Dostupni linkovi

Putin tvrdi da Rusija ima novo nuklearno oružje


Putinovo obraćanje naciji

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju naciji je istakao da Rusija unapređuje svoju infrastrukturu u arktičkom području kako bi zaštitila svoje interese.

Izjavio je da je njegova zemlja razvila i uspješno testirala novo nuklearno oružje, uključujući raketni nuklearni projektil i podvodni nuklearni dron, kojega se ne bi moglo presretati, rekao je ruski predsjednik.

Naglasio je da novorazvijena kontinentalna balistička raketa Sarmat ima neograničen raspon i sposobna je oduprijeti se svakom proturaketnom sustavu.

Koristeći grafiku i video, Putin je kazao kako bi nove rakete mogle biti ispaljene iz podmornica te bi mogle ciljati i nosače aviona i obalne objekte, te je istaknuo da ih je nemoguće pratiti.

Ruski predsjednik je također najavio da je novi strateški avion koji je naoružan krstarećim raketama uspješno testiran i sada je bio u proizvodnji.

Istaknuo je da ta nova oružja nisu dio sovjetskog naslijeđa, te da su ih razvili ruski znanstvenici i inženjeri iz cijele zemljei da su bez premca u svijetu.

U govori naciji u Moskvi, Vladimir Putin je dao i obećanje da će u narednih šest godina prepoloviti stopu siromaštva.

Upozorio je da Rusija riskira "izgubiti suverenitet" ako ekonomski ne krene naprijed.

Istaknuo je kako bi se trebalo više poduzeti u borbi protiv siromaštva, navodeći da 20 milijuna Rusa trenutno živi ispod službene linije siromaštva.

Ruski predsjednik je rekao da Rusija mora poduzeti korake za poboljšanje zdravstvenog sustava.

Govor o stanju nacije jedan od tri redovita obraćanja Putina javnosti, preostali su pitanja i odgovori javnosti, te godišnja konferencija za novinare.

Ovo je Putinovo 14 obraćanje Rusima i to pred publikom koja tradicionalno uključuje oba doma parlamenta, ministre i suce Ustavnog i Vrhovnog suda, vodeće regionalne dužnosnike, te druge članova političke elite.

U prošlosti je govor naciji trajao oko jedan sat.

Ustavom je određeno da se govor naciji daje u decembru i to u raskošnoj dvorani Svetog Juraja u Kremlju.

Ove godine, međutim, premještena je u dvoranu Manezh, odmah iza Crvenog trga a govor je nekoliko puta odgađan, što promatrači povezuju s izbornom kampanjom jer se predsjednički izbori održavaju 18. marta i očekuje se njegova pobjeda.

"Iako govori drži predsjednik, a ne predsjednički kandidat, nitko ne može zabraniti Putinu da iznese svoju viziju budućnosti", izjavio je za RIA novosti Vladimir Slatinov, politički analitičar iz Moskve.

"Naravno, Putin je svoj službeni položaj iskoristio za kampanju kampanju, ali ima pravo podijeliti svoju viziju za razvoj zemlje i rješavanje ključnih problema s kojima se suočava Rusija", dodao je Slatinov.

"To je jasna javna gesta namijenjena oživljavanju izborne kampanje", dodao je Slatinov.

Prema TASS-u, izložbeni prostor Manezh odabran je za mjesto jer je broj pozvanika znatno povećan i zato što ima velike videomonitore i druge tehnologije za infografske i multimedijske segmente.

Analitičari vjeruju kako se Kremlj boji da će mali odaziv birača potkopati legitimitet izbora.

Čini se kako vlada poduzima brojne mjere kako bi poboljšala odaziv, uključujući premještanje dana izbora na 18. mart, odnosno na četvrtu godišnjice ruske formalne aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Taj događaj, iako osuđen od međunarodne zajednice, naišao je na odobravanje među Putinovim pristašama u Rusiji.

Ovo obraćanje naciji događa se u trenutku snažnih međunarodnih sankcije zbog uplitanje Rusije i sukob u Ukrajini, te napetih odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Vladine statistike pokazuju da je realni dohodak pao 2017, četvrtu godinu zaredom.

Vladin ekonomski program prognozira da će se postotak Rusa koji žive ispod linije siromaštva smanjiti sa sadašnjih 13,8 posto na 11,2 posto do 2020. Međutim, ta brojka je veća od 10,7 posto, objavljenih u 2012. godini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG