Dostupni linkovi

Putin građanima: Sankcije su nas mobilizirale


Novinari gledaju godišnju televizijsku sesiju ruskog predsjednika Vladimira Putina
Novinari gledaju godišnju televizijsku sesiju ruskog predsjednika Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin suočio se sa nizom kritičnih pitanja tokom svog godišnjeg televizijskog programa 'Direktna linija' tokom kojeg mu građani postavljaju pitanja. Ovogodišnja, sedamnaesta po redu, televizijska sesija odrazila je porast javnog nezadovoljstva zbog načina upravljanja ruskom ekonomijom u padu.

U televizijskom razgovoru sa javnosti, koji je trajao četiri sata, Putin se pokušavao izvući od nekih pitanja nezadovoljnih Rusa koji su postavljali brojna pitanja uključujući ona o platama, zdravstvenoj zaštiti pa do novog zakona o lažnim vijestima i sankcijama sa kojima se Rusija suočava.

Ekonomski problemi

Nakon nejasnih odgovora na neke od tema, Putin je priznao da se ekonomija suočava sa problemima dok u isto vrijeme Rusi se bore da prežive sa niskim platama i opadajućim životnim standardom.

Rusija je izgubila 50 milijardi dolara zbog sankcija Zapada, rekao je Putin, dodavši da je zbog sankcija Evropa izgubila mnogo više.

Istakao je kako Rusija razvija svoje vlastite tehnologije, spominjao je primjer motora za brodove, kako bi zamijenili stvari koje su nekada kupovali u inostranstvu. Prema njegovim riječima sankcije uvedene Rusiji su ih 'mobilizirale'. Dotakao se i ruskog najpopularnijeg servisa za pretraživanje Yandexa, za kojeg je rekao da se uspješno takmiči sa Google-om.

Upitan da li će Moskva poduzeti radnje kako bi sankcije Rusiji bile podignute, Putin je odgovorio da 'mi nemamo sporove ni sa kim', a što se tiče odnosa Zapada prema Rusiji Putin je rekao da 'ništa se neće promijeniti ako mi promijenimo naše ponašanje'. O američkim sankcijama Putin je rekao da su oni uvijek spremni na dijalog.

"Dijalog je još uvijek dobar, uvijek je potreban. I naravno ako je američka strana spremna na takav dijalog, kao što smo ranije rekli, i mi smo spremni. Inicijative predsjednika Trumpa za dijalogom su spriječavane od strane njegovih političkih rivala. Sada je američki predsjednik ometen svojom izbornom kampanjom."

Osvrćući se na tarife koje je američki predsjednik Donald Trump nametnuo Kini, Putin je rekao da je njihova jedina svrha da 'unazade Kinu' i da je to i razlog politike Zapada prema Rusiji.

Osvrnuo se i na probleme sa kojima se suočava kineska telekomunikacijska kompanija Huawei rekavši da 'Kina nema ništa sa Kremljem i Donbasom' i da pritisak na Huawei nije ništa više no 'pokušaj globalnih sila da suzbiju još jednog globalnog igrača, Kinu'.

Ovogodišnji televizijski nastup Putina dolazi dan nakon što su holandski istražitelji imenovali tri ruska državljana i jednog ukrajinskog kojima će biti suđeno za obaranje malezijskog putničkog aviona MH17 u julu 2014 iznad istočne Ukrajine. Tokom današnjeg nastupa, Putin je odbacio sve optužbe uz napomenu da nema dokaza da su ove četiri osobe povezane sa obaranjem aviona.

'Odgovoriti na što više pitanja'

Milioni ruskih državljana je pozvano da pošalju svoja pitanja koja će biti odabrana za Putinov odgovor. Obično, pažljivo odabrana pitanja na koja Putin odgovara tiču se domaćih problema sa kojima se zemlja suočava.

U prošlosti ta pitanja su se ticala različitih problema od dotrajalih stanova i puteva do dostupnosti lijekovima i javne korupcije.

Poput godišnje konferencije sa novinarima, televizijski program sa telefonskim pozivima može trajati satima. Tokom 2013. godine emitovanje je trajalo gotovo pet sati a tokom 2015. godine 3.25 miliona pitanja je poslano. U 2018. oko 2.7 miliona pitanja je stiglo za Putina.

