Dostupni linkovi

Film 'Quo vadis, Aida?' prvi put u Srbiji u Novom Pazaru


Premijera filma "Quo vadis, Aida?" u Novom Pazaru, 28. decembar 2021.
Premijera filma "Quo vadis, Aida?" u Novom Pazaru, 28. decembar 2021.

U Novom Pazaru je u utorak, 28. decembra, premijerno prikazan film "Quo vadis, Aida?" (Kuda ideš, Aida?) bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, koji govori o genocidu u Srebrenici.

Premijera u gradu u jugozapadnoj Srbiji, gde živi većinsko bošnjačko stanovništvo, je ujedno i prvo prikazivanje ovogodišnjeg najboljeg evropskog filma u Srbiji.

Zbog pogibije četvorice mladića u saobraćajnoj nesreći 26. decembra kod Novog Pazara i Dana žalosti u tom gradu, izostala je najavljena svečanost, a rediteljka Jasmila Žbanić i glumci su se publici obratili putem video linka.

"Ovo je film koji je posvećen ženama i majkama Srebrenice i njihovim sinovima, muževima, braći, muškarcima koji su ubijeni, njih 8.372 zbog svog imena. Danas u atmosferi u kojoj fašizam sve više jača, dužnost nam je govoriti o genocidu, da se nikome nikada ne bi ponovio", rekla je Jasmila Žbanić.

Novopazarci koji su došli da pogledaju film za Radio Slobodna Evropa kažu da je važno da bude prikazan u Beogradu i širom Srbije
Novopazarci koji su došli da pogledaju film za Radio Slobodna Evropa kažu da je važno da bude prikazan u Beogradu i širom Srbije

Pored velikog broja građana i javnih ličnosti, premijeri u Kulturnom centru Novi Pazar prisustvovale su i tri članice udruženja "Majke Srebrenice".

Jedna od njih, Fazila Efendić, se sa pozornice zahvalila na pozivu da prisustvuju premijeri.

Film "Quo vadis, Aida?" govori o agoniji majke koja pokušava da izbavi dva sina i supruga od snaga Vojske Republike Srpske predvođenih Ratkom Mladićem koje su nakon ulaska u tadašnju zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija u Srebrenici u julu 1995. godine ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Film je nagrađen sa tri evropska Oskara - za najbolji film u 2021. godini, Jasmila Žbanić dobila je nagradu za najbolju režiju, a novosadska glumica Jasna Đuričić, koja igra glavnu ulogu, proglašena je najboljom glumicom.

Direktor novopazarskog Kulturnog centra Husein Memić ocenio je da "ne postoji prepreka da ovaj film bude prikazan i u drugim delovima Srbije, pa i u Beogradu", te da je za to potrebna samo dobra volja.

"Ovo je film koji miri ljude, a ne koji ih svađa, tako da svakako treba da bude prikazan i u Beogradu, ako država teži da ide ka Evropskoj uniji", rekao je Memić.

On je uoči premijere rekao da projekcija ima i humanitarni karakter i da će sva sredstva od prodatih ulaznica biti donirana udruženju "Majke Srebrenice".

Reklama za film 'Quo vadis, Aida?' u Novom Pazaru, 28. december 2021.
Reklama za film 'Quo vadis, Aida?' u Novom Pazaru, 28. december 2021.

Oni koji su došli da pogledaju film u izjavama za Radio Slobodna Evropa ocenjuju da je važno da bude prikazan u Beogradu i širom Srbije.

"Šteta što nije emitovan u Beogradu i celoj Srbiji, što ga ne prikazuju na državnim medijima, da svi pogledaju šta je u ime Srbije rađeno. Srbi su u većini dobri ljudi, a ovaj film treba da pogledaju da znaju kakvi zločini su činjeni u njihovo ime", rekao je nakon premijere Enes Curić.

Njegova sugrađanka Šefika Begović Ličina kaže da njena porodica živi u Sarajevu i da je preživela svu golgotu rata.

"Kada čovek odgleda ovaj film zastidi se što je pripadnik ljudskog roda. Svi pošteni ljudi će ovo primiti srcu i videti šta se sve dešavalo u Srebrenici, jer ja znam da su vrlo šture vesti dolazile do Srbije o tome šta se sve dešavalo u Bosni tokom rata", rekla je ona.

U Kulturnom centru u Novom Pazaru su najavili da će film na repertoaru biti i narednih dana, sve dok bude interesovanja publike.

Bez prikazivanja u Beogradu

Iako je "Quo vadis, Aida" dobio evropsku filmsku nagradu za najbolji film u 2021. godini, beogradska publika i njeni bioskopski repertoari, bar za sada, neće svedočiti premijeri filma.

Zvaničnici Srbije negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid. Nazivaju ga "strašnim zločinom ili masakrom". Skupština je 2010. usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, bez pominjanja reči genocid.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine kojom je potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

Među osuđenima, najveće kazne, doživotni zatvor, određene su za Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsednika Republike Srpske i Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

Jasna Đuričić: Majke Srebrenice su mi kao rod
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:50 0:00

Pozivi RTS-u da emituje film

Nevladina Regionalna Akademija za razvoj demokratije zatražila je 12. decembra od Radio-televizije Srbije (RTS) da na nacionalnim frekvencijama emituju film "Quo vadis, Aida".

U pismu se navodi "da je vreme da javni servis uzme u obzir na svetskom nivou prepoznatu umetničku vrednost ovog filmskog remek dela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kom igra veliki broj glumaca iz Srbije i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju".

Odgovarajući na zahteve da se film emituje na nacionalnoj frekvenciji, RTS je saopštio da će "odluku o tome da li će i kada nešto biti emitovano" u programu njihove kuće doneti, "kao i do sada, kolegijum RTS-a".

"Podsetio bih da je na godišnjicu zločina u Srebrenici emitovan dokumentarni film 'Srebrenička polja smrti', ali da je RTS prikazao i sudbinu tamošnjih Srba filmom 'Zločin bez kazne' o stradanju Srba u Podrinju. Oba autorke Slađane Zarić. RTS se bavio ovim temama odlukama urednika kojima nisu prethodile nikakve medijske kampanje", naveo je u prilogu RTS-a 14. decembra urednik redakcije Filmskog programa Nikola Popević.

Poziv RTS-u da emituje film uputili su i pojedini reditelji i glumci, ali i glavna glumica i profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Jasna Đuričić.

"Mislim da RTS treba da emituje taj film jer je u skladu sa njegovom tradicijom i uredničkom politikom da publici prikazuje najbolje filmove, pobednike, a 'Quo vadis, Aida?' to jeste", rekla je Đuričić u intervjuu za nedeljnik NIN.

'Quo vadis, Aida?' na javnom servisu Crne Gore

Svetska premijera filma održana je na Venecija film festivalu, dok je u Bosni i Hercegovini premijerno prikazan u oktobru 2020. godine u Memorijalnom centru Potočari, nadomak Srebrenice, gde je u genocidu stradalo oko 8.000 Bošnjaka.

U sredu, 29. decembra, u 21 sat biće emitovan na državnoj televiziji Crne Gore. Na sajtu ove medijske kuće navodi se da je film u izboru Evropske filmske akademije proglašen za najbolji u 2021. godini.

Rediteljka Jasmila Žbanić je film posvetila majkama Srebrenice, navodeći da žene pronalaze put da grade mir u razorenoj zemlji.

XS
SM
MD
LG