Dostupni linkovi

Rastu napetosti pred subotnji protest crnogorske opozicije


Miodrag Lekić na konferenciji za novinare, 17.april 2013.
Miodrag Lekić na konferenciji za novinare, 17.april 2013.
Dok se čeka završna riječ Ustavnog suda o odluci Državne izborne komisije da odbije sve prigovore izbornog štaba Miodraga Lekića na regularnost predsjedničkih izbora, najavljena za petak, opozicija je jednoglasna u stavu da neće priznati pobjedu kandidata vladajućeg DPS-a Filipa Vujanovića.

Uvjerena da se 7 aprila na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori dogodila izborna krađa, cjelokupna parlamentarna opozicija, potpomognuta predstavnicima civilnog sektora i nezavisnim intelektualcima, u subotu će ispred sjedišta predsjednika Države održati proteste koje je najavila kao građanske a ne partijske.

Cilj je, kako je to na konferenciji za novinare saopštio predsjednički kandidat opozicije Miodrag Lekić, zaštita Ustava i zakona, a ne bilo kakva vanistitucionalna borba.

"Veoma oštro demantujem ovu tragikomičnu propagandu koja se se vrši na liniji toga ko da se događa neki vaninstitucionalni oblik djelovanja. Ovo je glas naroda i nema nikakvog populizma, ovo je glas demokratske Crne Gore za vrijednosti demokratije, za vrijednosti evropskog puta", rekao je Lekić-

U takvom stavu Miodragu Lekiću, koji je i predsjednik opozicionog saveza Demokratski front, pridružili su se i predstavnici ostalih parlamentarnih partija.

"Voljom vladajuće većine, preko 30.000 građana koji po Ustavu imaju ispunjene uslove da imaju biračko pravo, dakle da biraju i da budu birani, onemogućeno je da na proteklim predsjedničkim izborima iskoristi svoje biračko pravo", kazao je Velizar Kaluđerović iz SNP-a.

"Mi ćemo svakako dati svoj puni doprinos i potpuno smo uvjereni da protest u subotu će biti konstruktivan doprinos zaštiti Ustava i prava u Crnoj Gori", poručio je Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore.

Balša Brković
Balša Brković
I književnik i publicista Balša Brković konstatovao je kako crnogorskim građanima nije potrebno dodatno objašnjenje šta se zapravo dogodilo 7 aprila.

"Zato što ovo nije neki novi incident, ovo je zapravo jedna mašinerija koja to radi već decenijama, ali ovoga puta se desilo da imamo zahvaljujući svim ovim aferama mnogo jasniji uvid u te mehanizme. Dakle, u tom smislu da ja mislim da će protest u subotu upravo da bude trijumf te građanske Crne Gore koja poznaje istinitost iI pravičnost, za razliku od ovih drugih", navodi Brković.

Kao 1998.

No, kako se probližava dan protesta, predstavnici vladajućeg DPS-a ali i domaći i regionalni analitičari sve češće, posebno u državnim medijima, prave paralelu sa 1998. godinom, kada je zbog nepriznavanja pobjede Mila Đukanovića na tadašnjim predsjedničkim izborima politički tabor Momira Bulatovića organizovao ulične demonstracije, koje su se završile nemirima i nasiljem i u kojima je bilo povrijeđenih.

Sve češće se oglašavaju i predstavnici međunarodnih institucija koji upozoravaju da sve treba da se rješava u okviru državnih institucija a ne na ulici. Zbog tako intoniranih izjava pojedini funkcioneri Demokratskog fronta evropske zvaničnike Miroslava Lajčaka i Jelka Kacina optužili su da su “plaćenici Đukanovićevog režima”, na šta su oni oštro reagovali.

Šta na sve kaže Miodrag Lekić?

"Ja ne bih komentarisao zvaničnike. Samo uočavam jednu strahovitu najezdu punktova propagande, kontrolisanih od strane režima koji u nedostatku argumenata lansiraju tu besmislenu ideju o vaninstitucionalnim, uličnim borbama. Ne, skup će biti civilizovan, kulturan, nasmijan. Ne bih komentarisao jer svako preuzima odgovornost, a ja mislim da se u finalnoj verziji radi i o montažama u okviru pojavljivanja na ovim punktovima državnih medija", ocijenio je Lekić.

Podsjetimo, crnogorski premijer i šef vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ranije je izjavio kako se ne plaši najavljenih protesta.

"Očigledno tijesan izborni rezultat pojačava sumnje. Zbog toga se zalažem da se u institucijama sistema provjeri svaka sumnja. Nadam se da niko nema ideju da van institucija manjinu pretvori u većinu i obratno", rekao je Đukanović.

Ustavni sud ima rok od 48 sati da odgovori na žalbu Lekićevog izbornog štaba, poslije čega bi Državna izborna komisija privremene rezultate izbore po kojima je pobijedio kandidat DPS-a Filip Vujanović, mogla da proglasi kao konačne.

Da li bi se u tom slučaju protesti nastavili i hoće li biti drugih oblika iskazivanja opozicionog nezadovoljstva, poput bojkota parlamenta?

"Što će biti dalje to ćemo da vidimo. Ja ne mogu da projektujem kako će da reaguje vlast. Koncetrisani smo na ovaj protest koji će biti održan u subotu", zaključio je Lekić.
XS
SM
MD
LG