Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Razriješena rektorka Univerziteta Crne Gore


Ilustracija

Sjednica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG) okončana je u utorak odlukom Odbora da smijeni Radmilu Vojvodić sa mjesta rektora Univerziteta

Kako javlja Antenam za smjenu Vojvodić glaslo je 12 članova, a tri protiv.

Za vršioca dužnosti rektora UCG izabran je, prema saznanjima ovog medija Danilo Nikolić, dekan Pomorskog fakulteta.

Za njega je, glasalo 12 članova odbora, dva su bila uzdržana i jedan protiv.

Rektorka Radmila Vojvodić kazala je na konferenciji za novinare da je njena smjena pravno neutemeljena i da će to dokazati na sudu kao i da ovdje nije riječ o sukobu premijera i rektorke, već o nepoštovanju Vlade prema UCG.

Nije u pitanju lični sukob kako je fabrikovano u dijelu javnosti, ocjenjuje Vojvodićka:

„Ovdje se radi o nečem mnogo gorem i opasnijem. Radi se o jednom prije svega političkom nasilju Vlade i njenih komesara u UO nad Univerzitetom Crne Gore. Radi se o nepoštovanju nadležnosti jedne institucije kojoj Vlada jeste osnivač ali koja nije prćija ni ovih ministara, ni ove Vlade, već države Crne Gore čije institucije gradimo i čiji demokratski kapacitet gradimo. Današnja sjednica UO govori o kredibilitetu ovakvog Upravnog odbora, o kredibilitetu ministra prosvete, pa ako hoćete i o kredibilitetu premijera.“

Bivša rektorka ukazuje da je odluka o njenoj smjeni donesena mimo Statuta, odnosno bez izjašanjavanja Senata, čiju je sjednicu bila zakazala za petak 6. oktobar, budući da na jučerašnjoj nije bilo kvoruma zbog nedolaska dijela senatora i predstavnika studenata.

On je novinarima kazao da je posrijedi klasično političko nasilje.

''Nemam komentara na sve ovo. Ružne scene su bile na Upravnom odboru. Na kraju sam dobio i prijetnje od predsjednika Duška Bjelice da sam završio sa svojom karijerom u Upravnom odboru... Ali to je manje bitno od onoga što čeka Univerzitet sa ovakvim političkim komesarima"- kazao je Pešić i dodao da je jasno da je posrijedi klasično političko nasilje nad Univerzitetom i čitavom akademskom zajednicom.

"Univerzitet je bio na dobrom putu koji je napredovao i imao uspješne reforme. Neću da kažem što sve očekuje ovaj Univerzitet, ali definitivno ovakva budućnost sa komesarima i sa partijskim političkim činovnicima ne obećava nikakvu budućnost ni Univerzitetu, a najmanje studentima"- dodao je Pešić.

Inicijativu za smjenu Vojvodićeve podnijeli su članovi UO a koji u tom tijelu zastupaju interese Vlade.

U inicijativi se pozivaju na to da rektorka nije poštovala odluke Vlade u vezi sa ostankom Visoke medicinske škole u Beranama, čime je navodno prekršila Zakon o visokom obrazovanju i Statut UCG, te prekoračila ovlašćenja.

Inicijativa, koju su potpisali Vladan Joković, Milanko Damjanović, Nataša Pešić, Mubera Kurpejović i Goran Jovetić, prošle sedmice je dobila podršku 12 od 15 članova UO.

XS
SM
MD
LG