Dostupni linkovi

Više od sto kuća poplavljeno nakon granatiranja brane u Krivom Rogu


 Hidraulička konstrukcija oštećena ruskim raketnim udarom, usred ruskog napada na Ukrajinu, u Krivom Rogu, 14. septembra 2022.
Hidraulička konstrukcija oštećena ruskim raketnim udarom, usred ruskog napada na Ukrajinu, u Krivom Rogu, 14. septembra 2022.

Zvaničnici u južnom ukrajinskom gradu Krivi Rog kažu da je 112 kuća poplavljeno nakon što su ruski projektili pogodili veliku branu rezervoara u blizini. Stanovnici čak 22 ulice u dva okruga pozvani su da se evakuišu, rekao je gradski načelnik Oleksandar Vilkul. On je rekao da su se tokom noći dogodile dve eksplozije i da je situacija sada "pod kontrolom".

Ukrajina je rekla da je napad osveta Rusije za njen nedavni kontranapad. Predsednik Volodimir Zelenski opisao je Rusiju kao "terorističku državu" nakon napada u sredu na Karačunovsko jezero.

"Vi ste slabići koji se bore protiv civila", rekao je Zelenski, koji je rođen u Krivom Rogu, u svom kasnonoćnom obraćanju u sredu. Zelenski je u svom govoru rekao da rezervoar "uopšte nema vojnu vrednost".

Snabdevanje vodom ugroženo je napadom u gradu u kojem je živelo više od 600.000 ljudi pre sveobuhvatneinvazije Rusije na Ukrajinu koja je počela 24. februara. Voda je probila branu i izlila se iz korita reke, rekli su zvaničnici. Ali, obraćajući se u četvrtak ujutro, Vilkul je rekao da je nivo vode u reci Inhulet sada "značajno opao" i da nije bilo žrtava.

Moskva nije javno komentarisala prijavljene raketne udare. Ruska vojska je ranije priznala da je pogodila ciljeve za proizvodnju energije koji su prošlog vikenda izazvali široko rasprostranjene nestanke struje u istočnoj Ukrajini.

Zelenski je u sredu ujutru posetio nedavno ponovo osvojen grad Izjum, ključno logističko čvorište u oblasti Harkiv. On je zahvalio trupama koje su učestvovale u kontraofanzivi i obećao da će se ukrajinska zastava vratiti u svaki grad i selo u zemlji.

Čini se da je tempo ukrajinskog napredovanja iznenadio ruske snage, sa izveštajima da su neki od moskovskih vojnika odbacili svoje uniforme da bi se stopili sa civilima.

Rusija je priznala da su njene snage napustile neke gradove u regionu Harkiva - ali je odbila da to nazove povlačenjem, umesto toga insistirajući na tome da se njene snage pregrupišu. Ova tvrdnja je bila široko ismevana na Zapadu, pa čak i u samoj Rusiji.

Kako se kijevske snage kreću u ranije okupirana područja, počele su da se pojavljuju optužbe za ruske ratne zločine. Meštani u gradu Balaklija, takođe u oblasti Harkiva, rekli su za BBC da su ruske trupe mučile civile u gradskoj policijskoj stanici tokom njihove okupacije, dok su drugi pričali da su ih mučili strujom dok su bili u pritvoru. Rusija je više puta negirala da je ciljala civile.

Dok Rusija još uvek kontroliše oko petine teritorije Ukrajine, gradovi u istočnom regionu Donbasa koji su pali na početku rata sada su takođe postali meta ukrajinske vojske. Tamo su poslednjih dana zabeležene žestoke borbe.

Nakon što nije uspela da zauzme ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, na severu i severoistoku u martu, Moskva je saopštila da se sada fokusira na Donbas – čiji su delovi već bili pod kontrolom pobunjenika koje je podržavala Rusija pre ruske invazije. Kremlj je u ponedeljak insistirao da će nastaviti sa svojom invazijom "sve dok se ne ostvare svi prvobitno postavljeni ciljevi". Odvojeni ukrajinski kontranapad se nastavlja u južnoj oblasti Hersona, iako je napredovanje trupa tamo sporije.

XS
SM
MD
LG