Dostupni linkovi

Rastu li šanse za izlazak Crne Gore iz političke krize?


Sa sastanka predstavnika političkih partija, Podgorica, 21. decembar 2015
Sa sastanka predstavnika političkih partija, Podgorica, 21. decembar 2015

Koliko do juče Crna Gora se nalazila u naizgled nerazrješivoj političkoj krizi, s obzirom na oštre razlike u stavovima političkih aktera, da bi nakon jučerašnjih razgovora partijskih lidera, u okviru tzv parlamentarne radne grupe, svjetlo na kraju tunela počelo da se pomalja.

Nakon četvorosatnog sastanka svi su iskazali zadovoljstvo efektima dosadašnjeg rada, koji je bio koncetrisan na primjenu novog izbornog zakonadavstva, o čemu je postignut konsezus.

Ususret parlamentarnim izborima naredne godine među predstavnicima opozicije nije falilo optimizma ni kada je riječ o preostala dva važna pitanja.

“Vjerujem da će i sljedeća dva poglavlja, dakle i kada su u pitanju mediji i kada je u pitanju krupna stvar zloupotrebe državnih resursa, da će i tu biti značajnih iskoraka", kaže Žarko Rakčević iz URE.

“Danas je već evidentno da se plan Demokrata, kao i zajednički zahtjevi Demokrata, Demosa i URE, počinju ostvarivati“, smatra Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore.

Sa takvim zaključcima nijesu zadovoljni u opozicionom savezu Demokratski front, koji ne učestvuje u parlamentarnom dijalogu, već mjesecima sa uličnih protesta isključivo traži formiranje prelazne vlade, koja bi obezbijedila izborne uslove na kojima ne bi bilo mahinacija o kojima je svjedočila afera „Snimak“. Nebojša Medojević najavljuje nastavak protesta.

“Mi smatramo da crnogorska opozicija, makar ona koja sebe tako doživljava, treba da prati politiku Demokratskog fronta. Znači, Demokratski front i narod žele promjene u Crnoj Gori. Promjene moraju da dođu mirnim i demokratskim putem kroz poštene i fer izbore, a poštenih i fer izbora nema bez prelazne vlade. I sve one partije koje sebe zovu opozicionom preuzimaju na sebe ogromnu odgovornost ukoliko prihvate ovu politiku diktatora, koju on sprovodi preko predsjednika ove skupštine Ranka Krivokapića“, poručuje Medojević.

Sa sastanka predstavnika političkih partija, Podgorica, 21. decembar 2015, foto: Savo Prelević
Sa sastanka predstavnika političkih partija, Podgorica, 21. decembar 2015, foto: Savo Prelević

No, za konačan odgovor da li će prelazne vlade biti moraće da sačekaju do 1. februara kada bi partijski lideri trebalo da pregovaraju o "pravno-političkom modelu“ koji bi obezbijedio održavanje izbora čiji bi rezultati bili nesporni za sve.

Za predsjedavajućeg radne grupe i šefa Parlamenta Ranka Krivokapića moguća su tri scenarija.

“Pravno politički model sprovođenja dogovora uključuje od sadašnje vlade kao mogućeg modela pa do prelazne vlade. Danas sam pomenuo i treću kategoriju: nemiri i nestabilnosti u Crnoj Gori, koje ne isključujem ako ovaj dijalog propadne“, konstatovao je Krivokapić.

Da li zbog straha od ovog posljednjeg, tek iz usta predstavnika vladajuće DPS, koja je do sada kategorično odbijala mogućnost formiranja prelazne vlade, pozivajući se na legitimitet postojeće, prvi put ostavljena je mogućnost za formiranje prelazne ili tehničke vlade.

Potpredsjednik Vlade i zamjenik lidera DPS-a Duško Marković, koji je umjesto Mila Đukanovića učestvovao u jučerašnjim razgovorima, praktično je ponovio ono što je Krivokapić rekao:

“Postoji više elemenata tog pravno-političkog modela. To je postojeća vlada, prelazna vlada i tenička vlada“, rekao je Marković.

Da li činjenica da su se predstavnici vladajućih stranaka i velika većina opozicije konsezusom dogovorili o primjeni seta novih izbornih zakona uliva dodatno ohrabrenje pred razgovore o pitanju medija i zloupotrebe državnih resursa pitanje je na koje ćemo odgovor dobiiti u narednih nekoliko sedmica. Političku javnost, čini se, više zanima šta će nam donijeti 1. februar.

Je li moguće da vladajuća DPS pristane na formiranje prelazne ili tehničke vlade ako bude suočena sa prijetnjom bojkota izbora od strane opozicije?

“Definitvno 1. februara trebalo bi da se zna da li je DPS zaista omekšao što se tiče pritisaka opozicije, što istitucionalnih što vaninstitucionalnih, ili je riječ o još jednom njihovom strateškom i taktičkom činu, da bi se dobilo na vremenu. Lično sam mišljenja da uz jedan monitoring koji vrši Evropska unija, kroz samo formu posmatranja čitavog pregovaračkog procesa, mislim da se neke stvari pomjeraju makar milimetarski naprijed. Mislim da od 1. februara neće više biti manevarskog prostora za DPS, da pokušava još da dobije na vremenu, nego će se stvari morati iskristalizovati i razjasniti široj crnogorskoj javnosti“, ocjenjuje za RSE funkcioner DEMOS-a Dragiša Janjušević.

Politički analitičar Ivan Vuković optimista je da će konačno rješenje biti postignuto, ali ga on ne vidi u formiranju prelazne već tehničke vlade.

“Tehnička vlada će svakako biti formirana ali onog trenutka kada aktuelnoj u parlamentu bude izglasano nepovjerenje, na način kako se to radi u svim demokratskim državama. Druga mogućnost ne postoji. Ako ova radna grupa bude radila kako treba i ako nastavi u pravcu u kom je krenula, to formiranje tehničke vlade u konačnom će biti tehničko pitanje i uopšte neće imati onaj značaj koji mu se trenutno pridaje", smatra Vuković.

U međuvremenu, hoće li preostali period do prvog februara proteći u znaku dodatne antagonizacije unutar opozicije ili će prevladati procjena i stav da različitim metodama idu ka istom cilju?

“Mislim da će ti različiti pristupi do prvog februara, više doprinijeti nekom kvalitetu, u smislu pravljenja pritiska na vladajuće strukture da se dođe do određenog rješenja prelazne vlade. Nećemo imati neki vid jače konfrotacije unutar opozicije već ćemo imati samo iznošenje suprotnih stavova“, konstatuje Dragiša Janjušević.

XS
SM
MD
LG