Dostupni linkovi

Radmila Vojvodić više nije rektor UCG


Dosadašnja rektorka Radmila Vojvodić

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) smijenio je rektorku Radmilu Vojvodić glasovima 12 od 15 članova tog tijela.

Tako je stavljena tačka na višemjesečni sukob rektorke sa Vladom koju ona optužuje za ugrožavanje autonomije univerziteta i političko nasilje nad tom najznačajnijom obrazovnom institucijom u državi.

Iz Vlade, međutim poručuju da se ona svojim odlukama ne miješa u autonomiju univerziteta.

Rektorka Radmila Vojvodić kazala je na konferenciji za novinare da je njena smjena pravno neutemeljena i da će to dokazati na sudu kao i da ovdje nije riječ o sukobu premijera i rektorke, već o nepoštovanju Vlade prema UCG.

Nije u pitanju lični sukob kako je fabrikovano u dijelu javnosti, ocjenjuje Vojvodićka:

„Ovdje se radi o nečem mnogo gorem i opasnijem. Radi se o jednom prije svega političkom nasilju Vlade i njenih komesara u UO nad Univerzitetom Crne Gore. Radi se o nepoštovanju nadležnosti jedne institucije kojoj Vlada jeste osnivač ali koja nije prćija ni ovih ministara, ni ove Vlade, već države Crne Gore čije institucije gradimo i čiji demokratski kapacitet gradimo. Današnja sjednica UO govori o kredibilitetu ovakvog Upravnog odbora, o kredibilitetu ministra prosvete, pa ako hoćete i o kredibilitetu premijera.“

Bivša rektorka ukazuje da je odluka o njenoj smjeni donesena mimo Statuta, odnosno bez izjašanjavanja Senata, čiju je sjednicu bila zakazala za petak 6. oktobar, budući da na jučerašnjoj nije bilo kvoruma zbog nedolaska dijela senatora i predstavnika studenata.

To je bio dirigovani nedolazak kao posljedica pritiska na senatore, kategorična je Vojvodić koja na naše pitanje ko je bio „dirigent“ ovako odgovara:

„Kada kažem dirigovanje mislim na taj i takav UO, jer smatram da ne zaslužuje da nosi taj naziv koji mu silom prilika pripada.“

Profesor Vladimir Pešić uz još dvoje članova UO glasao protiv opoziva Vojvodićke. Novinarima je kazao da je današnja sjednica UO Univerziteta Crne Gore obilovala neprijatnim scenama te da je odluka tog tijela primjer klasičnog političkog nasilja u režiji partijskih komesara:

“Nakon današnje odluke ne očekujem svijetlu budućnost UCG. Ovo je klasično političko nasilje nad UCG. Ne samo nad UCG već nad akademskom zajednicom. Dobili smo komesare, činovnike, naučili smo da je to državni posao. Na kraju ove sjednice sam imao i prijetnju predsjednika UO da je moja karijera u tom tijelu završena. Vjerujte, to je najmanji problem. Mene brine šta će biti u budućnosti sa ovim univerzitetom i studentima.”

Inače, rektorka je smijenjena na inicijativu pet članova UO koji zastupaju interese Vlade čiji je predsjednik Duško Marković krajem prošle sedmice saopštio kako smatra da rektorka Radmila Vojvodić nije poštovala odluke njegovog kabineta kada je u pitanju upis na Visoku medicinsku školu u Beranama.

Premijer Marković je danas, gostujući u programu radija Crne Gore odbacio tvrdnje sada već bivše rektorke, da je Vlada pritiscima na univerzitet ugrozila autonomiju te najznačajnije obrazovne institucije u zemlji.

"Ne postoji ni najmanja potreba, niti nam to pripada, da se Vlada, a posebno predsjednik Vlade miješa u autonomiju UCG. Ne samo da to ne želim, nego jasno prepoznajem ulogu UCG u crnogorskom društvu“, naveo je Marković.

Ni najmanja potreba da se Vlada, a posebno predsjednik Vlade miješa u autonomiju UCG: Premijer Marković
Ni najmanja potreba da se Vlada, a posebno predsjednik Vlade miješa u autonomiju UCG: Premijer Marković

Vlada je, ističe Marković samo provodila odluku da sjedište nastavnog programa Visoke medicinske škole (VMŠ) ostane u Beranama, sa čim rektorka i Senat nijesu bili saglasni već su smatrali da da je treba preseliti u Podgoricu.

Komentarišući trenutak u kojem se našao Univerzitet Crne Gore vođen kako je istakla politički instruisanim strukturama u UO, smijenjena rektorka Radmila Vojvodić konstatuje da su prevladali oportunizam, diktirano i poslušničko ponašanje i instrumentalizovanje studenata:

„Ovdje nije riječ o staljinističkim metodama, ovdje je riječ o trijumfu takozvanog neprosvećenog staljinizma.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG