Dostupni linkovi

Godina rada Vlade: Vučić i Dačić se hvale rezultatima


Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
Možemo da se pohvalimo rezultatima. Tako su prvu godinu rada Vlade Srbije ocenili premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić. Upravo zbog toga što nije bilo rezultata u svim oblastima sledi rekonstrukcija vlade, kaže Vučić. Ona će biti završena narednih dana a priča o personalnim promenama u Vladi nije zaokružena, poručuje premijer.

Na prvu godišnjicu vlade koju obeležava i rekonstrucija čelni ljudi aktuelnog kabineta u Nemanjinoj 11 nisu se libili pohvala na račun vlade koju vode.

Premijer Vlade Srbije Ivica Dačić povodom prve godišnjice Vlade Srbije čak tvrdi da je prvi premijer u proteklih 20 godina, koji posle godinu dana može da kaže da su neki rezultati postignuti.

”Svaki član Vlade, uključujući i mene, treba da preuzme jasne obaveze sa narednu godinu”, rekao je Dačić.

Premijer je naveo da je osvaren višedecenijski cilj – otpočinjanje pregovora sa EU i da je Srbija postala simbol novih vrednosti u regionu.

"Mi nismo nikoga lagali ni u zemlji ni u svetu, vlada je vodili politiku bez maske”, tvrdi premijer.

Kao najveći problem Vlade Dačić je ocenio to što se od nje možda previše očekuje. U ciljeve za naredni period ubrojao je da „zemlja postane članica EU, da se živi bolje i da Srbija bude zemlja pravde“.

Cilj za naredni period je modernizacija Srbije, odnosno napredak srpske ekonomije, rekao je vicepremijer Aleksandar Vučić.

“Cilj nam je da sledeće godine imamo 40 do 50.000 manje nezaposlenih”, kaže on.

Vučić je kao najvažnije postignuće ove vlade ocenio to što je unela novinu u politički život Srbije. A to je, kaže Vučić, neuporedivo veća odgovornost, ozbiljnost i posvećenost poslu. Među uspehe navodi i to “što je Vlada podigla lestvicu kad je reč o ciljevima i rezultatima”.

Ali Vučić priznaje da ima i rezultata kojima ne mogu da se pohvale i kaže da zato sledi rekonstrukcija.

“Ako nam se stavovi poklapaju, nastavljamo dalje sa URS-om. Ako ne, imamo većinu i bez njih”, rekao je premijer Ivica Dačić, koji je podsetio da se sada očekuje da URS donese odluku. Premijer je naveo da će, ukoliko dođe do razdvajanja ministarstva, Vlada imati više članova.

Personalna rešenja nisu zaokružena

“Nismo razgovarali o promeni na mestu ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Dačić, “to nije tema o kojoj se ne može razgovarati, ali ona u ovom trenutku nije centralno pitanje”.

Dačić nije odgovorio konkretno da li će ministar prosvete Žarko Obradović ostati u vladi i dodao je da će se o tome tek razgovarati.

"Niko ne želi da zataškava bilo koji problem, i za problem male mature treba da postoji odgovarajuća odgovornost. Nema tabu tema. Nismo zatvorili krug personalnih pitanja i o tome ćemo razgovarati", rekao je Dačić.

Nije se razgovaralo ni o tome ko će voditi resor odbrane, tvrdi Vučić odgovarajući na pitanje da li će Aleksandar Vulin, direktor vladine Kancelarije za Kosovo, biti novi ministar odbrane. Vučić je rekao da on sam ima nekoliko ideja o kandidatima ali ih nije izneo.

Objašnjavajući zašto podnosi ostavku na mesto ministra odbrane Vučić je rekao da ne može da radi 16-17 sati svaki dan jer obavlja više funkcija.

Glavni odbor SNS-a u petak naveče je podržao sva rešenja predsednika stranke Aleksandra Vučića koji je predložio smenu četiri ministara iz te stranke, sebe sa mesta ministra odbrane, ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, ministra kulture Bratislava Petkovića i ministarku sporta Alisu Marić.

SPS je saopštio da su prihvatili predlog Milutina Mrkonjića da se izabere novi ministar saobraćaja, ali je lider socijalista Dačić posle sednice Predsedništva stranke rekao da Mrkonjić neće biti jedini ministar iz SPS-a koji bi mogao biti zamenjen, ako to bude traženo od njih.

URS će u nedelju posle sednice proširenog Predsedništva saopštiti svoj stav.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG