Dostupni linkovi

Regionalna akademija pozvala RTS da emituje film 'Quo vadis, Aida?'


Pored Jasmile Žbanić, koja je dobila nagradu za najbolju rediteljku u Evropi, za najbolju evropsku glumicu proglašena je Jasna Đuričić (na slici), koja igra glavnu ulogu u ovom filmu koji govori o genocidu u Srebrenici počinjenom u leto 1995. godine
Pored Jasmile Žbanić, koja je dobila nagradu za najbolju rediteljku u Evropi, za najbolju evropsku glumicu proglašena je Jasna Đuričić (na slici), koja igra glavnu ulogu u ovom filmu koji govori o genocidu u Srebrenici počinjenom u leto 1995. godine

Regionalna Akademija za razvoj demokratije obratila se generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću i glavnom uredniku kulturno-umetničkog programa Vladimiru Kecmanoviću sa zahtevom da na nacionalnim frekvencijama emituju film „Quo Vadis, Aida?“ koji je u Berlinu dobio nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini najprestižnijeg filmskog festivala u Evropi.

Pored Jasmile Žbanić, koja je dobila nagradu za najbolju rediteljku u Evropi, za najbolju evropsku glumicu proglašena je novosadska glumica i profesorka glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Jasna Đuričić, koja igra glavnu ulogu u ovom filmu koji govori o genocidu u Srebrenici počinjenom u leto 1995. godine.

U pismu se navodi "da je vreme da javni servis uzme u obzir na svetskom nivou prepoznatu umetničku vrednost ovog filmskog remek dela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kom igra veliki broj glumaca iz Srbije i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju".

Naglašeno je da je "nepotrebno napominjati koliko bi takav gest doprineo izgradnji mira, pomirenju i suočavanju sa prošlošću, posebno imajući u vidu narastajuću glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca u našem društvu, Radio- televizija Srbije bi ovim gestom pokazala koliko je važna edukativna komponenta u promovisanju vrednosti koje će se suprotstavljati govoru mržnje i ratnoj retorici dve decenije nakon završetka poslednjeg oružanog sukoba na ovim prostorima".

Film “Quo vadis, Aida?” urađen je u produkciji dvanaest produkcijskih kuća. Prethodno je bio nominovan i za nagradu Američke Filmske Akademije Oscar, kao i priznanje Britanske Filmske Akademije BAFTA, a dobitnik je Independent Spirit Awardsa.

Ostvarenje govori o agoniji majke koja pokušava da izbavi dva sina i supruga od srpskih snaga predvođenih Ratkom Mladićem koje su nakon ulaska u tadašnju zaštićenu zonu UN-a u Srebrenici, pobile više od 8.000 Bošnjaka. Međunarodni sud pravde u Hagu ovaj zločin je 2007. godine označio kao delo genocida.

Žbanić je film posvetila majkama Srebrenice, podvlačeći da žene pronalaze put da grade mir u razorenoj zemlji. “Žene uvek pronalaze rešenje u gužvi koju naprave muškarci”, kazala je Žbanić.

Jasna Đuričić: Majke Srebrenice su mi kao rod
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:50 0:00

XS
SM
MD
LG