Dostupni linkovi

Sudovi za 'nedolične' komentare na internetu u Rusiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ruski parlament je odobrio kontroverzni zakon koji omogućuje sudovima da kazne, novčano ili zatvorom one koji na društvenim mrežama postavljaju "nedolične" komentare u kojima se kritiziraju vladini dužnosnici, državni simboli, pa i sam predsjednik Vladimir Putin.

Kritičari strahuju da bi to moglo voditi daljnjem ograničavanju korištenja društvenih mreža u Rusiji.

Da bi zakon stupio na snagu mora ga potpisati predsjednik države.

Zakon podsjeća na one kakvi su se koristili u sovjetsko doba kada je sudac mogao smjestiti nekoga u zatvor zbog izrečenog mišljenja.

Prema novom zakonu ako netko na društvenim mrežama pokaže nepoštovanje prema državi ili predsjedniku države, sudac mu može izreći novčanu kaznu od 100.000 rublji (više od 1.300 eura), a ponovi li pojedinac tako nešto, može zaraditi dva puta veću novčanu kaznu od spomenute cifre, ili čak 15 dana zatvora.

Aleksandar Verhovski, direktor nevladine organizacije Sova centar, kaže da bi ovakav zakon mogao zaustaviti bilo kakvu kritiku vlasti na društvenim mrežama, uključujući i satiričke memove, jer se mnogo toga može podvesti pod "nepoštovanje" države i državnih tijela.

"Teoretski, ako bi ja napisao da je 'Putin budala' sudac može procijeniti da je to izraz nepoštovanja, uvreda dostojanstva i javnog morala. Naravno, nitko ne može psovati, i svaki moralni čovjek to mora poštovati. Međutim, objašnjavanje toga što se može, a što ne može je prilično široko i to onda daje mogućnost sudovima da interpretiraju što je moralno, a što nije", pojašnjava direktor Ruskog servisa Radija Slobodna Europa (RSE), Andrej Šari.

"Istina je", dodaje Šari, "da u ruskom jeziku ima mnogo psovki i da je 'demokratizacija' jezika na internetu oslobodila prostor njihovom korištenju".

"Također je činjenica da se s time nešto mora napraviti, ali pitanje je do koje mjere, tko je sudac i koji su kriteriji. Ovo je jedan od niza zakona koji može ograničiti slobodu govora, a strahuje se da bi Rusija, poput Kine, mogla napraviti zatvoreni internet, te zabraniti korisnicima pripajanje na međunarodnu mrežu. Zbog toga se za nedjelju najavljuje protestni skup u Moskvi", ukazuje Šari.

Zakon koji je predložio Andrej Klišas, iz Putinove Ujedinjene Rusije, kritizirali su i neki poslanici, kao i pojedini vladini dužnosnici.

"Jedan od zadataka vladinih tijela je i da saslušaju kritike na račun svoga rada", izjavio je zamjenik ministra za komunikacije, Alekesj Volin.

"Prestanem li nekoga zvati budalom, to ne znači da će taj to i prestati biti", primijetio Sergej Ivanov, poslanik iz nacionalističke Liberalno-demokratske partije Rusije, koja u pravilu podržava Kremlj.

Parlament je odobrio i poseban zakon koji će omogućiti vlastima da blokiraju internetske stranice koje objavljuju "materijale koji iskazuju nepoštovanje ili 'lažne vijesti'".

Međutim, Klišin je ustrajavao na tome da zakon neće na meti imati neovisne ili opozicijske internetske stranice, kao ni "tradicionalne medije".

Ipak, primjećuje britanski Guardian, zakoni su doneseni nakon što su istraživanja javnosti pokazala da je podrška Vladimiru Putinu na najnižoj razini u posljednjih 13 godina njegove vladavine.

Poznato je, piše britanski list, da je Vladimir Putin vrlo osjetljiv na šale na vlastiti račun.

Tako je jednu nezavisnu televiziju koja se šalila na njegov račun 2000., kada je došao na vlast u samo nekoliko mjeseci stavio pod državnu kontrolu, pa je i nestalo šala na račun bivšeg KGB-ovog oficira.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG