Dostupni linkovi

Brak DPS i SDP poslije izbora: Nakon optužbi pomirljivi tonovi


Milo Đukanović na glasačkom mjestu, 7. april 2013.
Milo Đukanović na glasačkom mjestu, 7. april 2013.
Iako je u prvim izjavama dugogodišnjih koalicionih partnera DPS-a i SDP-a, nakon nedjeljnih predsjedničkih izbora, bilo oštrih optužbi i teških riječi, čini se da se ratne sjekire ponovo zakopavaju, o čemu svjedoče najnoviji pomirljiviji tonovi lidera dvije stranke. Koliko će, međutim, strateška neslaganja oko sudbine podgoričkog Kombinata aluminijuma biti sljedeće veliko iskušenje koje bi koalicioni savez mogao da stavi na tanak led?

"Imali smo žestoku opstrukciju iz redova našeg tradicionalnog koalicionog partnera koji je, ne samo pasivno ostao po strani u odnosu na naš napor da pobijedimo na ovim izborima, nego je i aktivno učestvovao u kampanji protiv našeg kandidata, protiv naše politike i tako voljno ili nevoljno, čak pridružujući se destruktivnim naporima protiv politike koju predvodi DPS", bila je prva izjava crnogorskog premijera i šefa vladajućeg DPS–a Mila Đukanovića u izbornoj noći, kada se u do sada najoštrijem tonu obrušio na svoje dugogodišnje koalicione saveznike, oličene u Krivokapićevim Socijaldemokratama.

Samo dva dana potom Đukanović kao da je zaboravio na svoje riječi i na regionalnom skupu u Mostaru Socijaldemokratama poslao poruku pomirenja. Tako je na pitanje da li mimoilaženje oko predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića može da dovede u pitanje opstanak savezništva DPS-a i SDP-a, lakonski konstatovao:

"To je sastavni dio života u jednoj demokratskoj zajednici. Imamo različite poglede u odnosu na kvalitet kandidata, ali to ne dovodi u pitanje ono što su programske bliskosti koje su nas približile i učinile koalicionim partnerima koji već 15 ili 17 godina zajedno učestvuju u vršenju vlasti u Crnoj Gori".

Činjenici da su na račun Socijaldemokrata od prvog čovjeka DPS–a u samo dva dana saopštene gotovo oprečne izjave, predsjednik Skupštine i lider SDP-a Ranko Krivokapić nije prodavao veći značaj. Žestoke packe koje je Đukanović u izbornoj noći uputio njegov partiji pripisao je opravdanim emocijama ali je, ne bez ironije, primijetio:

"Sličnu retoriku smo čuli i 90-tih godina mi iz SDP i to iz iste sale, samo što smo tada optuživani da smo izdali srpstvo. Ja ne bih da vraćam emocije nego bih to ostavio iza nas, tretirao bih to kao emotivne izjave. Došle su druge izjave poslije toga koje smatram pravim i mi bi da se skoncentrišemo na ono što je pred nama".

Zamor materijala

Prva izjava Ranka Krivokapića nakon nedjeljnih predsjedničkih izbora došla je i nakon prepucavanja drugih predstavnika dvije partije. Tako je poslanik SDP-a Džavid Šabović uočio kako je Socijaldemokrate trebalo da vode intezivniju kampanju protiv Vujanovića, ne bi li većem koalicionom partneru, kako je rekao, „udarili jači amar“.
Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

Predsjednički kandidat DPS-a Filip Vujanović dan nakon izbora,u intervjuu Televiziji Pink, kao glavnog gubitnika izbora označio je upravo Ranka Krivokapića i svoj negativan stav prema izbornoj ulozi manje koalicionog partnera potkrijepio saznanjem da je dio birača SDP-a glasao njegovog protivkandidata Miodraga Lekića.

Upitan da prokomentariše tu Vujanovićevu izjavu Krivokapić je odgovorio:

"Na ovim izborima se jedino zna dobitnik izbora, a to su oni građani koji su podržali politiku SDP, a još se ne zna ko je pobjednik izbora. Sačekaćemo da državni organi donesu odluke i parlament je dao važan doprinos tome odgađajući sjednice da ne bi bilo dodatnih političkih tenzija. Logično je znate da ako ste bili mimo svakog kriterijuma u želji da dobijete treći mandat, ako ste Crnu Goru doveli kao negativnu vijest u svjetskim medijima i ako ste sebe doveli do ivice poraza, da sada tražite krivca".

Govoreći o daljoj sudbini 15-godišnjeg političkog braka sa Đukanovićevom partijom, Krivokapić je ponovio ono što je saopštio i uoči izbora, da će veći izazovi pred dvije partije biti ekonomsko-soocijalna pitanja, aludirajući na ključnu odluku o Kombinatu Aluminijuma,o čijoj budućnosti koalicioni partneri imaju suprostavljene strategije.

"Mnogo je važnija ekonomsko socijalna situacija koja nas čeka i koja kao oluja trese naš brod nego sporovi koji mogu postojati oko predsjedničkih izbora", ocijenio je on.

Da će to biti prva sljedeća krupna prepreka koja će testirati mogućnost opstanka vladajuće koalicije smatra i Boris Raonić iz Građanske alijanse. Uviđa pomirljive tonove čelnih ljudi DPS-a i SDP-a nakon mimolilaženja oko Vujanovićeve kandidature ali ocjenjuje i da iza očiju javnosti i dalje postoje brojne nesuglasice.

"U tom smislu možemo govoriti o zamoru materijala nakon 15 godina koalicionog djelovanja, a ja sam siguran da nakon ovih prvih nervoznih izjava i komplikacija oko predsjedničkih izbora, kada za par dana na dnevni red dođe pitanje KAP-a i pitanje rebalnsa Budžeta njihovi odnosi će se dodatno iskomplikovati i biće preispitivanja tih odnosa. U svakom slučaju nama predstoji jedno vrlo turbulentno proljeće", zaključuje Raonić.
XS
SM
MD
LG