Pet televizijskih kanala, od kojih su četiri državna emituju ovaj događaj. Pitanja za ovogodišnje Putinovo televizijsko pojavljivanje počela su pristizati 9. juna. Ruska državna agencija TASS saopštila je da je cilj ovogodišnje sesije da se 'odgovori na što više pitanja'.

Uoči ovogodišnje sesije ruske vlasti su oslobodile ili smanjile javno prihvaćene namještene optužbe protiv novinara, aktivista za ljudska prava i opozicionih figura.

Prema podacima ruske državne agencije za istraživanje mišljenja javnosti VTsIOM, povjerenje u Putina je palo na 31,7 posto, što predstavlja najmanju brojku u posljednje tri godine.

Sve teži život u Rusiji

Pitanja građana upućena Putinu uključivala su brojne oblasti od zdravstvene zaštite, agrikulture, niskih plata, korupcije, tehnološkog sektora pa sve do novog zakona koji predviđa kazne za objavljivanje 'lažnih vijesti' na internetu. Putin je branio zakon rekavši da je on namijenjen 'namjernoj distribuciji informacija za koje je poznato da su lažne'.

Siromaštvo je i dalje problem za gotovo pola ruskih domaćinstava, saopštili su iz ruske državne agencije Rosstat u maju ove godine.

Veliki broj građana poslao je pitanja u vezi niskih primanja i sa konstatacijama da život u Rusiji postaje sve teži. Tokom sesije pušten je video sa vatrogascem koji je rekao da njegova mjesečna plata iznosi 12.000 rubalja (161 euro), te da su brojni vatrogasci primorani da rade dva ili tri posla. Putinov odgovor bio je da mora provjeriti te navode jer je već ranije naredio da vatrogasci moraju dobiti više od 20.000 rubalja (280 eura) kao i to da su dodatna sredstva raspoređena da se plate za vatrogasce podignu na 30.000 rubalja (420 eura).

Vladimir Putin tokom godišnjeg televizijskog razgovora sa građanima
Vladimir Putin tokom godišnjeg televizijskog razgovora sa građanima

Priznaje da su prosječne plate bile u padu posljednjih godina ali da dolazi do porasta. Prema Putinovim riječima isplaćivanje komercijalnih kredita imalo je negativan uticaj na prihode. Za njega jedno od glavnih pitanja jeste poboljšanje radne produktivnosti i podizanje ekonomije na tom osnovu.

U nastavku televizijskog razgovora Putin se osvrnuo na probleme zdravstvene zaštite za koje ističe da postoje ali da se taj sektor ujedno i razvija. U Rusiji postoje problemi dostupnosti zdravstvene zaštite, nedostatak osoblja kao i kvaliteta same zdravstvene zaštite.

„Naravno, u ovom smislu, jedan od glavnih zadataka jeste povećanje plata. Ja sam tek sada čuo da su one niske ali u zemlji u cjelini, plate su u porastu.“

Prebacivanje krivice

Jedno od pitanja koja su se pojavila na ekranu bio je vezano i za Putinovu dugogodišnju vladavinu. "Samo jedno pitanje - kada ćeš ti otići?", na šta je ruski predsjednik odgovorio da se komunikacija sa građanima mora nastaviti i da on preporučuje organizaciju slične televizijske linije sa patrijarhom Kirilom. "Ljudi u našoj zemlji ni sami ne znaju šta žele", dodao je on.

Tokom četverosatnog javnog TV programa Putin, čija je popularnost u državi u padu, uprkos objašnjenjima da dolazi do porasta u prihodima i da je zemlja u mnogo bolje stanju no što je bila tokom Sovjetskog saveza, izgleda nije zadovoljio veliki broj građana koja su slali poruke poput 'Čekamo novog vlasnika, koji će da kupi naše selo i stvori poslove' i sa pitanjima 'Željan sam da promijenim našu zemlju! Hoćeš li mi pomoći?'.

Kreirana da predstave Putina kao dobronamjernog predsjednika koji brine o neprilikama običnih ljudi, ova rijetka javna pojavljivanja omogućavaju Putinu da prebaci krivicu za probleme sa kojima se zemlja suočava na lokalne vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG