Dostupni linkovi

Reakcije u regiji: Poruke solidarnosti nakon pariškog napada


Skup podrške u Beogradu
Skup podrške u Beogradu

Širom regiona, zvaničnici, javne ličnosti i obični ljudi upućuju izraze saučešća i solidarnosti žrtvama, novinarima i Francuskoj nakon terorističkog napada na satirični magazin "Charlie Hebdo" u Parizu u srijedu u kojem je ubijeno 12 osoba, među njima glavni urednik, trojica karikatirista i dva policajca, a ranjeno 10.

Prvi spontani skupovi podrške su održani ispred francuskih amabasada u glavnim gradovima u srijedu naveče a nova okupljanja su održana ili planirana za četvrtak.

Predrag Koraksić Koraks, čuveni karikaturista iz Beograda i saradnik Radija Slobodna Evropa, kazao je:

„To je strašan događaj, koji ipak neće zastrašiti evropske karikaturiste."

On je podsetio da se i sam svojevremeno našao u zabrinjavajućoj situaciji, zbog koje je i nedjeljnik „Vreme“ uputio izvinjenje ambasadi Irana:

„Nacrtao sam (Slobodana) Miloševića kome zvanice dolaze za Novu godinu. Tu su bili Musolini, Hitler, Gadafi, đavo, pa i druge negativne ličnosti poput Gargamela ali i Hogara Strašnog. Svi dolaze, čekaju u redu, Milošević se sa njima pozdravlja, a tu je bio i Homeini. Onda su iz iranske ambasade protestovali što se Homeini našao u takvom društvu. To je jedan od primera koji pokazuje koliko su osetljivi na takva pitanja.“

Mnoge javne ličnosti su na društvenim mrežama objavile poruke u kojima osuđuju napad i izražavaju solidarnost sa žrtvama i sa čitavom Francuskom.

Srbija

Poput gradova širom sveta, i Beograd se 8. januara solidarisao sa žrtvama napada na redakciju satiričnog časopisa „Šarli ebdo“ u Parizu. Na poziv Nezavisnog udruženja novinara Srbije, medijski radnici, umetnici i građani okupili su se ispred Francuskog kulturnog centra, gde su zapalili sveće i poručili da se ne mire sa nasiljem nad slobodom izražavanja.

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a podsetio je da je prošle godine ubijeno 118 novinara.

„Pucanj u novinare ’Šarli ebdoa’ i građane Francuske nije samo pucanj u ljude. To je pucanj u demokratiju i u naše pravo da budemo novinarim, da radimo svoj posao slobodno, da obezbedimo i sebi i drugima osnovno ljudsko pravo – pravo na informaciju. Ovaj teroristički čin je opomena nama svima da moramo da se izborimo, pre svega solidarnošću, da novinarstvo ponovo postane bezbedna profesija koja će obezbediti svima nama uslove za rad“, istakao je Obradović.

Urednik nedeljnika „NIN“ Milan Ćulibrk kaže za RSE da niko nema pravo da zbog ličnog neslaganja ugrožava slobodu štampe.

„Dovođenje u pitanje bilo čega kroz satiru je izgleda najopasnije. Nažalost, ali tako je. Ništa nije tako sveto kao ljudski život. Prema tome, ko god ima suprotno mišljenje, može da se ne složi argumentima, ali ubijanje nema smisla i ničemu ne vodi. Može da napravi samo još veće zlo“, rekao je Ćulibrk.

Podršku građanima Francuske poslao je i deo umetničke javnosti. Filmski reditelj Srdan Golubović, kaže da imamo obavezu da odamo poštu ljudima koji su izgubili život, ali i da pokažemo pribranost.

Detaljnije u tekstu Dušana Komarčevića.

(FOTOGALERIJA Beograd: Odata pošta poginulim u redakciji "Šarli Ebdo")

BiH

U Sarajevu, desetine građana se okupilo ispred francuske ambasade gdje su palili svijeće i ostavljali olovke i poruke podrške novinarima.

Među njima je bio i Jovan Divjak, penzionisani general Arnije BiH i dobitnik francuskog ordena Legije časti, koji je nosio transparent sa natpisom "Je suis Charlie" (ja sam Čarli).

Sloboda je jača od straha, a sebični manipulatori ne mogu uništiti njene vrijednosti, poručio je u telegramu saučešća ambasadi Francuske u BiH reis-ul-ulema Islamske zajdenice u BiH Husein ef. Kavazović.

“Sloboda mišljenja i medija te poštivanje ljudskog dostojanstva su neporecive vrijednosti i nužni uslovi napretka čovječanstva, koje treba uvijek i na svakom mjestu štititi i unapređivati. Sloboda je prirodna težnja svakog čovjeka i zato je jača od straha i zato je neuništiva. Stoga, iako postoje pojedinci koji zloupotrebljavaju slobodu za nametanje neslobode i vjeru za opravdanje svojih akata nevjere, ipak ti sebični manipulatori ne mogu uništiti vrijednost slobode i plemenitost iskrene vjere,“ napisao je reis Kavazović.

(VIDEO Sarajevo: Svijeće i olovke za žrtve u Parizu)

Svijeće i olovke za žrtve u Parizu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Mehmed Halilović, nekadašnji urednik u sarajevskom listu “Oslobođenje” koje je tokom rata bilo i jedna od prvih meta granatiranja, te bivši ombudsmen za medije, napad na francuske kolege smatra napadom na simbole slobode. Takvi napadi, navodi Halilović dolaze iz “ambijenta diktature, jednoumlja i neslobode, a budući da mediji predstavljaju simbole slobode i svega što je suprotno svijetu iz kojeg napadači dolaze, zato su bili njihov izbor.”

PEN Centar BiH je izdao saopštenje u kojem piše:

"Šokantni teroristički napad na zaposlenike francuskog satiričkog magazina 'Charlie Hebdo' bjelodano otkriva činjenicu o jačanju radikalizma i konzervativizma u svijetu. No, ništa ne može biti razlog ili opravdanje za terorizam i oduzimanje ljudskih života.",

Muzičar Dino Merlin napisao je na svom Facebook profilu da u potpunosti osuđuje zločin nad novinarima u Parizu.

"Kao musliman, osjećam stid i duboki prezir prema počiniocima koji, čineći zlo, izdaju sve vrijednosti na kojima počiva moja vjera. Ni ja niti moja vjera nemamo ništa zajedničko sa ubicama. Iskreno saosjećam sa porodicama žrtava," napisao je on.

U Mostaru, internet portali Klix.ba i Tačno.net organizovali su skupu podrške francuskim novinarima.

"Je suis Charlie" (Ja sam Charlie), "Strahovlada", "Not afraid" (Ne bojim se), "Ne drže nas više u strahu, drže nas na nišanu", neki su od transparenata i poruka koje su nosili učesnici na na centralnom gradskom trgu ispred Gimnazije u Mostaru.

Više u tekstu Aide Đugum i Dženane Halimović.

Hrvatska

U Zagrebu su planirana dva skupa protiv napada na Charlie Hebdo.

Inicijativa mladih za ljudska prava, članica Europskog pokreta za suzbijanje rasizma pozvala je na prosvjed protiv terorističkog napada na Charlie Hebdo, protiv nasilja i gušenja slobode medija na zagrebačkom Trgu Francuske revolucije u 15 sati, a svi su pozvani donijeti cvijeće, olovke, poruke podrške i sućuti.

"Mislimo da je ovakva akcija itekako potrebna i da bi svi civilizirani narodi koji žele ostvariti demokraciju i slobodu mišljenja trebali snažno dignuti glas protiv ovakvog nasilja i gušenja slobode govora i medija. Stoga pozivamo sve građane, sve novinare, sve udruge i sve koji osjećaju da bi svojom prisutnošću mogli dati potporu i na način na koji to smatraju prikladnim, uz svijeće i cvijeće i donošenje olovaka, koje su također postale jedna vrsta simbola, da svi zajedno pokažemo kako je to apsolutno neprihvatljivo'', kazala je za “Crol”, LGBT news portal, Mia Peretić, voditeljica ureda Inicijative mladih za ljudska prava.

Karikatura Srećka Puntarića Felixa u Večernjem listu
Karikatura Srećka Puntarića Felixa u Večernjem listu

Facebook inicijativa JeSuisCharlie – Zagreb pozvala je na okupljanje u četvrtak navečer na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića na prosvjed protiv terorističkog napada i paljenje svijeća u počast ubijenima.

„Okupimo se šutke na Trgu bana Jelačića u mirnom prosvjedu protiv odvratnog terorističkog napada na srce europske i zapadne kulture, izrazimo solidarnost i sućut s građanima Francuske i Pariza, budimo ujedinjeni s cijelim svijetom! Ponesimo svijeće, cvijeće, hrvatske, europske i, ako netko ima, francuske zastave! Nakon okupljanja na Trgu prošetat cemo se do veleposlanstva Republike Francuske na Zrinjevcu, ostaviti cvijeće i zapaliti svijeće,” najavljuju organizatori mirnog prosvjeda.

Muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović najstrože je osudio teroristički napad u Parizu kao djelo pojedinaca koji zlorabe slobodu za nametanje neslobode i straha, a vjeru za opravdanje svojih akata nevjere.

Muftija je u četvrtak posjetio francusku veleposlanicu u Hrvatskoj Michele Boccoz te joj izrazio sućut obiteljima poginulih i suosjećanje s patnjom s kojom se susreću građani Pariza i Francuske.

„Sloboda je prirodna težnja svakoga čovjeka i zato je jača od straha,“ rekao je Hasanović izrazivši nadu da će francusko društvo kao i svijet u cjelini uspjeti izbjeći zamku poistovjećivanja islama i muslimana sa zlim pojedincima.

Zbor satiričkih novinara Hrvatskog novinarskog društva najstrože je osudio teroristički napad u Parizu te je izrazio sućut obiteljima i prijateljima stradalih kolega novinara i karikaturista, ističući kako je „terorizam bolest za koju moderno društvo treba pronaći lijek".

"S nevjericom smo primili vijesti o činu koji nas je sve natjerao da duboko promislimo o poslu kojim se bavimo, ali i o pitanju slobode govora u današnjem svijetu. Smatramo da je nedopustivo bilo kakvo relativiziranje ili čak opravdavanje ovakvog čina zbog povrede vjerskih osjećaja – jer to jednostavno nije tako. Terorizam nema religiju, terorizam nema nacionalnost, terorizam je bolest za koju moderno društvo treba pronaći lijek. Stradali kolege su bili svjesni opasnosti, primali su prijetnje, preživjeli su bombaški napad, ali nisu odustajali od svog uvjerenja da je sloboda govora nepovrediva. Upravo zbog toga, ova tragedija je stavila teret obveze svim satiričarima da nastave sa svojim radom, jer ukoliko i jedno satirično pero bude ugašeno zbog ovog čina, tek onda će to značiti pobjedu terorizma nad zdravim razumom", navodi se u priopćenju.

Crna Gora

Najviši crnogorski zvaničnici su uputili telegrame saučešća kolegama u Francuskoj u kojima se izražava solidarnost i saosjećanje sa građanima.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je u telegramu naglasio da je ogorčen i duboko potresen brutalnim terorističkim napadom na novinare.

„Ovaj zločin bolno je povrijedio Francusku ali i ukupnu progresivnu međunarodnu zajednicu“, naveo je između ostalog Vujanović u telegramu predsjedniku Francuske Fransoa Olandu, uz poruku da Crna Gora ostaje čvrsto i bezkompromisno uz borbu protiv terorizma.

U Crnoj Gori, nije se, međutim, oglasila ni jedna novinarska organizacija i asocijacija povodom višestrukog ubistva kolega novinara.

Više detalja u članku Srđana Jankovića.

Od medijskih organizacija u Crnoj Gori, za sada se oglasila Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva nasilja nad novinarima u Crnoj Gori.

Predsjednik organizacije Nikola Marković je kazao da su ubistva počinjena u Parizu gnusna, i dodao da vjeruje da francuski narod ima punu podršku demokratskog i slobodnog svijeta u borbi protiv terorizma i u odbrani slobode štampe.

Kosovo

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga napisala je na svom Facebook profilu da je Kosovo uz Francusku i da se solidariše sa porodicama žrtava.

Karikatura Jetona Mikullovcia u Kohi Ditore
Karikatura Jetona Mikullovcia u Kohi Ditore

„Užasan akt terorizma protiv vrednosti koje trebamo da štitimo”, dodala je ona.

I prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, Hashim Thaci, kazao je da je ssokiran terorističkim napadom u Parizu i da je Kosovo uz Francusku.

U organizaciji Asocijacije novinara Kosova u četvrtak je u centru Prištine održan skup novinara u znak protesta protiv terorističkog akta u Parizu. Oni su nosili parole „Je suis Charlie“.

Islamska zajednica Kosova uputila je telegram saučešća francuskoj ambasadorici na Kosovu a nakon “ubistva radnika u kancelarijama novine "Charlie Hebdo u Parizu."

U pismu kojeg je potpisao kosovski muftija Naim Trnava, kaže se da “Islamska zajednica Kosova oštro osuđuje ovaj teroristički akt nad nevinim građanima.

Ljudske vrednosti uopšte, tolerancija i suživot onih koji su različitog porekla, uverenja ili verske ispovesti, posebno sloboda govora, su temeljite institucije današnjice i zajedniče evropske budućnosti”, navodi se u pismu IZK-a.

Makedonija

Islamska vjerska zajednica (IVZ) I Makedonska pravoslavna crkva (MPC) su osudile napad na francuski satirični magazin u Parizu.

Poglavar IVZ Reis ul-ulema Sulejman efendi Redzepi za Radio Slobodna Evropa je izjavio da su oni uvek bili protiv zloupotrebe vere za takve kriminalne ciljeve:

“Kako sada izgleda, u celom svetu je u modi da se kriminalci sakrivaju iza religijskih pobuda, odnosno iza vere kojoj pripadaju. Apsolutno, gde da se to desi, dali u hrišćanstvu ili u islamu, to je čista zloupotreba, da bi ostvarili svoje kriminalne ciljeve”.

Mitropolit prespansko-pelagonijski gospodin Petar za RSE kaže da Pravoslavna crkva osuđuje osvetu, dodajući da se iz ovoga treba izvući pouka, da se ne treba gajiti međureligijska osveta, već naprotiv, da postoji ljubav među ljudima:

“Nedozvoljivo je da neki posežu za oružjem da bi se osvetili za nekakve provokacije. U svakom slučaju treba ići na to da nikada ne treba koristiti nasilje da bi se isterala neka pravda.”

Mitropolit Petar dodaje da oni koji hođe da dođu do neke pravde ubistvima i oružjem, od toga će i nastradati:

“Zato neka ovo bude apel svim nasilnicima, da to nikad neće biti opravdano od boga, bez razlike kojoj religiji pripadaju ti vjernici”.

XS
SM
MD
LG