Dostupni linkovi

Dva grada iz dve države zajedno čiste Lim


najzagađenija mesta na obali Lima će biti očišćena zatvaranjem divljih deponija (Foto: Potpećko jezero na reci Lim kod Pribojske banje)
najzagađenija mesta na obali Lima će biti očišćena zatvaranjem divljih deponija (Foto: Potpećko jezero na reci Lim kod Pribojske banje)

U okviru Programa prekogranične saradnje, opštine Bijelo Polje na severoistoku Crne Gore i Priboj na jugozapadu Srbije ukloniće 12 divljih deponija na obali reke Lim, koja protiče kroz obe države i uliva u reku Drinu u Bosni i Hercegovini.

Vrednost projekta "Rehabilitacija ilegalnih deponija na reci Lim i podizanje svesti o njihovoj štetnosti" je 157.000 evra, od čega Evropska unija donira 133.000 evra, a ostatak od 24.000 evra ove dve opštine.

Kroz ovaj projekat najzagađenija mesta na obali Lima će biti očišćena zatvaranjem divljih deponija, šest u Bijelom Polju i isto toliko u Priboju, ističe sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje Jasmin Ćorović.

"Prije svega želimo da uklonimo 12 nelegalnih odlagališta otpada sa lijeve i desne obale Lima. Predviđena je i nabavka po 30 kontejnera za opštinu Bijelo Polje i 30 za Priboj, kao i oprema za mjerenje kvaliteta vode iz Lima", objašnjava Ćorović.

On najavljuje i da će se raditi na ozelenjavanju zagađenih površina, uz nadzor komunalne policije, dok će nesavesni građani biti kažnjavani.

"Na lokacijama koje budu sanirane pokušaćemo da napravimo parkove prirode, odnosno te površine biće ozelenjene. Biće postavljen odgovarajući baštenski mobilijar, koji će potom biti predat građanima na upotrebu u cilju rekreacije i odmora", precizira Ćorović.

Bahatost i neodgovornost glavni su razlog stvaranja divljih deponija, jer i pored dovoljno kanti za smeće pojedinci đubre bacaju gde stignu -
direktor JKP Usluga Željko Ječmenica

Na realizaciji projekta biće angažovani Javno komunalno preduzeće (JKP) Usluga, Priboj, i nevladina organizacija Euromost iz Bijelog Polja, o čemu je potpisan ugovor sa Ministarstvom finansija Vlade Republike Srbije.

Bahatost i neodgovornost glavni su razlog stvaranja divljih deponija, jer i pored dovoljno kanti za smeće pojedinci đubre bacaju gde stignu, kaže direktor JKP Usluga Željko Ječmenica.

"Mislim da nam je svest o zaštiti životne sredine još uvek na vrlo, vrlo niskom nivou. Mi smo prošle sedmice očistili obale Lima u gradskom području u Priboju, prikupljeno je preko 50 džakova otpada, ali mislim da će se to vrlo brzo vratiti na staro stanje. I pored toga što postoje i kontejneri i kante svakodnevno smo u prilici da vidimo da pojedinci otpad bacaju i kroz prozor. Imali smo situaciju kada je smeće i tegla sa vodom pala i na naše vozilo", kaže Ječmenica.

Zato će se u okviru ovog projekta raditi na edukaciji građana koliko je značajno odlagati otpad na predviđena mesta, podseća Petar Vukotić, logističar na projektu.

"U toku samog projekta, na početku i na kraju, radićemo ankete među građanima o tome koliko znaju o pravilnom o odlaganju otpada, kao i kampanju sa flajerima, objašnjenjima kao da se neprave ili spreče stvaranja divljih deponija. Biće i aktivirana i SOS linija gde će građani moći da prijave ilegalno deponovanje otpada. Predviđena je i radio i televizijska emisije o značaju zaštite životne sredine i pravilnom selektovanju otpada", izjavio je Vukotić.

Projekat uklanjanja divljih deponija sa obala Lima traje 12 meseci (foto: Potpećko jezero pored Pribojske banje)
Projekat uklanjanja divljih deponija sa obala Lima traje 12 meseci (foto: Potpećko jezero pored Pribojske banje)

Bijelo Polje i Priboj bi trebalo da budu primer drugim gradovima kroz koje prolazi Lim, kako može dobro da funkcioniše prekogranična saradnja kada je reč o zaštiti reka, ali u projekt moraju da se uključe i druge opštine kroz koje prolazi Lim i iz Crne Gore i iz Srbije, kao i BiH, zaključuje predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović.

"Veliki je značaj ovog projekta. Ali mora da se uključi i treća država i druge opštine, da bi imali celovito rešenje pitanja otpada na obalama Lima. Do sada je sve to bilo deklarativno i neozbiljan pristup. Uvek se svodilo samo na priču, bez konkretnih dela, sa manjim akcijama. Ali ako se ovo bude pokrenulo i uspostavi ozbiljniji pristup svih drugih opština i svih resornih ministarstava, onda će to imati pravi suštinski značaj", zaključuje Rvović.

Projekat uklanjanja divljih deponija sa obala Lima traje 12 meseci i trebalo bi da bude završen do 30. decembra 2019. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG