Dostupni linkovi

Konačna odluka o KAP-u u rukama parlamenta


Sednica Skupštine Crne Gore, ilustrativna fotografija
Sednica Skupštine Crne Gore, ilustrativna fotografija
Skupština Crne Gore je ponovo izglasala Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović nedavno vratio na ponovno odlučivanje. To je epilog višemjesečnog spora na relaciji parlament - Vlada, oko rješavanja sudbine Kombinata aluminijuma. Suština zakona, za koji su glasali opozicija i Socijaldemorkatska partija je da crnogorski parlament ima konačnu riječ o prodaji Kombinata aluminijuma.

Parlamentarna većina koju su činile opozicione stranke i manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija izglasala je Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru koji predsjednik Filip Vujanović nije želio da proglasi već ga vratio Skupštini. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je rekao:

„Konstatujem da smo usvojili Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko tehnološkom sektoru, odnosno ponovo odlučili o njemu i tako se stekli uslovi da zakon bude proglašen ovaj put.“

Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji su u Skupštini izglasali manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija i opozicija, predviđa da konačnu riječ za prodaju KAP-a daje Skupština. Zakonom se definiše da se Kombinat aluminijuma može prodati strateškom partneru i zaključiti ugovor o prodaji nakon prethodno pribavljene saglasnosti Skupštine.

Ovome se usprotivila Vlada iz koje je ocjenjeno da će zbog usvajanja takvog zakona država imati problem sa povjeriocima, ali i potencijalnim kupcima Kombinata aluminijuma.

U svojevrsni sukob se umiješao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je procijenio da zakon ima očiglednu koliziju, zbog čega ga nije proglasio nego ga je vratio parlamentu na ponovno odlučivanje. Inače, zbog težnje parlamenta da odlučuje o sudbini Kombinata aluminijuma, premijer Đukanović je prije nekoliko mjeseci ocjenio „da Crna Gora postaje zarobljenik parlamentarne diktature“.

U parlamentu je nakon glasanja otvorena rasprava.

Goran Danilović iz Demokratskog fronta je optužio predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da je vraćanjem i neproglašavanjem usvojenog zakona prekršio Ustav.

„Hoću da upozorim ovu upravo formiranu većinu da je gospodin Filip Vujanović zloupotrijebio Ustav kada nam je vratio na ponovno odlučivanje ovaj dokument. Da se ne dozvoli da gospodin Vujanović nekažnjeno ili makar ne bez procesuiranja krši Ustav. On na to nema pravo. Ušao je u tumačenje normi što mu Ustav zabranjuje.“

Milutin Simović iz Demokratske partije socijalista koja je glasala protiv zakona o zaštiti državnih interesa je konstatovao da je novostvorena skupštinska većina napravila grešku ali i naglasio da se opozicionom predlogu o državnom interesu u aluminijskoj industriji protivi i Evropska komisija:

„Imali smo svi komunikaciju sa visokim predstavnicima Evropske komisije, između ostalog i na nedavno održanom trećem Odboru za stabilizaciju i pridruživanje gdje je jasno saopštena njihova ocjena da se radi o zakonu koji je u suprotnosti sa Ustavnom, Zakonom o stečaju, sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, da se radi o zakonu koji direktno narušava interese povjerilaca.“

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Na te konstatacije je oštro reagovao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić koji je saopštio Simoviću da netačno citira izvještaj Evropske komisije:

"Prvo, takvo citiranje izvještaja Evropske komisije je netačno. Moguće da je moje znanje engleskog slabo pa ne mogu da pohvatam šta piše, ali potpisujem mnogo dokumenata na engleskom. Mogu da vas uvjerim da to ne piše u tome. Ako koga interesuje zaštita državnih interesa oko KAP-a imao je prilike osam, 10 ,20 godina da štiti državne interese. Ali očigledno da ni državne interese ne doživljavamo jednako. Nije prvi put i tu će vrijeme pokazati ko je u pravu. Prvi put je pokazalo da sam ja bio u pravu.“

Podsjetimo, nedavno je raspisan tender za prodaju Kombinata aluminijuma koji će biti otvoren do 8. januara, a čija je vrijednost procjenjena na 52 miliona eura. Upravo usvojenim zakonom je predviđeno da ako država ne zaključi ugovor sa investitorom, onda država može postati vlasnik kompanije uz saglasnost parlamenta. Predlogom je definisano da se KAP ne može prodavati kao imovina već isključivo kao preduzeće, kao i da ne može bilo ko da učestvuje u njegovoj kupovini.
XS
SM
MD
LG