Dostupni linkovi

Većina država Zapadnog Balkana pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu


Demonstranti nose plakate tokom mitinga u Kijevu 12. februara 2022, održanog da pokažu jedinstvo.
Demonstranti nose plakate tokom mitinga u Kijevu 12. februara 2022, održanog da pokažu jedinstvo.

Većina država na Zapadnom Balkanu pozvala je svoje građane da privremeno napuste Ukrajinu zbog krize usled gomilanja ruskih trupa na granici sa ovom zemljom.

Pojedine zapadne zemlje upozorile su da se Rusija priprema za invaziju na Ukrajinu, a Sjedinjene Države i da bi Moskva mogla da započne napad "u bilo kojem trenutku".

Rusija je negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu uprkos nagomilavanju oko 100.000 vojnika na ukrajinskim granicama.

Srbija je poslednja u nizu zemalja sa Zapadnog Balkana koje su preporučile svojim građanima koji trenutno borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je 13. februara uveče takođe preporučilo državljanima Srbije koji planiraju da putuju u Ukrajinu da razmotre odlaganje putovanja.

Istog dana je i Kosovo pozvalo svoje državljane da što pre napuste Ukrajinu.

"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore poziva građane Republike Kosovo da ne putuju u Ukrajinu i ukoliko se nalaze tamo da je što pre napuste", navodi se u saopštenju koje je objavljeno i na zvaničnoj Facebook stranici Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Crna Gora i Severna Makedonija, zemlje članice NATO-a, su zbog ukrajinske krize upozorile svoje građane 11. februara da razmisle o privremenom napuštanju Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je navelo da "zbog nepredvidive bezbednosne situacije i rastućih napetosti" obaveštava crnogorske državljane, koji borave u Ukrajini, da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

Severna Makedonija je pozvala svoje državljane da ne putuju u Ukrajinu, a ako se tamo već nalaze da što pre napuste tu zemlju.

"Apelujemo da svi državljani Severne Makedonije, koji u predstojećem periodu planiraju da posete Ukrajinu, da izbegavaju putovanje u tu zemlju. Dodatno, svi naši državljani koji se sada nalaze u Ukrajini, ukoliko imaju mogućnost, treba da u najskorije vreme napuste tu zemlju", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Hrvatska, članica Evropske unije i NATO-a, savetovala je 12. februara svojim državljanima da napuste Ukrajinu.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da preporučuje građanima da izbegavaju putovanje u Ukrajinu, posebno uz granicu sa Rusijom i Belorusijom, kao i blizu istočne Ukrajine i crnomorskog poluostrva Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

I Albanija, takođe članica NATO-a, savetovala je 12. februara svojim građanima da zbog rizika od eskalacije sukoba ne putuju u Ukrajinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije je takođe pozvalo albanske državljane da što pre napuste Ukrajinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) preporučilo je 1. februara državljanima BiH da ''izbegavaju putovanje u područja u Ukrajini gde je, prema medijskim izveštajima, registrovano pogoršanje bezbednosne situacije i koncentracija vojnih snaga''.

''Za putovanja u ostale delove Ukrajine, bh. državljanima savetujemo da do daljnjeg odlože putovanja koja nisu nužna", saopštilo je Ministarstvo.

Više zemalja je pozvalo svoje građane da napuste Ukrajinu, a neke su povukle osoblje ambasade iz glavnog grada.

Gomilanje vojske i vojne opreme na granicama Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Zapadni saveznici su ranije jasno stavili do znanja da jedan od ključnih zahteva Rusije - da Ukrajini nikada ne bude dozvoljeno da se pridruži NATO vojnom savezu - nije za debatu, rekavši da vrata alijanse moraju ostati otvorena za nove članice.

Poslednjih dana intenzivirani su sastanci zapadnih lidera sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali do sada nije bilo pomaka.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden (Jo Biden) razgovarao je sa Putinom 12. februara telefonom, a francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je prethodnih dana bio u poseti Moskvi.

Prošle nedelje su Moskvu takođe posetili i britanski ministri spoljnih polova i odbrane.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) zakazao je sastanke sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Kijevu za 14. februar, a dan kasnije sa Putinom u Moskvi.

XS
SM
MD
LG