Dostupni linkovi

Putin kaže da greške mobilizacije trebaju biti ispravljene 


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u četvrtak da "sve pogreške" koje su učinjene u pozivu za jačanje ruske vojne operacije u Ukrajini treba ispraviti. Ovo je njegovo prvo javno priznanje da "djelimična mobilizacija" koju je najavio prošle sedmice nije prošla glatko.

Zbog načina na koji je postupano sa mobilizacijom zabilježeni su brojni javni izrazi nezadovoljstva dužnosnika i građana. To uključuje i pritužbe da službenici za regrutaciju šalju pozive očito nepodobnim muškarcima.

Hiljade muškaraca pobjeglo je iz Rusije kako bi izbjegli regrutaciju koja je predstavljena kao regrutacija onih s vojnim iskustvom i potrebnim specijalnostima. No, česti su bili slučajevi koji pokazuju da u procesu nije uziman u obzir službeni dosije, zdravlje, studentski status ili godine.

Oko 2.000 ljudi također je uhapšeno na nedozvoljenim antiratnim protestima u više od 30 mjesta i gradova, a neki od njih odmah su dobili pozive, za šta je Kremlj rekao da je savršeno legalno.

"Tokom ove mobilizacije otvaraju se mnoga pitanja i sve greške moraju biti ispravljene i spriječene da se dogode u budućnosti", rekao je Putin.

“Na primjer, mislim na očeve koji imaju više djece djece ili osobe koje boluju od hroničnih bolesti, ili one koji su već prošli dob za služenje vojnog roka."

Ruska objava prve javne mobilizacije od Drugog svjetskog rata 21. septembra čak je izazvala kritike službenih pristaša samog Kremlja, nešto što je bilo gotovo nečuveno u Rusiji otkako je poslala svoju vojsku u Ukrajinu prije sedam mjeseci.

"Oni razbjesne ljude, kao namjerno, kao iz inata. Kao da ih je poslao Kijev", rekla je u subotu urednica ruskog državnog informativnog kanala RT, Margarita Simonyan.

U ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov priznao da su neki pozivi izdani greškom, rekavši da pogreške ispravljaju regionalni guverneri i ministarstvo odbrane.

Putin se suzdržao od pripisivanja krivice za pogreške, bilo ministarstvu koje vodi njegov bliski saveznik Sergej Šojgu, bilo regionalnim dužnosnicima kojima je povjereno odlučivanje o tome kome trebaju ići pozivi.

Šojgu je prošle sedmice rekao da Moskva planira angažirati samo 300.000 ljudi. Kremlj je kasnije demantirao izvještaj nezavisne Novaya Gazeta Europe da neobjavljena klauzula u Putinovom dekretu o mobilizaciji predviđa poziv za milion rezervista.

U petak će Putin u Kremlju održati ceremoniju potpisivanja pripajanja teritorija Ukrajine Rusiji, rekao je ranije Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Zvaničnici četiri ukrajinske regije koje podržava Rusija rekli su da su referendumi pokazali da je velika većina njihovog stanovništva glasala za pridruživanje Rusiji.

Ukrajina i Zapad su referendume okarakterisali kao "prevare".

Izvor: Reuters

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG