Dostupni linkovi

Rastu tenzije između SAD i Pakistana


Američki predsednik Barak Obama sa svojim kolegom predsednikom Pakistana Asif Ali Zardarijem u Beloj kući u Vašingtonu, 06. maj 2009.
Američki predsednik Barak Obama sa svojim kolegom predsednikom Pakistana Asif Ali Zardarijem u Beloj kući u Vašingtonu, 06. maj 2009.
Tenzije između Sjedinjenih država i Pakistana rastu zbog akcije američkih specijanih snaga u Abotabadu u kojoj je ubijen Osama Bin Laden.

Dvije su zemlje razmijenile niz međusobnih optužbi i poricanja u posljednjih nekoliko sati.

Pakistan poručuje da takave akcije više ne bi trebalo da se ponove. Svijet istovemeneno čeka odluku Bijele kuće o objavljivanju fotografija mrtvog vođe Al Kaide.

Obamina administracija se nakon uspješno okočane akcije u Abotabadu, grdiću 60 kilometra udaljenom od Islamabada , pita kako je Osma Bin Laden uspio da obezbijedi takavo skrovište u Pakistanu.

Pretpostavlja se da je ubijeni lider Al Kaide u tom skrovištu boravio pet godina, a najtraženiji svjetski terorista sve vrijeme je bilo u blizini elitine pakistanske vojne akademije.

U intervju za Nacionalni javni radio, šef za kontraterorizam u Bijeloj kući Džo Brenan upitao se kako je moguće da pakistanske vlasti nijesu znale da je Bin Laden tu boravio toliko godina.

"Mislim da bi bilo prerano isključiti mogućnost da neki pojedinci unutar Pakistana, uključujući i neke zvaničnike te zemlje, nijesu bili svjesni toga. Ali u ovom trenutku ne optužujemo nikoga, međutim želimo vas uvjeriti da ćemo u ovome ići do kraja", kaže Brenen.

Zapad traži odgovore od Pakistana

Ovo se nadovezuje na intervju direktora CIA Leona Panete magazinu „Time“ u kojem je rekao da obavještajne inforamacije, kao ni plan akcije nijesu dijelili sa Islamabadom u strahu da bi neko od zavničnika mogao upozoriti metu i ugroziti misiju.

Visoki pakistanski dužnosnici pozdravili su smrt Bin Ladena, ali su ogorčeni na izjave koje sugerišu da su njihove bezbjednosne agencija isuviše nesposobne da bi uhvatile lidera Al-Kaide ili da su znali gdje se skriva.

Ministar vanjskih poslova Salman Bašir izjavio je za BBC da je Panetin stav "uznemirujući" i da njegova zemlja ima "centralnu ulogu" u suprostavljanju terorizmu.

Leon Paneta, direktor CIA), Vašington, DC, 10. februar 2011.
Bašir je takođe izrazio "duboku zabrinutost i rezervu" o američkoj operaciji, poručivši da "neovlašteno i jednostrano djelovanje" ne smije postati pravilo.

U autorskom tekstu za "Washington post" predsjednik Pakistana Asif Ali Zardari dematovao je kao neutemeljene američke spekulacije da Islamabad štiti teroiste, dok je istovremeno u sredu pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani u Parizu pozvao cijeli svijet da podrže borbu protiv terorizama jer to, kako je rekao, “nije posao samo za jednu državu“.

No i pored ovih izajava pakistanskih zvaničnika, nijesu samo SAD te koje dovode u pitanje to kako je moguće da niko u Pakistanu tako dugo nije znao da su domaćini najtraženijem svjetskom teroristi.

Istu sumnju izarazio je i francuski ministar vanjskih poslova Alan Žipe, a britanski premijer Djevid Kameron zatražio je i objašnjene od pakistanskih vlasti.

Obami raste popularnost

Ipak, i pored ovih sumnji svi ističu da se saradnja sa Pakistanom u borbi protiv terorizama mora nastaviti. Mark Toner portparol State Departmenta:

"Nedjeljna je akcija na mnogo načina rezulat dugodišnje saradnje.Vjerujemo da je ne samo u dugoročnom interesu Pakistana već i u interesu naše nacionalne sigurnosti da se ta saradnja nastavi".


No, dok se svijet pita kako je moguće da pakistanske službe nijesu znale za Bin Ladena u Abotaabadu mještani ne mogu vjerovati da je bio njihov komšija godinama

A u današnjoj aketi sa građanima grada Kuete u Pakistanu mnogi u izajavi za Radio Maršal i ne mare za Bin Ladena, jer imaju drugih problema

Mohamad Alam, prodavac kaže:

"Ja sam siromašan čovjek koji se bori da prehrani svoju porodicu. Imamam svojih problema, zašto bi me bilo briga za Bin Ladena. Pogledajte me, radim da zaradim novac da prehranim moju djecu. Nemam dovoljno novca da palatim doktora iako imam zdravstvenih problema. Zašto bi me bilo brige za njega".


A predsjedniku SAD Baraku Obami popularnost je porasla za devet odsto u odnosu na prošli mjesec nakon što je obznanio naciji da je Osama Bin Laden ubijen, pokazala su dva istraživanja javnog mnjenja .

Istovremeno Bijela kuća još ima dilemu da li da objavi fotografije mrtvog lidera Al Kaide jer su kako je rekao Džej Karnej portparol Bijele kuće “užasne “
XS
SM
MD
LG