Dostupni linkovi

Referendum u RS, predizborni marketing za Dodika i opoziciju


Narodna skupština RS, arhivska fotografija
Narodna skupština RS, arhivska fotografija

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u petak su usvojili Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske (RS) u kojoj se navodi da će referendum biti održan 25. septembra i da se raspisuje na cijeloj teritoriji tog bh. entiteta.

Podršku toj odluci jednoglasno su dale sve srpske političke stranke. Poslanici Koalicije Domovina napustili su zasjedanje tokom rasprave ne želeći učestvovati u kako kažu nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH i raspisivanju jednonacionalnog referenduma.

Analitičari ocjenjuju da i ova priča o referendumu ima predizborni karakter s ciljem homogenizacije biračkog tijela.

U Odluci o raspisivanju referenduma navedeno je da referendumsko pitanje o kom će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Šef poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković koji je, uime inicijatora, predstavio Prijedlog odluke, kao opravdanje za održavanje referenduma naveo je i činjenicu da već sedam mjeseci nije ispoštovana zajednička izjava srpskih političkih predstavnika kojom je, nakon Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zatraženo donošenje novog Zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra prošle godine, koja je donesena na zahtjev člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića i kojom se proglašava neustavnim član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske, sporna je sa više aspekata, prije svega pravnog, ali i aspekta legitimnosti donosioca odluke, uticaja spoljnih faktora i skrivenih namjera iza takve odluke", rekao je Višković.

Višković dodaje da je osporeni Zakon o praznicima RS, svojim odredbama, pa i Dan RS potpuno sekularan i odvojen od vjerskog praznovanja, te da i Ustavni sud BiH u svojoj odluci navodi da nije sporna sama zakonska odredba, već u meritumu Odluke ističe njen istorijski kontekst i značaj, kao i praksu obilježavanja Dana Republike.

"Ustavni sud BiH može ocjenjivati ustavnost samo konkretne pravne norme, što u ovom slučaju ne čini već izlazi iz svoje nadležnosti i stvara pravnu normu koja ne postoji, uzurpirajući nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske", dodao je Višković.

Predsjednik RS Milorad Dodik je rekao da Odluka Ustavnog suda BiH o danu tog entiteta prevršila svaku mjeru i da referendum niko neće moći osporiti.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

"Kako moj potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda (Ramiz Salkić) na svom tviteru kako mi našu odluku o popisu možemo okačiti mačku o rep, u prilici sam da mu uzvratim da ova odluka Ustavnog suda BiH odlazi mačku o rep onog trenutka kada narod izađe na referendum i kaže svoje istorijsko 'NE' takvom odlučivanju Ustavnog suda. A zašto su protiv toliko referenduma kad on ne znači ništa? Referendum je ključni politički odraz volje naroda. Nakon referenduma, pitaće neko šta?", istakao je Dodik i dodao:

"Nakon referenduma, vratićemo se u Narodnu skupštinu, donijećemo zakon da je 9. januar Dan Republike i to je zakon sa najvećom snagom koji je ikada donijela ova Skupština, jer nikada nismo ni imali referendum."

Prije nego što su napustili zasjedanje, poslanici Koalicije Domovina saopštili su da ne žele da učestvuju u organizovanju referenduma kojim će biti preglasani Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj.

"Mislim da je uvođenje referenduma u demokratsku praksu u BiH, da je to presedan i loš primjer i da može izazvati, ukoliko dođe do njega, još neki drugi referendum sa drugim referendumskim pitanjem", upozorio je Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, te istakao:

"Srpski predstavnici u BiH govore o 1. martu 1992. godine kao o datumu kada su Srbi preglasani na ovim prostorima, a sada žele da preglasaju druga dva naroda. U obrazloženju Odluke Ustavnog suda kojom je Dan RS proglašen neustavnim navodi se da izbor 9. januara za obilježavanje Dana RS-a, kao jednog od praznika entiteta koji predstavlja ustavnu kategoriju i kao takav mora predstavljati i sve građane Republike Srpske kojima i sam Ustav RS-a priznaje jednaka prava, nije u skladu s ustavnom obavezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa."

No i nakon Odluke Ustavnog suda u RS je nastavljeno obilježavanje 9. januara, a bošnjački predstavnici smatraju da je to diskriminišuće iz više razloga.

Poslanik Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Nedim Čivić naveo je i po njemu jasan primjer vjerske diskriminacije.

"Ja pred sobom imam pozivnicu od 21.12.2015. godine iz kabineta predsjednika Dodika koji kaže da povodom 9. januara, Dana RS i krsne slave RS Svetog arhiđakona Stefana, predsjednik RS Milorad Dodik ima čast da me pozove na centralnu proslavu 9. januara 2016. godine. Program centralne proslave, subota 9. januar 2016. godine, Banja Luka u 9 časova – sveta arhijerejska liturgija, slavski obred u Sabornom hramu Hrista Spasitelja. Da ne idem dalje, sasvim je dovoljno", kazao je Čivić.

Čivić je dodao i sljedeće: "Koliko nam treba miliona maraka za ovo? Hoćete da vam kažem ishod? A svi to znate, što će vam to? Srpski narod će izaći, a ja ovom prilikom vas obavještavam, javno ću učestvovati u kampanji da Bošnjaci i Hrvati ne podrže ovaj referendum i neće ga podržati. Ovo je jednonacionalni, srpski, isto kao što je bio i 1992. godine, kada ste željeli da formirate nekakvu svoju državu srpskog naroda".

Odluka o referendumu o Danu RS za profesora Ustavnog prava Kasima Trnku ima isključivo predizborni karakter bez mogućih pravnih posljedica.

Kasim Trnka
Kasim Trnka

"Prije svega, Odluka o referendumu je pravno neosnovana, jer se odluke Ustavnog suda čak ni ne komentarišu, nego se provode. Sa druge strane, budući da imaju faktičku vlast na toj teritoriji, oni mogu provesti taj referendum čiji ishod je unaprijed poznat. Kad je već izvršena etnička homogenizacija i kad je jednonacionalna struktura biračkog tijela u kome i pozicija i opozicija imaju isto stanovište, naravno da je očekivanje potpuno jasno da će biti pozitivan odgovor", navodi Trnka i dodaje:

"Očigledno, radi se o jednoj političkoj manipulaciji, jer sama činjenica da se to vrši sedam dana pred lokalne izbore, pokazuje da se radi jedna politička mobilizacija pred te lokalne izbore, gdje prije svega vladajuća stranka hoće da pokaže svoju snagu. Tako da mislim da to pravne posljedice ne može imati, a političke naravno ima."

Kasim Trnka je prokomentarisao i najavu predsjednika RS da će nakon referenduma, Narodna skupština Republike Srpske ponovo usvojiti zakon kojim će 9. januar biti Dan RS.

"Izvodivo je naravno. Skupština je donijela taj zakon, može ga i ponovo donijeti. Ali, ostaće na istom tom datumu i time neće promijeniti ništa na stvari, jer ostaje obaveza da se taj datum promijeni", ocjenjuje Trnka.

Urednik magazina "Buka" Aleksandar Trifunović ističe da Odluka o referendumu odgovara svima radi homogenizacije biračkog tijela pred izbore. No o posljedicama referenduma niko ne razmišlja.

"Pitanje je kako će se Ustavni sud BiH nositi sa referendumom uopšte, nema mehanizma šta će Ustavni sud sada uraditi povodom referenduma. Druga stvar, kako će se te političke partije ponašati nakon izbora, povodom učešća na referendumu, pošto mi već unaprijed znamo kakva će biti referendumska odluka. I treće, kakva će biti reakcija iz Međunarodne zajednice (MZ), jer ako su svi iz MZ da ne vide razlog da se desi referendum na osnovu Odluke, onda bi i njihova reakcija trebala biti u skladu sa izrečenim stavovima", tvrdi Trifunović.

Aleksandar Trifunović je mišljenja i da, vjerovatno, nije bilo vrijeme da se poteže pitanje ustavnosti Dana RS, mada se može polemisati o opravdanosti takvog zahtjeva.

Aleksandar Trifunović
Aleksandar Trifunović

"Mislim da je više nego jasno, a to je i u Odluci Ustavnog suda BiH obrazloženo, da to diskriminiše jedan dio populacije koja živi u RS. Sa druge strane bi se trebalo očekivati, ako se već ne slažete sa tom odlukom, pravno opravdanje da to nije slučaj. Međutim, ono što uporno mislim jeste da vi ovu vrstu procesa, sudskih, koji postaju politički, možete imati svakodnevno u BiH. Mislim da politički subjekti u BiH biraju isključivo te vrste pravosudnih akcija, koje mogu postati političke, koje njima objašnjavaju zašto su tu i zašto se bave politikom. Umjesto da rješavaju probleme građana, oni se bave ovakvim situacijama koje dodatno udaljavaju ljude jedne od drugih u BiH", konstatuje Aleksandar Trifunović.

Odmah nakon Odluke, imenovana je i Republička komisija za provođenje referenduma o danu RS, a za finansiranje i tehničku podršku cijelog procesa zadužena je entitetska vlada.

Predsjednik Komisije je Siniša Karan, a članovi su Dragoljub Reljić, Davor Šešić, Nedeljko Glamočak, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac, Zdenka Gojković, Vojislav Gligić i Milan Petković.

Treba napomenuti i da je, samo nekoliko dana pred zasjedanje o referendumu i Ustavni sud BiH zatražio da Narodna skupština Republike Srpske odmah, a najkasnije u roku od 15 dana obavijesti ovaj sud o preuzetim mjerama, s ciljem izvršenja odluke o Danu Republike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG