Dostupni linkovi

Vučić u Banjaluci na Dan RS: Prst u oko bh. pravosuđu


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u Beogradu, 22. decembar 2015.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u Beogradu, 22. decembar 2015.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i skoro svi članovi Vlade prisustvovaće obilježavanju Dana Republike Srpske 9. januara. Potvrđeno je to nakon susreta srbijanskog premijera sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom u Beogradu.

Sve se dešava nepunih mjesec dana nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da 9. januar Dan Republike Srpske proglasi neustavnim.

Analitičari vjeruju da je ovakva odluka Vlade Srbije direktan "prst u oko", bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Vučić i Dodik u Beogradu su, kako prenose mediji, razgovarali o dobroj saradnji, naročito ekonomskoj u godini koja je na izmaku. No, od brojki i ekonomije predsjedniku RS-a, potvrda dolaska srbijanskih zvaničnika u Banjaluku na proslavu 9. januara, intimno je kaže najmilija.

Sudeći prema izjavama predsjednika RS-a najznačajniji rezultat susreta dva zvaničnika u Beogradu je dolazak zvaničnika Vlade Srbije na proslavu praznika koji je za najveću sudsku instancu u BiH neustavan.

Esad Bajtal
Esad Bajtal

Profesor Esad Bajtal podsjeća na "glasove" o dobrim međusobnim odnosima, koji u posljednje vrijeme stižu iz Beograda. Vjeruje da bi ti dobri odnosi morali podrazumijevati malo drugačiji odnos.

"Ako već priznajete jednu državu onda je red da priznate i njene institucije, a to je odluka koja se tiče najvećeg suda u ovoj zemlji. Dolazak u Banjaluku na takav način, sa kompletnom Vladom, ako sam to dobro video u medijima, zapravo je direktni odgovor na sudsku odluku i direktno pristajanje uz Milorada Dodika, koji javno ne priznaje ovu državu, poriče je u svakom momentu već dvadeset godina. Dakle to je pristajanje uz njega, uz njegovu politiku koja je antidejtonska, koja je anticivilizaicjska i koja je antisusjedska u smislu odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije", kaže Bajtal.

Kolumnista portala "Buka" Dragan Bursać smatra da pravosuđe u Bosni i Hercegovini nakon što je donijelo odluku o tome da je 9. januar neustavan više ništa ne radi. Na tom se fonu, kaže Bursać, ponaša i rukovodstvo Srbije koje dolazi na proslavu.

"Mislim da će to biti jedna protokolarna, gotovo privatna posjeta Miloradu Dodiku, gdje će se Dodik prikazati kao čovjek koji je pomirio samog sebe sa gospodinom Vučićem i vrhom Republike Srbije. Prst u oko bh. pravosuđu nit' je prvi nit' je posljednji, prosto ta institucija trudi se sve vrijeme da se ne petlja u svoj posao", navodi Bursać.

Enver Kazaz
Enver Kazaz

Sve političke elite u RS trebale bi znati da 9. januar, u simboličkom smislu, baštini i genocid u Srebrenici, a onda slijedom toga i sve ratne zločine počinjene u ime RS, kaže profesor Enver Kazaz.

"Tako da taj dan, kao dan RS baca u etičkom smislu negativno svijetlo na taj entitet. Kada Vlada Srbije dolazi u jednom takvom danu u RS onda ona implicitno legitimira praksu ratnih zločina kao najveći povjesni događaj", kaže Kazaz.

Profesor Esad Bajtal dodaje da ovaj potez Vlade Srbije nije dobar politički gest.

"Nije u najmanju ruku politički korektan gest. Moglo se to uraditi i drugačije i bolje. Očito da se igraju neke druge igre. Očito da dobijamo poruke da je priča jedno, a da je ponašanje drugo i u tom smislu vjerovatno će ovdašnje politike naći načina da odgovore na sve to. Naravno, odgovoriti na sve to znači odgovoriti jezikom moderne politike, civiliziranim jezikom i na način koji podrazumijeva ozbiljno shvaćanje stvari, ali izgovoren ljudskim jezikom", zaključuje Esad Bajtal.

XS
SM
MD
LG