Dostupni linkovi

Opozicija najavila proteste, Lekić podnosi žalbu Ustavnom sudu


Protest tokom posjete Ketrin Ešton Crnoj Gori, 15. april 2013.
Protest tokom posjete Ketrin Ešton Crnoj Gori, 15. april 2013.
Izborni štab Miodraga Lekića podnijeće u srijedu žalbu Ustavnom sudu na odluku Državne izborne komisije da odbije njihove prigovore, kojima su tražili da se ponište izbori za predsjednika Crne Gore na biračkim mjestima gdje se glasalo putem pisma. U isto vrijeme opozicija je postigla dogovor o organizovanju uličnih protesta koji će najvjerovatnije biti održani u subotu u podne.

Kako je saopštio Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore na sastanku sa liderom Demokratskog Fronta Miodragom Lekićem, članom tog saveza Brankom Radulovićem kao i sa Velizarom Kaluđerovićem iz Socijalističke narodne partije opozicija je postigla visok stepen saglasnosti o organizovanju protesta, koji, kako je rekao neće biti politički već građanski.

"U narednih dva dana dogovaraćemo se oko tehničkih detalja, oko datuma, takođe, moraćemo da sačekamo i ispunimo onu zakonsku normu o prijavi skupa i svako će unutar svojih partijskih struktura o svemu tome odlućiti i konačnu odluku ćemo donijeti koliko je sjutra. Inače, predviđeno je da protest bude održan u subotu, ali ostaje da to još vidimo sa MUP-om u vezi sa prijavom skupa", rekao je Bojanić.
Miodrag Lekić
Miodrag Lekić

O terminu održavanja protesta, kako piše list "Vijesti" Miodrag Lekić je razgovarao i sa predstavnicima civilnog sektora i udruženjima građana koja su ga podržala. Cilj protesta je odbrana izborne volje građana, Ustava i zakona, a navodno je dogovoreno da tokom demonstracija ne budu isticana partijska, niti nacionalna, već samo obilježja Evropske unije.

Koliko međutim takvom razvoju događaja idu na ruku pozivi iz međunarodne zajednice da sve treba rješavati u institucijama sistema, što je u Podgorici nedvosmisleno podvukla i sama šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

"Mi smo pažljivo saslušali predstavnike OEBS-a. Znam da su ti rezultati trebali da budu potvrđeni. Tako da želim da pozovem da sve političke strane budu na konstruktivan način uključene u to pitanje i da adresiraju na to pitanje u skladu sa određenim pravnim procedurama".

Druga vremena i drugačiji akteri

Jesu li ovakve izjave destimulativne za ideju protesta i hoće li ih opozicija uzeti u obzir prije donošenja konačne odluke? Evo šta kažu Dragan Koprivica iz SNP-a i Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore.

"Što se tiče dolaska Ketrin Ešton u Podgoricu njene stavove SNP neće komentarisati", kazao je Koprivica.

"Ono što mi vjerujemo da je najvažnije jeste to da su protesti neophodni i da to nadilazi partijske interese", istakao je Bojanić.

Osvrćući se na ideju objedinjavanja svih društvenih snaga kao odgovor na izborne neregularnosti, jedan od istaknutih civilnih aktivista, direktor Centra za Monitoring Zlatko Vujović, konstatuje kako je prva na potezu opozicija.

"Biće teško da se opozicija usaglasi baš oko svih poteza, a sa druge strane biće teško da okupi druge društvene aktere oko takve platforme. No, ukoliko to uspije svakako da će to drastično uticati na politički život narednih mjeseci u Crnoj Gori", kaže on.

Zlatko Vujović nije saglasan sa sve češćim istupima domaćih analitičara i funkcionera vladajućeg DPS-a, kako bi održavanje protesta u ovom trenutku nosilo rizik po stabilnost Crne Gore i kako bi došli u opasnost od ponavljanja scenarija iz 98. godine, kada su pristalice Momira Bulatovića izazvale ulične nemire i nasilje, nepriznavajući pobjedu Mila Đukanovića na tadašnjim predsjedničkim izborima.

Sada su, ocjenjuje Vujović, druga vremena i drugačiji akteri. Uspjeh eventualnog protesta zavisio bi od odziva građana, šireg društvenog konsezusa i kako kaže, podrške određenih krugova u međunarodnoj zajednici.

"Ukoliko odziv bude veliki on će svakako privući više društvenih aktera, odnosno obezbijediti njihovu podršku sa jedne strane, a sa druge strane ukoliko bi odziv bio veliki i trajao dovoljno dugo onda bi svakako i međunarodne zajednica se uključila i kompletan proces. U tom slučaju mogu se očekivati određeni potezi, da vlast bude primorana da povuče neke poteze koji bi vodili preispitivanju konkretnih zaključaka državne administracije", zaključuje Vujović.
XS
SM
MD
LG