Dostupni linkovi

Radulović optužio Đukanovića da je kontrolisao tender za KAP


Branko Radulović
Branko Radulović
Potpredsjednik Skupštine i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Branko Radulović je u srijedu optužio premijera Mila Đukanovića da je pod svojom kontrolom držao tendersku proceduru za prodaju imovine podgoričkog Kombinata aluminijuma, za koju kaže da je nezakonita. Radulović poziva nadležne organe da preispitaju cjelokupan slučaj.

"Pozivam vrhovnog državnog tužioca da javno saopšti da je procedura protivzakonita".

Ovo su riječi potpredsjednika Skupštine i funkcionere opozicionog Demokratskog fronta, Branka Radulovića koje su uslijedile nakon iznošenja niza ocjena da je tenderska procedura za prodaju dijela imovine KAP-a bila nezakonita i kontrolisana od strane premijera Mila Đukanovića na čiji je račun iznio teške optužbe.

"Proučavao sam 20 godina sve šta ovaj režim radi na čelu sa Đukanovićem koji je i kriv za sve. Taj čovjek je napravio veliko zlo Crnoj Gori i oko njega se sve vrtilo. Bio je perfidan u pojedinim momentima na ovaj ili onaj način. No, ono što se dešava u posljednje vrijeme oko KAP-a je definitivno najveća obmana. Ovakva prodaja KAP-a je najveća obmana koja se do sada dešavala u i oko KAP-a", izjavio je Radulović.

Sve što se danas događa u vezi sa KAP-om je samo nastavak kontroverzi koje su počele otvaranjem postkomunističkog perioda koji su obilježili netransparentni aranžmani sa domaćim, novopečenim biznismenima, ali i globalnim igračima kakav je švajcarski Glencore. Naročito je sporna privatizacija KAP-a, odnosno, aranžman sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom koji je 2005. godine, preko jedne offshore firme u kojoj je, pretpostavlja se bilo i domaćih moćnika, preuzeo gazdovanje tadašnjom okosnicom crnogorske privrede.

Rezultat je bankrot KAP-a koji se desio prije nekoliko mjeseci, dug firme od 360 miliona eura i još 170 miliona eura koje plaćaju građani za neotplaćene kredite KAP-a u kojima je Vlada bila žirant. Vrhunac je bila krađa struje iz evropske interkonekcije koju je za račun KAP-a, preko Crnogorskog elektroprenosnog sistema, počinila Vlada i tako, pored uvećanja duga na račun gradjana, pribavila i međunarodnu kompromitaciju države.

"Štete samo mogu biti veće"

Na tek okončanom tenderu za prodaju imovine KAP-a, stečajni upravnik je ozbiljno razmatrao samo ponudu Kompanije Uniprom, nikšićkog biznismena Veselina Pejovića koja je ponudila 28,5 miliona eura, ali uz uslov da mu se garantuje subvencionisana električna energija. Iako ponuda nije prihvaćena, već je raspisan novi tender, Branko Radulović u tome samo vidi nastavak predstave koja će u režiji premijera Đukanovića dovesti do predvidljivog kraja.

"Štete u međuvremenu mogu da budu samo veće. Potraživanja Crne Gore su bila oko 220 miliona i to znači da ovi ljudi ostaju bez para – ministarstvo, Elektroprivreda, Carina pekare, mesare. To je preko dvije hiljade povjerilaca koji će ostati bez novca. Dobiće dva, tri miliona ili sve ukupno 20 miliona a građani Crne Gore će plaćati subvencije. Kako će se dogovoriti to bog sami zna, možda kao 90 tih kako je uradio Đukanović. Ponovo ćemo imati državne subvencije, nećemo imati razvoj aluminijumske industrije i nećemo imati riješeno ekološko pitanje. Sve će biti kao po onoj – već viđeno", rekao je Radulović.

NVO MANS je u međuvremenu Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv ministra finansija Radoja Žugića, zbog, kako ističu, teške zloupotrebe službenog položaja prilikom planiranja budžetskih izdataka za ovu godinu, kojima se oko deset miliona eura iz državne kase potpuno nezakonito izdvaja za nove subvencije Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP. Ministar Žugić je ove optužbe odbacio, rekavši da je "planiranje budžeta za 2014. godinu vršeno u skladu sa Zakonom o budžetu."

Teške optužbe na račun tenderske procedure, odnosno, premijera Mila Đukanovića, potpredsjednik Skupštine Branko Radulović podupire "svjedočenjem" Makedonca Marka Pejčinoskog koji gazduje najvećim hrvatskih proizvođačem aluminijuma, kompanijom TLM, a koji je, navodno, odustao od učešća na tenderu jer mu je "signalizirano" da se ne miješa u posao u kom je sve već dogovoreno.

Radulović je, pozivajući vrhovnog državnog tužioca na akciju iznio i određene preporuke i upozorenja.

"Da pod hitno zaustavi pogibiju Crne Gore, da utvrdi činjenično stanje. Zašto je proces bio protivzakonit i zašto je bio kontrolisan. Toj gospodi i toj ličnosti koja je prodala svoje ime poručujem da šansi nema da neću dok sam živ ovo raskinut. Doći ćemo mi na vlast. Sve što je protivzakonito ćemo raskinuti i uzećemo onaj plavi mantil da napravimo pravu aluminijumsku indrustriju. Tako da je ova obmana pokušaj obmane, a ako se slučajno realizuje biće kratkog dejstva".
XS
SM
MD
LG