Dostupni linkovi

Doris Pak: Očekujem da Vučić Dodiku kaže da je otišao predaleko


Doris Pak
Doris Pak

U rastućoj izvesnosti da će se referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske održati u ovom entitetu Bosne i Hercegovine 25. septembra, kao da je zavladala panika u internacionalnim redovima.

Kancelarija Visokog predstavnika (OHR) je saopštila da je referendum protiv Dejtonskog sporazuma i da gura Republiku Srpsku u izolaciju. Međunarodni supervizor za Brčko distrikt Brus Perton zabranio je održavanje referenduma na području Distrikta.

Da li će šef Delegacije Evropske unije u BiH dobiti zeleno svetlo za suspenziju referenduma u Republici Srpskoj ostaje da se vidi. U međuvremenu je Kristijan Dan Preda, izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, uputio apel premijeru Srbije.

"Molim premijera Srbije Aleksandra Vučića da interveniše i ubedi svog prijatelja Milorada Dodika da to nije dobra stvar", poručio je on za dnevnik "Danas", ukazujući da "Srbija ima značajnu ulogu u stabilizaciji Bosne i Hercegovine".

Vučić je već ranije izjavio da se u slučaju referenduma neće mešati u unutrašnje stvari RS i BiH.

I Doris Pak, doskorašnja poslanica Demohrišćanske partije Nemačke u Evropskom parlamentu, smatra da bi Vučić morao da odgovori Dodika od referenduma.

"Po mom mišljenju Vučić bi to morao da uradi. Morao bi da ukaže gospodinu Miloradu Dodiku da referendum nije u duhu Dejtonskog sporazuma, da bi njegovo raspisivanje zapravo potkopalo taj sporazum. Drugo, morao bi da mu stavi do znanja da bi održavanje takvog referenduma narušilo dobre međususedske odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine i da nikako ne bi radilo za mir u Bosni i Hercegovini."

RSE: Da li je to ono što Evropska unija sada očekuje od Vučića: da izvrši pritisak na Dodika da se odrekne raspisivanja referenduma?

Pak: Na to pitanje ne mogu da odgovorim, ali ja lično, kao građanka Evrope i kao političarka, očekujem da gospodin Vučić svom prijatelju, gospodinu Dodiku, kaže da je otišao predaleko.

RSE: Očekujete li da će Vučić uticati na Dodika da ne održi referendum?

Pak: Ne, ne očekujem da će to uraditi.

RSE: Zašto?

Pak: Zato što je suviše mnogo prošlosti sadržano u tom pitanju. I zato što ne verujem da će se Vučić u razgovorima sa Dodikom upuštati u to pitanje, odnosno, da će zbog pitanja referenduma rizikovati da poremeti svoje odnose sa Dodikom.

RSE: Prošle godine je, međutim, uspeo da odgovori Milorada Dodika od referendumske namere.

Pak: Da, prošle godine jeste. Ne znam, zaista, nisam sigurna, nalazimo se samo u sferi spekulacija. Naravno, želela bih da Vučić to učini, mogla bih čak i da zamislim da će pokušati, ali zaista ne znam hoće li to uraditi, ne mogu da budem prorok.

Referendum kao potpaljivanje fitilja

Trenutak za referendum o Danu Republike Srpske jako je loše izabran i predstavlja opasnost za već poljuljanu stabilnost regiona, ocenjuje Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Uprkos Vučićevoj izjavi da neće da se meša u unutrašnje stvari u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, i ona smatra da bi bilo politički racionalno da pokuša da utiče na Dodika.

"Mislim da bi to bilo svrsishodno, imajući u vidu i regionalnu situaciju, i međunarodni kontekst, i migracionu krizu, i terorizam. Referendum je potpaljivanje fitilja na jedan vrlo neodgovoran način. Mislim da je to velika opasnost za čitav region, a da i ne govorim o Bosni, koja je najugroženija. Mislim da je trenutak jako loše izabran – to je trenutak kada dolaze upozorenja da se konflikti na Balkanu mogu obnoviti", upozorava Minićeva i podseća:

"Treba reći da je premijer Vučić do sada vukao uglavnom besprekorne poteze u odnosima sa zemljama u regionu – ako se izuzmu neke izjave u najskorijem periodu kad je reč o odnosima sa Hrvatskom. Imajući, dakle, u vidu taj kontinuitet jedne veoma oprezne i, u principu, konstruktivne politike, a posebno poruka prema zemljama u regionu, za očekivati je da će se i ovog puta Vučić konstruktivno postaviti – naime, da će pokušati da barem doprinese da se kriza u Bosni i Hercegoni, koja je izazvana ovom najavom referenduma, ipak izbegne."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG