Dostupni linkovi

Zdravstvena agencija EU: Razmotriti dodatnu dozu vakcine za sve odrasle osobe


Vakcinacija protiv COVID-a 19 u Grčkoj (16. novembar 2021.)
Vakcinacija protiv COVID-a 19 u Grčkoj (16. novembar 2021.)

Šefica agencije za javno zdravlje EU Andrea Ammon izjavila je da bi booster (buster) doze vakcine protiv COVID-a 19 trebale da budu razmotrene za sve odrasle osobe, sa prioritetom za lica starija od 40 godina, što predstavlja prekretnicu u strategiji agencije.

Preporuke koje je izdao Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nisu obavezujuće za vlade EU, ali se koriste za donošenje odluka o zdravstvenoj politici.

"Booster doze treba uzeti u obzir za sve odrasle osobe, ali posebnu prednost treba dati licima starijim od 40 godina", rekla je Ammon u snimljenoj izjavi.

Ona je napomenula da bi booster doza trebalo da se da najmanje šest mjeseci nakon završetka primarne šeme vakcinacije.

U svom prethodnom uputstvu koje je izdato u septembru zajedno sa Evropskom agencijom za lijekove (EMA), ECDC je saopštio da nema hitne potrebe za davanjem booster doza potpuno vakcinisanim osobama u opštoj populaciji, ali je sugerisao da bi trebalo razmotriti treću dozu za osobe sa oslabljenim imunitetom i kao mjera predostrožnosti za starije slabe osobe.

"Dostupni dokazi koji dolaze iz Izraela i Velike Britanije pokazuju značajno povećanje zaštite od infekcije i teških bolesti nakon booster doze u svim starosnim grupama u kratkom roku", navodi ECDC u izvještaju objavljenom 24. novembra.

Ammon je istakla da će booster doza povećati zaštitu od infekcija uzrokovanih slabljenjem imuniteta i "mogla bi potencijalno smanjiti prenos u populaciji i spriječiti dodatne hospitalizacije i smrtne slučajeve".

Ona je savjetovala zemlje sa niskim nivoom vakcinacije da ubrzaju taj proces i upozorila na visok rizik od daljeg porasta broja smrtnih slučajeva i hospitalizacija u Evropi u decembru i januaru ako se ne uvedu preporučene mjere.

Očekuje se da će Evropska komisija uzeti u obzir savjete o boster dozi kada predloži promjene u korištenju certifikata o COVID-u 19 kasnije ove sedmice, rekli su zvaničnici.

Mnoge zemlje EU su već počele da daju booster dozu svojoj populaciji, ali koriste različite kriterijume za odabir grupa koje imaju prioritet i koriste različite intervale između primarne vakcinacije i booster doza.

Austrija, koja je ove nedjelje ponovo uvela izolaciju zbog naglog porasta broja slučajeva, odlučila je da daje booster dozu poslije četiri mjeseca, dok se u Italiji dodatna doza može primijeniti nakon pet mjeseci, piše Reuters.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

XS
SM
MD
LG