Dostupni linkovi

Putin poručio da veze Rusije i Srbije doprinose bezbednosti u Evropi


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom sastanka u Sočiju 25. novembra 2021.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naveo je čestitki predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije da se odnosi dve države dinamično razvijaju u duhu strateškog partnerstva, saopšteno je 14. februara iz kabineta predsednika Srbije.

"Uspostavljen je sadržajan bilateralni dijalog, a dobre rezultate donosi saradnja u različitim oblastima. Siguran sam da i dalji razvoj čitavog kompleksa konstruktivnih rusko-srpskih veza potpuno odgovara interesima naših bratskih naroda i doprinosi jačanju stabilnosti i bezbednosti na evropskom kontinentu", navodi se u Putinovoj čestitki.

Putin je ovo naveo u trenutku visokih tenzija između Rusije i zapadnih zemalja zbog gomilanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

Pojedine zapadne zemlje upozorile su da se Rusija priprema za invaziju na Ukrajinu, a Sjedinjene Države i da bi Moskva mogla da započne napad "u bilo kojem trenutku".

Rusija je negirala da planira napad na Ukrajinu uprkos nagomilavanju oko 100.000 vojnika i vojnim vežbama na ukrajinskim granicama.

Srbija je poslednja u nizu zemalja sa Zapadnog Balkana koje su preporučile svojim građanima koji trenutno borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

Rusija traži da Ukrajini nikada ne bude dozvoljeno da se pridruži NATO-u i zaustavljanje širenja te Alijanse na istok, što su zapadni saveznici odbili.

Srbija nije članica NATO-a, a njeni zvaničnici su više puta poručili da neće odustati od principa vojne neutralnosti.

Uprkos kritikama iz Brisela, Srbija nastavlja ekonomsku i vojnu saradnju sa Rusijom.

Vučić i Putin sastali su se poslednji put u Sočiju 25. novembra 2021. godine, kada su razgovarali o pitanjima isporuke gasa Srbiji, situaciji sa Kosovom i drugim bilateralnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG