Dostupni linkovi

Nema podrške, nema ni protivljenja Beograda referendumu


Na okupu: Lideri bosanskih Srba sa premijerom Aleksandrom Vucicem i predsednikom Tomislavom Nikolićem
Na okupu: Lideri bosanskih Srba sa premijerom Aleksandrom Vucicem i predsednikom Tomislavom Nikolićem

Predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova legitimno izabranih političara u Republici Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma, saopšteno je u zajedničkoj izjavi predsednika i premijera Srbija.

Srbija će bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu uvek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene insitucije, dodaje se u zajedničkoj izjavi Nikolića i Vučića, nakon završenog sastanka sa srpskim liderima u BiH.

Bosanski lideri na sastanku u Predsedništvu Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Sastanku su prisustvovali član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednik RS Milorad Dodik, predsednica Vlade RS Željka Cvijanović i predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Nakon sastanka, Dodik je susret ocenio kao „ozbiljan i kreativan“ i dodao da su na njemu ponovljeni stavovi zvaničnika Srbije da se Beograd neće mešati u odluke Banjaluke, te da je na političarima u manjem bh. entitetu da procene sve opasnosti koje njihove odluke nose.

„Na nama je odgovornost vezano za sve odluke u Republici Srpskoj. Republika Srpska smatra da sve što čini, čini u skladu sa zakonima. Republika Srpska smatra da postoji određena spekulacija vezana za prava i ono što jeste Dan RS i Republika Srpska je jedinstvena u pogledu da se odbrani Dan RS 9. januar i u tom pogledu će se nastaviti dalje aktivnosti, rekao je Dodik novinarima ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Na direktno pitanje da li će referenduma biti ili ne, Dodik je odgovorio: "Ja sam ponosan na Srbiju."

Svima nam je stalo da se vratimo politici kompromisa, ali bošnjački predstavnici moraju da shvate da je vreme osionosti prošlo, rekao je nakon sastanka član Predsedništva BiH Mladen Ivanić. On je dodao da će Srbi nastaviti da obeležavaju 9. januar.

Mladen Ivanić
Mladen Ivanić

„Biće narednih dana vrlo složenih i situacija i prilika, ali mislim sa jednom vrstom razuma, koji se ogleda u tome da Sarajevo treba da prihvati činjenicu da je Srbima stalo do 9. januara, a mi ćemo naći način kako ćemo to do Ustavnog suda provesti, da se sačuva dignitet srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Nama je svima stalo da se vratimo politici kompromisa, ali boga mi, to ne mogu samo Srbi. Moraju to da shvate i predstavnici posebno bošnjačkog naroda. Moraju da prestanu više da izazivaju stvari do kojih je nama jako stalo i da shvate da je vreme osionosti prošlo i da vreme osionosti nikome ništa dobro doneti neće“, rekao je Ivanić.

Referendum je odluka nas u Republici Srpskoj i mi smo opredeljeni da idemo na način na koji smo se o tome dogovorili, rekla je premijerka RS Željka Cvijanović.

„Rukovodstvo svih političkih partija sa sedištem u Republici Srpskoj je donelo odluku da se ide na referendum. Narodna Skupština je bila mesto gde je ta odluka donesena i mi apsolutno razumemo važnost održavanja tog referenduma i ne vidimo razloga za bilo kakvu galamu koja je usledila svih ovih sedmica nakon toga u okviru Bosne i Hercegovine“, izjavila je Cvijanović.

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Lider opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izrazio je zabrnutost zbog situacije u regionu i apelovao na sve da ne dozvole da dođe do zaoštravanja koje bi, kako je rekao, „izamklo kontroli i vratilo nas 20 godina unazad“.

„Nažalost, mnoge stvari podsećaju na ’91. i izgleda da mnogi od nas nismo makli dalje od početka u nauku šta sve može da se izrodi ukoliko se situacija dovede do usijanja“, rekao je Bosić.

Uvertira za sastanak

Premijer Srbije je uoči sastanka rekao da se ovaj susret "mogao preskočiti", pošto je svako od učesnika već doneo odluku (o referendumu u RS-u).

"Ja ne kršim dogovore koje postignemo. Ne idem u javnost šta je moja politika. Ne podnosim laka i popularna rešenja, kojima je narod oduševljen", rekao je Vučić.

Dodao je da njemu nije data mogućnost da iznese svoje mišljenje o tome, kao i da su svi u Bosni i Hercegovini doneli odluke za koje smatraju da su u njihovom najboljem interesu i da su za njih sami odgovorni.

Podsetimo, uoči dolaska u Beograd Milorad Dodik je izjavio da će referendum o Danu Repubike, zakazan za 25. septembar, biti održan i da "nema zabrane koja bi to mogla da spreči".

Vučić i Čović: Bez prepreka za dobre regionalne odnose

Hrvatski član Predsedništva BiH i predsednik Hrvatske demokratske zajednice u BiH, Dragan Čović, izjavio je u Beogradu da nije iznenađen odlukom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne odustane od referenduma o Danu RS.

Čović je, nakon susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ocenio da se 26. septembra (dan posle najavljenog refenduma u RS) "ništa neće promijeniti" a da su stvorene preterane tenzije oko referenduma o Danu RS.

"Stvorili smo pretjerane tenzije, neću reći oko trivijalnog pitanja, da ne povrijedim one koji traže da se definiše datum", rekao je Čović.

Nada u bolje srpsko - hrvatske odnose: Aleksandar Vučić i Dragan Čović u Beogradu
Nada u bolje srpsko - hrvatske odnose: Aleksandar Vučić i Dragan Čović u Beogradu

"Nije me ništa iznenadilo. Ovih dana sam davao komentare i kada sam rekao da očekujem da će se referendum održati ja sam sugerisao svim svojim kolegama da odluke Ustavnog suda BiH nisu za komentiranje, kao što nisu ni odluke Vijeća za implementaciju mira", rekao je Čović.

On je podsetio da je i do sad zastupao stav da vlasti u RS mogu, u skladu s zahtevima građana RS, donosti odluke s tim da one moraju korespondirati s odlukama Ustavnog suda, ali i s Ustavom BiH.

"Ne bih oko toga pretjerano spekulisao, previše naglaska smo stavili na jedno pitanje, umjesto da se bavimo životnim pitanjima", rekao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su Srbija i Republika Srpska u najboljim mogućim odnosima i da će tako biti i ubuduće, kao i da Srbija poštuje integritet BiH.

"Činićemo sve da očuvamo mir i regionalnu stabilnost", rekao je Vučić posle susreta sa Čovićem.

O referendumu u RS: Dragan Čović na konferenciji za medije nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem
O referendumu u RS: Dragan Čović na konferenciji za medije nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem

"Referendum će da se održi, mi smo uvek uz RS, odluku da se ne mešamo, da im ne određujemo, da ne utičemo na njihovu odluku, izneo sam nešto drugačije ideje, nisam ih nametao, razgovarali smo, mislim da je predsednik Nikolić mudro rukovodio sastankom. Rukovodio sam se interesima srpskog naroda s obe strane Drine. Poneli smo se odgovorno i ozbiljno, to ne znači da morate da se ulagujete sopstvenom narodu. RS neće nedostajati pomoć Srbije. Ne pada mi na pamet da kažem bilo koju ružnu reč", rekao je Vučić.

On je rekao i da Srbija “nije pitana i da se nije mešala“, ali da bi „oni koji bi da igraju na kartu srpskog nejedinstva mogli da zaborave na to“.

"Nije ovo vreme u kome je Milošević uvodio sankcije Karadžiću, Tadić pisao negativne tekstove o Dodiku, mi ćemo da se sastajemo, Srbija je bila i biće uz RS, svako ko pomisli da gazi mora da zna da je to nemoguće, ali ne moramo da se saglasimo u svakom političkom potezu."

Inače, Vučić i Čović su zajednički izrazili nadu i uverenje da će srpsko-hrvatski odnosi biti ubuduće značajno bolji, te da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Balkanu ne postoje.

Janjić: Priča o RS i BiH se nastavlja

Stav predsednika i premijera Srbije da ne pružaju podršku, ali i da ne žele da utiču na promenu stavova lidera RS-a predstavlja, prema oceni direktora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića, najbolji mogući izlaz Beograda iz vrlo neprijatne situacije u kojoj se našao u momentu zakazivanja konsultacija sa srpskim predstavnicima u BiH.

“Na ovaj način Beograd drži distancu od eventualno negativnih posledica, ali ostavlja prostor za dogovor. Ne oko toga da li će referenduma biti, referenduma će očigledno biti, nego oko toga kako će on biti politički interpretiran i sad je to na Banjaluci, Sarajevu i izaslaniku Valentinu Incku da se dogovore. Očekujem nastavak ozbiljnih političkih pregovora, naravno i međusobnih optuživanja. Sve u svemu, priča o RS i BIH se nastavlja. Beograd nije smeo preduboko da uđe."

Sastanak sa liderima BiH u Beogradu najavljen je posle "hitnih konsultacija" srpskog državnog vrha, a nakon što je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao RS da ne održi referendum o Danu RS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG