hod Srbije ka ekonomskoj uspešnosti”, kaže Goati.

Razvučeni ep o rekonstukciji vlade građani Srbije uglavnom prate bez velikih očekivanja jer, kako se može zaključiti iz naše ankete sa Beograđanima, najavljenu rokadu na ministarskim mestima uglavnom ne doživljavaju ozbiljno. U njihovim reakcijama dominira podsmeh ili odmahivanje rukom, uz česte komentare da je sve to foliranje, šarena laža, ćorava posla, presipanje iz šupljeg u prazno i tome slično.


  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG