Dostupni linkovi

Rusija hvali Srbiju što je odbila sankcije


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pohvalio je Srbiju što je odbila da uvede sankcije Moskvi zbog njene agresije u Ukrajini, rekavši da je balkanski saveznik napravio „pametan izbor“, prenosi Associated Press.

„Duboko poštujemo srpski narod, srpsku kulturu, srpsku historiju i privrženost tradicionalnim prijateljima“, rekao je Lavrov grupi novinara na video konferenciji.

“Sigurni smo da će oni nastaviti da donose pametne odluke u ovoj situaciji.”

Iako je Srbija glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija, Beograd je odbio da se pridruži Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji u uvođenju širih sankcija Moskvi.

Lavrov je rekao da su sankcije "pokušaj Sjedinjenih Država da nametnu svoju hegemoniju" na Balkanu i dodao da Zapad "pokušava da izoluje Rusiju" u regionu koji je doživio razorni rat 1990-ih.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, što je dovelo do uvođenja niza sankcija.

Dva dana nakon što je počela invazija, Evropska unija će izbaciti neke ruske banke iz SWIFT sistema, odobrit će do sada nezapamćen paket vojne pomoći. Također će zabraniti ulaz ruskim avionima u vazdušni prostor Unije, kao i ruske medije Sputnik i Russia Today. Brojne druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države također su uvele sankcije.

Od početka invazije iz Ukrajine je, prema podacima UNHCR-a izbjeglo oko 4,5 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG