Dostupni linkovi

Lim od najčistije reke do kanala za otpad


Serbia-- The river Lim,pollution, Prijepolje, 10 January, 2019.
Serbia-- The river Lim,pollution, Prijepolje, 10 January, 2019.

U opštini Prijepolje na jugozapadu Srbije ima čak 70 divljih deponija, a otpad sa njih najčešće odlazi u reku Lim, nekada jednu od najčistijih reka u Evropi.

Crna tačka je nesanitarna deponija 'Stanjevine', koja je dugačka oko pola kilometra i prostire se na oko hektar uz samu obalu Lima i magistralni put ka Crnoj Gori.

Na tu deponiju, opština Prijepolje smeće odlaže više od 50 godina. Na nedeljnom nivou istovari se više od 200 tona raznog otpada. Ništa nije bolja situacija ni kada je reč o drugim deponijama, a ribolovci koji vreme provode uz reku, kažu da situacija "nikada nije bila gora" i da Lim na tom delu toka, postaje kanal za otpad.

"Plastične flaše, kese su zlo. Ne mogu da se raspadnu u vodi", kaže ribolovac Šćepanović
"Plastične flaše, kese su zlo. Ne mogu da se raspadnu u vodi", kaže ribolovac Šćepanović

Gde god se okrenem smeće, priča ribolovac Alen Beganović.

"Dok se svest ne probudi u ljudima da treba za sobom da pokupe smeće kad kampuju i kad završe pecanje biće ovako."

Limom godinama plivaju i sadržaji ispusta iz kanalizacije, sanitarne i industrijske otpadne vode, kao i sve ono što ljudi bacaju jer u Prijepolju ne postoji sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

"Dosta smeća dolazi i iz Crne Gore, ali ima dosta i sa naših deponija", kaže ribolovac Miodrag Šćepanović.

On navodi da je "krajnje vreme da se reka zaštiti".

"Plastične flaše, kese, to je zlo. Ne može da se raspadne u vodi. Ima svega. Često pored plovka prođe trbušak od klanja životinja to je normalna pojava ovde. Ništa nas to ne iznenađuje", priča Šćepanović.

Ribolovci navode da bi ih "smeće zatrpalo" da Lim nije jaka i brza reka.

Saradnja sa Crnom Gorom

U Priboju je krajem decembra završen projekat čišćenja divljih deponija uz reku Lim u okviru Programa prekogranične saradnje opštine Bijelo Polje na severoistoku Crne Gore i Priboj na jugozapadu Srbije.

Dve opštine, uz donaciju Evropske unije, uklonile su 12 divljih deponija na obali Lima, šest u Bijelom Polju i šest u Priboju.

Smeće se nalazi i oko kontejnera.
Smeće se nalazi i oko kontejnera.

Na mestima gde su bile deponije, površine su ozelenjene, kaže sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje Jasmin Ćorović.

"Postavljen je baštenski mobilijar i predat građanima u smislu rekreacije", navodi Ćorović.

Međutim, neodgovornost je glavni razlog stvaranja svih divljih deponija iako, kako navodi ribolovac Šćepanović, i u Priboju i Prijepolju ima dovoljno i kontejnera i kanti za smeće.

"Gledam pojedince, prođu pored kontejnera i bacaju smeće na ulicu, bacaju smeće sa mosta. Svest građana nije na nivou na kom bi trebala da bude. Ako mi sami ne sačuvamo našu okolinu, neće nam je niko sačuvati. Niko nikoga ne kažnjava, smeće se baca kako ko hoće i gde hoće", kaže Šćepanović.

On dodaje da ribolovci dok pecaju prikupljaju otpad oko reke i pale.

Reka Lim protiče i kroz Bosnu i Hercegovinu i uliva se u Drinu. Prema podacima "Hidroelektrane na Drini", sakupi se od šest do sedam hiljada kubnih metara plutajućeg otpada, a Lim donese oko 45 posto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG