Dostupni linkovi

Na 144-ti dan od ulaska u priču o rekonstrukciji vlade konačno su poznata i imena ministara koji bi mogli da odu iz Nemanjine 11. Aleksandar Vučić spreman je da rekonstruiše sam sebe kao ministra odbrane, a predlaže i zamenu ministara poljoprivrede, kulture i sporta. Socijalista Milutin Mrkonjić sam se odrekao ministarstva saobraćaja.

Lider naprednjaka i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da će prvi biti rekonstruisan i predložio zamenu četiri ministra iz redova svoje stranke, ministre poljoprivrede Gorana Kneževića, kulture Bratislava Petkovića i sporta Alise Marić. Spreman je i sam da se povuče sa mesta ministra odbrane.

„Da ću ja biti prvi koji će biti rekonstruisan", rekao je Vučić i kao razlog naveo da smatra da ne može da obavlja oba svoja posla s jednakim kvalitetom i posvećenošću.

"Mislio sam da sam mlađi i da ću stići, ali sam fizički umoran", izjavio je Vučić i dodao:

"I sebe ne vidim kao bezgrešnog političara. Bilo je grešaka, ali za razliku od nekih uvređenih veličina, nisam spreman da ovaj posao radim po svaku cenu. Goran Knežević je sposoban i ozbiljan čovek, ali Goran Knežević je imao snage da bude dovoljno odgovoran i da kaže da snosi objektivnu odgovornost. Predlažem i promenu na mestu ministra kulture. Reč je o vrednom čoveku. Objektivne okolnosti su bile takve. Mnogo stvari se urotilo protiv gospodina Petkovića, rešavaćemo te stvari na drugi način u budućnosti. Da se razmotri i ministarstvo sporta zbog angažmana i zbog nekih stvari koje su se odnosile na to ministarstvo“.

Godinu dana nakon što su obećali da će raditi bolje Aleksandar Vučić, lider Srpske napredne stranke, koristeći se brojnim metaforama, poručio je da "treba prekinuti sa onima koji su se osilili na vlasti“.

„Imam ozbiljnih muka da pojedine ministre dobijem, iako moj telefon znaju. Nekada i po 24 sata, kao Interpol da ih goni, pa ne mogu da ih nađem. Promene su kao, što je rekao Bendžamin Dizraeli, čuveni britanski premijer, neizbežne i konstantne u naprednim zemljama. Samo kod nas je to pitanje života i smrti. Samo kod nas su ljudi kao konopcima i lancima vezani za svoje fotelje“, uverava prvi potpredsednik Vlade.

Iako je izbore naveo kao nepotreban luksuz i nešto što bi predstavljalo nepotrebnu pauzu u radu, Vučić je kasnije tokom skoro jednočasovnog govora na Glavnom odboru stranke rekao da SNS želi da menja i pokreće Srbiju da sa podrškom koju ima želi efikasnost i da je, ako je neophodno, spreman za izbore.

"Nemoguće je da oni koji danas imaju 45 odsto podrške predlažu promene četiri ministra, a oni sa manjom podrškom ne. Vreme je za rezove, ili ćemo se razići i imati izbore", rekao je Vučić.

U isto vreme je i predsedništvo Socijalističke partije Srbije prekinulo višemesečnu dilemu koga će od svojih ministara zameniti i prihvatilo zahtev funkcionera stranke i ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića da bude razrešen funkcije.

"Predsedništvo je jednoglasno podržalo zajednički stav Aleksandra Vučića i Ivice Dačića da je neophodno da i Ujedinjeni regioni Srbije, kao treći koalicioni partner donesu odluku o personalnim promenama članova Vlade", navodi se u saopštenju.

Mrkonjić napuštajući sedište stranke na Studentskom trgu, nije želeo da daje izjave, a brojnim novinarskim ekipama samo je kratko rekao: "Doviđenja, deco."

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da Mrkonjić neće biti jedini ministar iz SPS-a koji bi mogao biti zamenjen, ako to bude traženo od njih.

Dačić je naveo da će biti izmenjen koalicioni sporazum ukoliko Ujedinjeni regioni Srbije ne prihvate personalne promene u Vladi Srbije.

On kaže da je sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem došao do zajedničkog stava da je, s obzirom da je ekonomija jedan od najvećih izazova koji predstoje vladi, neophodno da se Ministarstvo finansija i ekonomije, na čijem čelu je lider URS-a Mlađan Dinkić, podeli.

Probijanje rokova

Ujedinjeni regioni Srbije, o čijem opstanku u vladi se poslednjih dana spekulisalo, prethodno su obelodanili svoj predlog rekonstrukcije. Kako za RSE objašnjava portparol te stranke, Marko Selaković, predloženo je da se URS odrekne jednog ministarstva, ali da to učine i preostale dve članice – kako bi Vladu ubuduće činilo 15 ministarstava.

„Jer bi rad Vlade bio brži efikasniji, homogeniji, daleko odgovorniji i to bi bilo u korist građana u svim regionima Srbije. Da li su naši partneri spremni da o ovome razgovaraju otvoreno? Rekao bih da jesu. Da li će doneti takve odluke, to je pitanje koje se ipak tiče partnera“.

Upitan koliko je Srbija daleko od raspisivanja vanrednih izbora Selaković je odgovorio:

„I bez Ujedinjenih regiona Srbije postoji većina za funkcionisanje Vlade, naš cilj je novi timski rad, maksimalna efikasnost i štedljivost i pri tom cilju ostajemo. O efektima ili neefektima odluka nije naše da pričamo, naše je da radimo“, smatra Selaković.

I mada se čini da je Vučić presekao spekulacije o eventualnim vanrednim izborima, ocenom da ih smatra nepotrebnim luksuzom ni sam, kao ni koliko samo dan ranije njegove stranačke kolege nije isključio tu mogućnost. Ako je suditi po našoj anketi, to nije ideja koju bi javno mnenje dočekalo sa odobravanjem.


Koji bi mogli efekti eventualnih prevremenih izbora, koji se u javnosti ovih dana uglavnom povezuju sa novim izdacima, bez suštinskih političkih promena ali i mogućim posledicama po brzinu napretka u evrointegracijama? Srđan Bogosavljević iz Ipsos Stratedžika objašnjava da je već i rekonstrukcija koja se otegla uticala na to da Srbija probije neke rokove, dok bi izbori pružili priliku naprednjacima da mnogo komotnije formiraju neku buduću vlast.

„Već imamo gubitak tempa u pripremama s obzirom da Vlada od kada se priča o rekonstrukciji ne funkcioniše u onom kapacitetu u kome može kada toga nema. Sada se mnogi bave sopstvenim sudbinama, a ne onim što im je glavni posao. Dobra strana jeste što bi se protresla politička scena, dobila bi se jasnija odgovornost za budućnost. S druge strane, nikada nismo imali izbore kada je jedna stranka kao SNS bila toliko dominantna. Šta je posledica toga? Ta stranka onda lako formira Vladu. Uglavnom su sve dosadašnje Vlade formirane, nakon jako teških pregovora. Ako neko ima 40 odsto, što znači da u mandatima ima više, neće imati teške pregovore", kaže Bogosavljević.

Prve godišnjice rada vlada uglavnom su do sada bila obeležavane sumiranjem rezultata, ove godine će to biti drugačije. Nemanjina 11 bi nekima nakon godinu dana mogla da postane bivša adresa, kao što bi mogla da dobije i nove stanare.
  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG