Dostupni linkovi

Putin čestitao Vučiću na 'izbornoj pobjedi'


Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, 17. januar 2019.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u ponedjeljak, 4. aprila, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ponovnoj pobjedi na predsjedničkim izborima.

Putin je kazao da se nada da će Vučić graditi njihovo "strateško partnerstvo", saopćio je Kremlj, prenosi AFP.

"Očekujem da će vaš rad kao šefa države nastaviti doprinositi jačanju strateškog partnerstva koje postoji između naših zemalja", naveo je Putin u telegramu Vučiću, navodi se u saopćenju Kremlja.

Građani Srbije u nedjelju, 3. aprila, birali su predsjednika Republike, narodne poslanike i lokalne skupštine u Beogradu, Boru i još dvanaest opština.

Vučić je drugi uzastopni predsjednički mandat osvojio u prvom krugu izbora, sa natpolovičnom većinom glasova.

Nevladin Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), kao jedan od posmatrača izbora, objavio je 4. aprila konačnu projekciju rezultata glasanja za predsjednika Srbije po kojoj je Vučić, kao kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS), pobijedio sa 58,3 posto glasova.

Putin je u ponedjeljak, također, uputio čestitku premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, koji je proglasio pobjedu svoje stranke na nedjeljnim parlamentarnim izborima u toj državi.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara, zvanični Beograd odbija da se priključi sankcijama Evropske unije protiv Rusije, iako podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 2. marta, Srbija se pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG