Dostupni linkovi

Karikaturisti poručuju: Neće nas ućutkati


Poput gradova širom sveta, i Beograd se u četvrtak uveče solidarisao sa žrtvama napada na redakciju satiričnog časopisa „Šarli Ebdo“ u
Parizu. Medijski radnici, umetnici i građani okupili su se ispred Francuskog kulturnog centra, gde su zapalili sveće i poručili: „Svi smo mi Šarli“.

Uz teroristički čin nad francuskim kolegama, koji je dovoljno bezuman, još više me brine to šta posle njega može da usledi, kaže za RSE renomirani grafičar, ilustrator, profesor i karikaturista Dušan Petričić.

„Prvo što mi pada na pamet jeste da je došlo, eto, poslednje vreme kad su počeli sa odstrelom karikaturista. To je, zaista, jedan bezuman čin koji ne može da vodi u dobrom pravcu ni na koji način. Mene uz to što se dogodilo, što je već samo po sebi dovoljno tragično, još više uznemirava pomisao na to šta sledi, šta može da se dogodi sa suprotne strane, pa onda, znate, opet odgovor na odogovor, utuk na utuk, što je, nažalost, jedan beskrajni lanac koji se stalno nastavlja“, kaže Petričić.

„Kada sam rekao nastavak svega ovoga, ne mislim samo na usamljene terorističke činove, za koje zaista verujem da će se nastaviti, nego mislim i na odgovore na te ekstremne terorističke akte koji dolaze od strane zvaničnih organa u pojedinim državama. Mislim, zapravo, na odmazdu. Jako se bojim krajnjih desnih skretanja u Evropi i u svetu koji će na bazi ovoga sasvim sigurno da ojačaju“, upozorava Petričić, koji, medjutim smatra da mračna vremena podstiču umetnike da stvaralaštvo okrenu ka političkoj kritici i da uprkos ovom bezumnom činu ne smeju biti zastrašieni.

Skup u Beogradu: Novinari i građani uz „Šarli ebdo“

Poput gradova širom sveta, i Beograd se 8. januara solidarisao sa žrtvama napada na redakciju satiričnog časopisa „Šarli ebdo“ u Parizu. Na poziv Nezavisnog udruženja novinara Srbije, medijski radnici, umetnici i građani okupili su se ispred Francuskog kulturnog centra, gde su zapalili sveće i poručili da se ne mire sa nasiljem nad slobodom izražavanja. OPŠIRNIJE...

„Apsolutno ne. Već prve karikature koje su se u svetu pojavile na tu temu vrlo jasno govore o tome da karikaturisti kao jedna ozbiljna profesija nemaju nameru da odustanu i pokleknu nego da će nastaviti sa svojim poslom, a posao im je da ukazuju na sve što je besmisleno, glupo i ekstremno“, uveren je Dušan Petričić.

„Zbio se strašan događaj, koji, ipak, neće zastrašiti evropske karikaturiste“, poručuje i čuveni karikaturista, takođe saradnik internet sajta RSE, Predrag Koraks Koraksić. Nedavno je rekao da “karikatura treba da bude jasna, jednostavna i da uz minimalna sredstva saopšti suštinsku poruku i uputi direktnu kritiku, koja deluje poput šamara".

Koraks podseća da se i sam svojevremeno našao u zabrinjavajućoj situaciji, zbog koje je i nedeljnik „Vreme“ uputio izvinjenje ambasadi Irana:

„Nacrtao sam Miloševića kome zvanice dolaze za Novu godinu. Tu su bili Musolini, Hitler, Gadafi, đavo, pa i druge negativne ličnosti poput Gargamela ali i Hogara strašnog. Svi dolaze, čekaju u redu, Milošević se sa njima pozdravlja, a tu je bio i Homeini. Onda su iz Iranske ambasade protestovali što se Homeini našao u takvom društvu. To je jedan od primera koji pokazuje koliko su osetljivi na takva pitanja“, priseća se Koraksić.

Dogodio se jedan užasan čin, ali treba raditi i dalje – inače su oni, teroristi, pobedili, poručuje za Radio Slobodna Evropa najpopularniji strip autor Marko Somborac.

“Sem inicijalnog užasa i neverice da je uopšte moguće da se dogodi nešto što gledamo samo u filmovima, strašno je i ne ide mi u glavu da se ljudi ubijaju zbog crteža, izgovorene ili napisane reči. Sve vreme se postavlja neko ’ali’ – ali, oni su crtali to i to, medjutim, i religija potpada pod slobodu izražavanja i, kao i sve drugo, može da se kritikuje. Koliko ja shvatam, ubijene francuske kolege se i nisu obračunavale sa islamom nego sa verskim ekstremizmom, a to tek dolazi, i treba da dolazi, pod lupu kritike, karikature i svakog drugog kritičkog medija. Ovo je jedan užasan čin, ali, uprkos tome, mora da se odbrani sloboda izgovorene reči, karikature, satire. Treba, dakle, raditi i dalje, nastaviti izrazzavanje svojih stavova – inače su oni, teroristi, pobedili“, poruka je Marka Somborca.

Uprkos tome što je redakcija nedeljnika „Šarli Ebdo“ desetkovana jezivim terorističkim napadom, kolumnista Patrik Pelu rekao je da će magazin izaći iduće nedelje jer „glupost ne sme da pobedi“.

XS
SM
MD
LG