Dostupni linkovi

U Hrvatskoj oštre osude najave referenduma u RS


Trg Bana Jelačića u Zagrebu
Trg Bana Jelačića u Zagrebu

Hrvatski politički akteri redom osuđuju najavljeni referendum u RS. Cijeli je problem u tome da Milorad Dodik ne priznaje Bosnu i Hercegovinu, kaže za RSE bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

„Nije problem u referendumu nego u Dodiku. Iako 9. siječnja sigurno nije dan kojeg bi Bošnjaci i Hrvati u BiH trebali slaviti, ovaj referendum sam po sebi nije opasnost, nego samo kao uvod ili priprema za drugi referendum“, kaže bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Stipe Mesić: "Cijeli je problem u tome da Dodik ne priznaje BiH"
Stipe Mesić: "Cijeli je problem u tome da Dodik ne priznaje BiH"

„Kažu – ako je ovaj uspio, idemo sada u drugi, u osamostaljenje Republike Srpske. Neće oni reći da se pripajaju Srbiji, nego osamostaljenje, a onda se odlučuje kuda idu. Druga je stvar da je Dodik promijenio svoju politiku i da priznaje Bosnu i Hercegovinu. Ali on ne priznaje Bosnu i Hercegovinu i u tome je cijeli problem!“, ističe Msić.

Hrvatska službena pozicija je jasna - Zagreb sa velikom zabrinutošću gleda na najavu referendumau RS kao udarac cjelovitosti i europskom putu BiH, kazao je medijima pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Gordan Bakota.

„Mislimo da referendum u Republici Srpskoj može imati vrlo negativne učinke na stabilizaciju stanja u BiH, ali i šire u susjedstvu – na Jugoistoku Europe. To je udarac i cjelovitosti BiH i jak udarac svim težnjama BiH da naprave reforme i da i uz pomoć Republike Hrvatske naprave iskorak u približavanju Europskoj uniji“, zaključuje Bakota.

Iako je predsjednik HDZ-a i njihov kandidat za premijera ako pobijede na skorim izborima Andrej Plenković kazao kako se najoštrije protivi referendumu jer je on „prijetnja cjelovitosti i suverenosti BiH“, prvi na HDZ-ovoj listi za dijasporu Božo Ljubić je usred rasprave o referendumu kazao kako nije isključena obnova Herceg-Bosne, ako dogovor tri naroda o preustroju ne uspije.

Andrej Plenković: „Refrendum u RS je prijetnja cjelovitosti i suverenosti BiH“
Andrej Plenković: „Refrendum u RS je prijetnja cjelovitosti i suverenosti BiH“

Dobar poznavatelj odnosa u regiji, novinar „Jutarnjeg lista“ Robert Bajruši kaže kako je to Ljubićeva predizborna retorika, jer se HDZ uplašio da im jedan desni disident ne otme jedno od tri zastupnička mjesta koje ima dijaspora, a ne neka najava političkog zaokreta.

„Naime, čak ni u HDZ-u ni općenito u hrvatskoj politici već dugi niz godina nitko se od ozbiljnijih političara ne bavi idejama o razbijanju BiH. Plenković dolazi iz Bruxellesa i on će apsolutno slijediti europsku politiku, tako da mislim da tu neće biti nikakvih problema“, zaključuje Bajruši.

Mesić je za naš program kazao i kako je pitao Milanovića da mu pojasni svoju izjavu iz razgovora s braniteljima kako neće ostaviti Hrvate u BiH sa Bošnjacima ako se RS otcijepi, a da mu je Milanović kazao kako je to značilo da Hrvatska ne može dozvoliti razbijanje BiH.

„A ja kažem – a onda je to tako trebalo reći. Mi smo protiv razbijanja BiH, a to znači da sva tri konstitutivna naroda trebaju zajedno rješavati probleme Bosne i Hercegovine. Kako je Hrvatska kao supotpisnica Daytona garant opstanka BiH, mi moramo voditi računa o cjelovitoj Bosni i Hercegovini – to je trebalo reći! A ovo se moglo shvatiti kao – ako ovi odu, mi ne možemo tamo ostati. Ne, nije to mislio, nego je mislio da ne smijemo dozvoliti razbijanje BiH“, zaključuje Mesić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG