Dostupni linkovi

Različiti pristupi za sever koče Kosovo


Mitrovica, foto: Jasmina Šćekić
Mitrovica, foto: Jasmina Šćekić
Trenutna situacija na severu Kosova je nasleđena i puna je kontradikcija koje stvaraju konfuziju, ocenjuju poznavaoci političkih pitanja na Kosovu.

Nedavno je opština u Mitrovici zatražila uklanjanje barikada sa puteva koji vode u pravcu severa zemlje, a koje su postavili lokalni Srbi u znak protesta prisustva kosovskih zvaničnika na prelazima na severu. Isti zahtev su bezbroj puta poslale i kosovske institucije.

Međunarodna upravljačka grupa koja je do sad nadgledala nezavisnost Kosova je na poslednjem sastanku zatražila od Srbije i da povuče svoje bezbednosne strukture sa severa, dok su visoki zvaničnici NATO-a naglasili da se stanje na severu ne može rešiti bez političkih razgovora. Politolog Behlul Beqaj ocenjuje da ovakva kontradiktorna situacija postoji još od ranije.

“Ministar unutrašnjih poslova Kosova je, nakon jednog perioda od 10 godina, priznao da su u tom delu stacionirane snage bezbednosti Srbije. Dok je tako nešto, u vreme kada je bio premijer, negirao. S druge strane, snage NATO-a umesto da se bave pitanjima njihove prirode, oni se bave politikom. Ove kontradikcije su dovele do jedne konfuzne situacije, i do rešenja je nemoguće doći sve dok postoji ova zbunjenost između glavnih faktora koji odlučuju o prevazilaženju ovog stanja na severu”, kaže Beqaj.
Behlul Beqaj
Behlul Beqaj

I stručnjak za bezbednost, Agim Musliu, navodi da pristup kosovskih institucija, međunarodne zajednice i NATO-a stvara konfuziju u zemlji.

“Kada ovome dodamo i izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića u kojoj kaže da on “ne može biti predsednik u Prištini kao što ni Atifete Jahjaga ne može biti predsednica u severnom delu Kosova”, jasno je da Srbija učvršćuje svoju poziciju i da nikada neće odustati od pokušaja destabilizacije ovog dela Kosova, a kako bi se Kosovo predstavilo kao nefunkcionalna država”, ocenjuje Musliu.

On dodaje da različiti pristupi relevantnih faktora ovom problemu, otežavaju rad domaćih institucija.

“Bez zajedničke odluke Brisela i NATO-a, a koja bi bila u dobrobit Kosova, nema drugog rešenja”, navodi Musliu.

Za politologa Beqaja, zaključak je jednostavan. Institucije Kosova treba da se ponašaju u skladu sa realnošću i da poduzmu mere koje bi promenile ovu realnost u skladu sa zakonima. Ukoliko to ne mogu da urade, onda treba da priznaju da su nemoćne, kaže on.

“Ukoliko su nemoćne, to moraju priznati. U tom slučaju bi priznali i da država ne može da funkcioniše. Iz kog razloga postoji Ministarstvo unutrašnjih poslova ako nema spremnosti, volje i odgovornosti za izvršenjem obaveza koje nam zadaje Ustav i zakon. Ako su sada prisutni veliki pritisci, onda moramo priznati da mi ne možemo stvoriti funkcionalnu državu sve dok na severu Kosova nema reda i zakona”, kaže Beqaj.

On naglašava da je sada krajnje vreme da se eliminiše, kako je on kazao, hipokrizija svih faktora koji su stvorili ovakvo stanje na severu. Rešenje je jedino u korektnom i objektivnom ponašanju.
XS
SM
MD
LG