Dostupni linkovi

I čišćenje snijega u Banjaluci podređeno Danu RS


Jedan od bilborda povodom Dana RS.
Jedan od bilborda povodom Dana RS.

Ovogodišnja proslava Dana Republike Srpske, 9. januara, biće najglamuroznija do sada. Budžet planiran za niz manifestacija povodom Dana RS nije poznat, ali sigurno znatno prelazi iznos od 110.000 konvertibilnih maraka, koliko je bio ranijih godina.

Program obilježavanja dana Republike Srpske 9. januara počeo je još 28. decembra prijemima političara, privrednika, sportista, studenata, kulturnih i naučnih radnika predstavnika nacionalnih manjina i javnih medija kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Tada je Dodik najavio da će uprkos odluci Ustavnog suda BiH, koji je odlučio da je 9. januar diskriminatoran zbog njegove vjerske konotacije, dan Republike Srpske biti proslavljan, jer je on izraz političke volje srpskog naroda.

„Ustavni sud BiH je odlučio da ukine 9. januar kao dan Republike, ali Republika Srpska nije taj dan ostvarila na sudu i neće ga ni izgubiti na sudu. Taj dan se desio kao akt osnivanja RS i to će tako ostati“, poručio je Dodik.

Obilježavanje Dana RS prati i posebna kampanja. Promotivni materijali dijele segrađanima RS, a od njihse traži da istaknu entitetske zastave na stambene objekte.

Fotografije i leci su mogu naći u štampanim medijima i na društvenim mrežama. Promotivni video-spotovi objavljuju se na elektronskim medijima, a naravno glavni u tim spotovima je Milorad Dodik koji poručuje da je RS dobro mjesto za življenje.

Širom Republike Srpske takođe su postavljeni bilbordi. U srijedu su osvanuli i u Beogradu i Novom Sadu sa porukom “Sačuvajmo Republiku Srpsku!” u okviru kampanje koju je pokrenuo Srpski sabor “Zavetnici”.

A promociju, kako navode, svih vrijednosti RS i 9. januara kao njenog dana provode i studenti okupljeni u neformalnu grupu „Studenti za istinu“ koja okuplja studente regiona. Kampanja se provodi u saradnji sa studentskim parlamentom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a kampanju podržavaju i studenti u Banjaluci.

„Mi nikome ne branimo da slavi što on smatra da treba da slavi, i niko nama ne treba da brani da mi slavimo ono što mi doživljavamo kao svoje. Mislim da je to nešto najnormalnije. Na takav način mi poštujemo sami sebe, a da bi poštovali druge mi prvo moramo poštovati sami sebe“, kaže student Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Neven Đenadija.

A akciju podrške 9. januaru na svoj način dali su i mladi Dodikove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koji su poručili da se nikada neće odreći Dana Republike Srpske.

Mladi SNSD-a u akciji pod nazivom "Srpska i dalje slavi", obezbijedili su čestitke sa poštanskim markicama koje će, kako su naveli, građani RS moći poslati na adrese OHR-a i Ustavnog suda BiH.

Razglednice će građani moći preuzeti na štandovima koji će 8. januara biti postavljeni u 30 opština širom RS.

Predsjednik mladih SNSD-a Dušan Petrović poručio jeda strane sudije u Ustavnom sudu BiH i visoki predstvanik u BiH Valentin Inzko "treba da idu kući i da tamo stvaraju tenzije, a RS će i dalje da slavi 9. januara, kao Dan RS“.

Komentarišući ovogodišnju proslavu 9. januara možda ju je najbolje definisao šef poslačnikog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica.

„Ako je Bakir Izetbegović, a i vi, čitali 'Vrijeme smrti', onda ćete naći da je Dobrica Ćosić, između ostalih, kao jednu od najvećih srpskih moći definisao kao inat“, kazao je Govedarica.

Centralna manifestacija obilježavanja dana Republike Srpske biće održana 9. januara u banjalučkoj sportskoj dvorani "Borik". Očekuje se prisustvo oko 1.200 zvanica iz RS i regije.

Svoj dolazak potvrdio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i gotovo svi članovi Vlade Srbije.

A u Banjaluci je sve podređeno ovom događaju, pa i čišćenje snijega. Od kako je snijeg pao građani moraju da hodaju ulicama, jer trotoari se skoro i ne čiste s obzirom da se nadležni bave čišćenjem snijega na mjestima koja su važna za obilježavanje 9. januara.

Zbog toga sasvim sigurno se može reći da će ovogodišnje obilježavanje dana Republike Srpske koštati mnogo više od 110.000 maraka koliko je bilo prethodnih godina.

XS
SM
MD
LG