Dostupni linkovi

Redakcija KRIK: Treće obijanje stanova zaposlenih


Novinari ispred Specijalnog suda u Beogradu, mart 2019.

Redakcija istraživačkog portala KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije) apelovala je na istražne organe Srbije da reše slučajeve obijanja stanova njihovih zaposlenih, nakon što je u četvrtak uveče (5. novembar) obijen stan Anđeli Mitrović, menadžerki društvenih mreža u KRIK-u.

Urednica KRIK-a Bojana Jovanović rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je iz stana Anđele Mitrović uzeto nešto nakita.

„Ona je verovatno i zatekla provalnike, jer je čula buku kad je ušla u stan, pa je aktivirala alarm. Ono što je simptomatično je da je to treće obijanje stana zaposlenima u KRIK-u. Treći upad u prethodne tri godine“, istakla je Jovanović.

Ništa od KRIK-ove opreme i dokumenata nije bilo u stanu, te obijanjem nije ugrožen nijedan izvor ili rad na pričama, napominju u redakciji.

„Iako ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da obijanje stana Anđele Mitrović ima veze sa poslom u KRIK-u, apelujemo na istražne organe da reše bilo koji od tri slučaja, kako bismo bili sigurni i znali da li imaju veze sa novinarskim istraživačkim poslom ili su u pitanju slučajna obijanja“, rekla je Jovanović.

Ona je podsetila da u slučaju novinarke Dragane Pećo redakcija opravdano sumnja da nije u pitanju obična pljačka, jer je sve u stanu bilo ispreturano, ali ništa nije bilo ukradeno.

Novinarki Dragani Pećo je stan u centru Beograda obijen u julu 2017. godine. Ona je tada bila van grada.

Novinarki Milici Vojinović obijena je porodična kuća u oktobru 2019. godine i uzeto je nešto novca, dok se ona sa porodicom nalazila van Srbije.

Pećo i Vojinović su obijanja prijavile policiji, kao i radnoj grupi za zaštitu bezbednosti novinara, ali ti slučajevi nisu rešeni.

Pećo: Kažu nam 'istraživački novinari'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

XS
SM
MD
LG