Dostupni linkovi

Rat političara i medija u Crnoj Gori


Parlament Crne Gore, ilustrativna fotografija
Parlament Crne Gore, ilustrativna fotografija

Oštro suprostavljanje, koje ide do otvorene netrpeljivosti, sve češće se uočava u odnosu političara prema medijima u Crnoj Gori. Sve žešći ataci na poslenike javne riječi, osim kroz nerijetke brutalne napade u partijskim saopštenjima, mogu se čuti i u samom Parlamentu, u kome svaka riječ ima posebnu težinu. Da li blizina izbora spušta prag tolerancije političara koji sve manje mogu da otrpe oštricu kritike ili je uzrok negdje drugdje?

Pokušaji političara da utiču na uređivačku politiku glasila i ustroje ih prema svojim željama i potrebama, nijesu novina u Crnoj Gori. Metode su dosad međutim bile manje više meke i bez otvorenog sukobljavanja političara sa novinarskom branšom, koji su dobar odnos sa predstavnicima medijske zajednice, bez obzira kom taboru pripadaju, smatrali sopstvenim interesom.

Protest protiv pisanja Informera u Crnoj Gori, ilustrativna fotografija
Protest protiv pisanja Informera u Crnoj Gori, ilustrativna fotografija

No kočnice su u posljednje vrijeme popustile, pa na javnoj sceni imamo pravi rat političara sa medijima, gdje se osim uvrjedljive retorike u partijskim saopštenjima, mogu čuti čak i otvorene prijetnje i obrušavanje na štampana ili elektronska glasila i to ni manje ni više nego u hramu demokratije, kakav bi trebalo da bude državni parlament. Poslanici vladajućih partija obrušavaju se na privatne i takozvane nezavisne medije, dok opozicija proziva državne i dio privatnih glasila.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link

Zašto političari otvaraju sukob sa novinarima u Crnoj Gori? Da li je sve očiglednija netrpeljivost političke elite prema poslenicima javne riječi refleksija blizine izbora, kada politička temperatura raste, ili političari odmjeravaju snagu svjesni oslabljenosti i posvađanosti medijske zajednice u Crnoj Gori.

Za Nikolu Markovića, predsjednika novinarske komisije i člana OEBS-ove radne grupe za izradu novog novinarskog kodeksa, objašnjenje leži u navici političara da pokušavaju da ustroje medije, bez obzira da li su oni opozicioni i kritički ili su provladini odnosno režimski.

“Mislim da je to, između ostalog, posljedica činjenice da mediji svakog dana, makar kad su u pitanju domicilni, crnogorski mediji, pišu sve otvorenije prema svim anomalijama u društvu. I sada se dešava pojava da, osim vladajućih struktura, koje su godinama kritikovale nezavisne medije, imamo neku vrstu frustracija koja dolazi i od opozicionih političara zbog činjenice da nijesu navikli da i oni budu meta medijskih napisa i istraživanja.“

Mediji nijesu ništa dužni političarima i oni bi to trebalo da shvate, naglašava za Radio Slobodna Evropa koodinatorka medijskog programa u Građanskoj alijansi Kristina Ćetković.

“Kada stavimo na vagu ko je bitniji, da li političari ili mediji, ipak moramo da damo prednost medijima. Jer su oni ti koji izvještavaju javnost, oni su ti koji informišu javnost o radu političara i političari konačno treba da shvate da ne treba i da ne mogu da uređuju medije. Svi znamo da prema tome koliko su mediji slobodni možemo i da procjenjujemo koliko je samo društvo slobodno.“

Šta bi trebalo da bude pravi odgovor poslenika javne riječi kako bi od političara odbranili svoje lično i dostojanstvo profesije? Nikola Marković naglašava kako medijski esnaf treba da zajednički pruži otpor prema bilo kojoj vrsti pritiska.

Nikola Marković
Nikola Marković

“Mislim da je neophodno da šira javnost shvati potrebu da mediji pišu slobodno, čak i onda su njihove kritike prevelike, kada su one nedovoljno argumentovane. Ali prosto to je proces koji će vremenom dovesti do veće profesionalizacije medija, kroz sopstvenu odgovornost, a na taj način, mediji će uticati da i političke strukture budu ozbiljnije.“

No, priča ima i drugu stranu medalje, a to je činjenica da današnji crnogorski mediji olako srozavaju profesionalni nivo i kršeći etičke principe targetiraju političare ili javne ličnosti i vode kampanje protiv njih.

“To je već zloupotreba medija. I naravno, te targetirane kampanje ili protiv javnih ličnosti ili protiv političara, uvijek vidimo da se zahuktavaju pred izbore. Građani mogu da primijete da se partijski ratovi veoma često vode preko medija. Nažalost medijska samoregulacija u Crnoj Gori postoji samo na papiru i ona uopšte nije imperativna ni za medije ni za novinare“, zaključila je Kristina Ćetković iz Građanske alijanse.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG