Dostupni linkovi

MUP za RSE: Intenzivno radimo na otkrivanju počinioca obijanja stana novinarke KRIK-a


Dragana Pećo
Dragana Pećo

"Policija je preduzela sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i intenzivno radi na rasvetljavanju dela i otkrivanju počinioca obijanja stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo", rečeno je za RSE u MUP-u Srbije.

"Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva obavljen je uviđaj, a vrši se i pregled sigurnosnih kamera na određenim lokacijama u cilju identifikacije počinioca", navodi se u pisanoj izjavi koja nam je dostavljena na naš upit šta je preduzeto u istrazi ovog slučaja.

Novinarska i medijska udruženja ranije su zatražila od policije i tužilaštva da se što pre razjasni ko je i zašto obio stan novinarke KRIK-a.

Imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno, a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći, udruženja sumnjaju da je reč o pokušaju zastrašivanja novinarke Dragane Pećo.

Efikasno postupanje nadležnih organa u ovom i svim drugim slučajevima jeste i može biti jedina realna mera proklamovane spremnosti institucija da se zaštite novinari, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu, navodi se u saopštenju koje su potpisali Asocijacija online medija (AOM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacija medija.

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da policija i tužilaštvo ovaj slučaj vode kao prioritetan i što pre obaveste javnost o rezultatima istrage.

S obzirom na činjenicu da je koleginici Pećo stan obijen, stvari ispreturane, a da nije primećeno da nešto nedostaje, mora se ispitati da li je u pitanju zastrašivanje novinara, imajući u vidu teme koje ova novinarka i portal KRIK istražuju, naveo je UNS.

Novinarki KRIK-a Dragani Pećo u petak je obijen stan. Ona je van Beograda, a stan sa obijenom bravom zatekao je njen verenik kada se vratio sa posla. Policija je obavila uviđaj.

Pećo kaže da je uplašena i da, budući da se bavi istraživačkim novinarstvom, očekuje od nadležnih da se ozbiljno posvete ovom slučaju i što pre otkriju počinioce, stoji na sajtu KRIK-a.

„Nismo primetili da išta fali od vrednosti, laptop, mobilni telefoni i takve stvari. Stan je ispreturan naglavačke, sve što postoji u stanu i po ormarima je izvučeno i bačeno, cilindar brave je polomljen, ali krađe nije bilo i to malo zbunjuje“, kaže urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

XS
SM
MD
LG