Dostupni linkovi

Putin Vučiću: Računam na nastavak prisne saradnje


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, Beograd, 22. decembar 2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, Beograd, 22. decembar 2021.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da računa na "nastavak konstruktivnog dijaloga sa njim i prisnog zajedničkog rada na aktuelnim pitanjima bilateralne, regionalne i međunarodne agende".

Putinovo pismo Vučiću je uručio ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, na sastanku održanom 22. decembra u Predsedništvu Srbije.

Kako stoji u saopštenju, "dijalog Rusije i Srbije odgovara temeljnim interesima bratskih naroda i doprinosi obezbeđenju stabilnosti i bezbednosti na evropskom kontinentu", naveo je Putin u pismu.

Putin je u pismu Vučiču naveo i da su njihovi "nedavni pregovori u Sočiju u punoj meri potvrdili čvrstinu strateškog partnerstva Rusije i Srbije i dozvolili da zacrtaju nove perspektive uzajamno korisne saradnje u više pravaca".

Vučić i Putin sastali su se u Sočiju 25. novembra, kada su razgovarali o pitanjima isporuke gasa Srbiji, situaciji sa Kosovom i drugim bilateralnim pitanjima.

Na sastanku je dogovorena snižena cena ruskog gasa za Srbiju i povećanje uvoza.

Vučić se poslednji put sastao sa Putinom u junu 2020. godine, kada je prisustvovao vojnoj paradi Moskvi povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Upravo zbog saradnje sa Rusijom Srbija je na meti kritika sa zapada zbog toga što kao zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju još uvek nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom.

XS
SM
MD
LG