Dostupni linkovi

Uspon pa pad Zeleno-lijeve koalicije u Hrvatskoj


'Možemo' je na posljednim parlamentarnim izborima ušao i u Sabor
'Možemo' je na posljednim parlamentarnim izborima ušao i u Sabor

Zeleno-lijeva koalicija, najveće iznenađenje nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, kada su otprve na antinacionalističkoj, ekološkoj i socijalno osjetljivoj platformi dobili sedam mjesta u Saboru, više ne postoji.

Kako su objavili iz jedne od stranaka iz te koalicije - Radničke fronte, dva partnera iz te koalicije - “Možemo” i “Zagreb je naš” - obavijestili su ih mailom da na lokalne izbore u svibnju 2021. godine ne žele ići zajedno s njima.

Prema interpretaciji Radničke fronte, razlog za prekid je najava kandidature saborske zastupnice Radničke fronte Katarine Peović za gradonačelnicu Rijeke, gdje su na vlasti socijaldemokrati (SDP).

Kako predsjednik “Možemo” Tomislav Tomašević želi pobijediti Milana Bandića na izborima za zagrebačkog gradonačelnika, za to mu treba podrška SDP-a, i - zato prekid sa Radničkom frontom.

“Nema nikakve drame. Žao nam je zbog nekih komentara koji nisu bili pošteni prema nama. Kao, recimo, komentar da smo mi ucjenjivali nekoga sa mojom kandidaturom u Rijeci, jer to svakako nije bio slučaj. Ali, nadam se da će se naši dojučerašnji koalicijski partneri malo smiriti, da će se tenzije malo spustiti i da ćemo vidjeti da je to prije svega loše za ljevicu”, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) saborska zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović.

Za komentar ovog sukoba RSE je zamolio i predsjednika “Možemo” Tomislava Tomaševića, ali nije odgovorio na molbu.

Tomašević je za jedan news portal izjavio kako je Radnička fronta ranije preko medija postavila ultimatum tražeći potporu za kandidaturu Katarine Peović u Rijeci, a da oni na ultimatume ne pristaju.

“Suradnja s njima u zagrebačkoj Gradskjoj skupštini i Saboru ostaje”, kaže Tomašević, “a što se SDP-a tiče, da neće bilateralno koalirati sa njima u Zagrebu, ali da je suradnja sa SDP-om u širokoj anti-bandićevskoj koaliciji moguća”.

Treba li biti iznenađen?

“Ništa neočekivano”, kaže za RSE politička analitičarka Jasmina Popović.

“S obzirom da znamo da je suradnja SDP-a i Zeleno-lijeve koalicije u Zagrebu nužna, moglo se naslutiti da će ta kandidatura Katarine Peović, o čemu su na direktna pitanja vrlo nevoljko odgovarali iz koalicije 'Možemo', biti ta koja će na kraju presuditi”, kaže analitičarka.

Na lijevoj političkoj sceni se u ovom trenutku događa unutarnji sukob između onoga što nalaže pragmatična politika, dakle da se napravi dogovor za Zagreb, a sa druge strane onih ideala o kojima su vjerojatno razgovarali na sastancima Zeleno-lijevog bloka gdje su tvrdili da ih ništa neće posvađati, jer se bore za zajedničke vrijednosti i principe, kaže sugovornica RSE.

“Međutim, ako je cilj da Tomašević pobijedi Bandića, onda je suradnja sa SDP-om nužna. Oni nemaju dodatno biračko tijelo. To znači da se biračko tijelo ljevice mora presložiti ili mora stati iza jednog kandidata. Ako se napravi dogovor da u Zagrebu bude jedan lijevi kandidat, znači da SDP ne izlazi s vlastitim kandidatom, onda su očito nužni i ustupci Zeleno-lijeve koalicije,” procjenjuje Jasmina Popović.

Ona dodaje da će iz Zeleno-lijeve koalicije povodom ovog rascjepa kazati - da se nije dogodilo ništa prevažno.

“I to zato što platformu 'Možemo' čine stranka 'Možemo', 'Nova ljevica', 'Orah' i drugi, i oni nikada u tu kombinaciju nisu doista uvrstili Radničku frontu. Radnička fronta je uvijek bila – hajde, reći ćemo uvjetno – nužno zlo za tu koaliciju i od prvih istupa Katarine Peović u Saboru vidjelo se da se uvijek na neki način i ograde od njenih istupa. Oni su naprosto prelijevi ili preekstremni za ovo što bi oni htjeli sada raditi u politici”, zaključuje Jasmina Popović.

Od kada traje suradnja na ljevici?

Popović očekuje da će ostatak Zeleno-lijeve koalicije – “Nova ljevica”, “Orah”, “Zagreb je naš” i “Možemo” ostati zajedno, a Radnička fronta nastaviti svojim putem i vidjeti kakav će rezultat ostvariti na lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine.

Ova suradnja na ljevici počela je pred europske izbore u proljeće 2019. godine, kada su zajedno nastupili “Možemo”, “Nova ljevica” i “Održivi razvoj Hrvatske” (ORAH), ali dobili su manje od dva posto glasova.

Na parlamentarnim izborima u srpnju 2020. godine zajedno su nastupili “Možemo”, “Zagreb je naš”, “Nova ljevica”, “Radnička fronta”, ORAH i “Za grad” i osvojili sedam mandata.

Ta kombinacija stranaka ranije je uspješno surađivala u Lijevom bloku u Gradskoj skupštini grada Zagreba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG