Dostupni linkovi

Rehn: Bezvizni režim moguć tek iduće godine


Olli Rehn
Komesar za proširenje EU Oli Ren najavio je da bi BiH polovinom naredne godine mogla dobiti bezvizni režim putovanja, javljaju agencije.

"Sredinom naredne godine Evropska komisija mogla bi preporučiti BiH za bezvizni režim, ako ustanovi da su do tada ispunjeni svi zahtjevi iz mape puta", rekao je Ren.

On je istakao da je do tada potrebno raditi na poboljšanju kontrole granice, borbi protiv organizovanog kriminala, ali i potpunom uvođenju sistema biometrijskih pasoša.

Ren je juče u Evropskom parlamentu ponovo objasnio zašto BiH i Albanija nisu dobile liberalizaciju viznog režima istovremeno s tri druge države iz regiona.

"Ukidanje veza, odnosno, uvođenje bezviznog režima za neku zemlju nije samo politička odluka, nego zavisi i od ispunjavanja, odnosno neispunjavanja određenih kriterijuma", rekao je finski diplomata.

Neki su poslanici evropskog parlamenta zatražili od Rena da im pojasni zašto su bezvizne olakšice Zapadnom Balkanu date po etničkim linijama.

Grupu poslanika zabrinjava naročito BiH, odnosno činjenica da Hrvati i Srbi koji imaju dvostruko državljanstvo, pa tako i pasoše, mogu ili će moći slobodno putovati, dok to Bošnjaci neće moći.

Ren je ponovo rekao da bez ispunjavanja tehničkih zahtjeva ne može biti donesena politička odluka.

"Mogućnost da bez viza putuju u zemlje šengenskog kruga Evropske unije, dobile su one zapadnobalkanske zemlje koje su dostigle kriterijume koje su postavile zemlje članice. Za sve zemlje ti su kriterijumi isti, i to je logično. Ako su ih mogle ispuniti tri zemlje, mogu i BiH i Albanija", rekao je Ren.
XS
SM
MD
LG