Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beli šengen za deo Zapadnog Balkana


Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije u ponedeljak su preporučili Evropskoj komisiji da do kraja ove godine predloži ukidanje vize za zemlje Zapadnog Balkana. To se, sigurno je, neće odnositi na BiH i Albaniju.

“Ministri su podstakli Evropsku komisiju da počnije sa ukidanjem viza za one zemlje koje su ispunile uslove”, potvrdio je predsedavajući Saveta ministara Jan Kohut.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn je ocenio da je ovo veoma dobra vest za građane Zapadnog Balkana.

“Komisija će požuriti s ciljem da predlog o bezviznom režinu predstavi pre letnjih odmora.”

Kako je i Rehn potvrdio, preporuka Evropske komisije će biti negde u toku jula, a potom na jesen preporuka treba da prođe pronovo korz Savet ministara. Moguća pozitivna odluka ipak ne stupa na snagu pre 2010. godine.

“Imajući u vidu značaj vizne liberalizacije za region Zapadnog Balkana, Savet podvlači važnost da sve zemlje stignu do bezviznog režima jedino na osnovu zasluga”, kaže se u zaključcima sa sastanka.

Stoga će komisija, navodi se, proporučiti ukidanje viznog režima samo za zemlje za koje se smatra da su ispunile sve uslove.

Prema trenutnoj evaluaciji Evropske komisije, jedino Makedonija ispunjava sve uslove da pređe na ‘beli šengen’.

Crna Gora i Srbija moraju da se i dalje angažuju u ovom pravcu. Bosna i Hercegovina i Albanija su daleko u implementaciji mape puta, tako da će ove dve zemlje najverovatnije u nekom kasnijem periodu uspeti da steknu bezvizni režim.
  • 16x9 Image

    Gjeraqina Tuhina

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela, počela je karijeru u nedeljniku "KOHA" koji se potom pretvorio u dnevni list "Koha Ditore" i smatra se najčitanijom novinom na Kosovu. Za RSE radila kao kosovska dopisnica od februara 1998. Bila je među retkim glasovima koji su se mogli čuti sa lica mesta u prvim danima NATO bombardovanja. Godine 2000. prelazi u Brisel i nastavlja sa izveštavanjem za RSE i radi kao briselska dopisnica za Radio-televiziju Kosova.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG