Dostupni linkovi

Kremlj se priprema da 30. septembra izvrši aneksiju četiri ukrajinske regije


Izborni radnici prazne glasačku kutiju na biračkom mjestu nakon takozvanog referenduma o pridruživanju regija Ukrajine pod ruskom kontrolom Rusiji, u Sevastopolju, Krim, 27. septembar 2022.
Izborni radnici prazne glasačku kutiju na biračkom mjestu nakon takozvanog referenduma o pridruživanju regija Ukrajine pod ruskom kontrolom Rusiji, u Sevastopolju, Krim, 27. septembar 2022.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održaće u petak, 30. septembra u Kremlju ceremoniju potpisivanja pripajanja teritorija Ukrajine Rusiji, rekao Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Zvaničnici četiri ukrajinske regije koje podržava Rusija rekli su da su referendumi pokazali da je velika većina njihovog stanovništva glasala za pridruživanje Rusiji.

Ukrajina i Zapad su referendume okarakterisali kao "prevare".

Putin će takođe održati veliki govor u petak nakon ceremonije potpisivanja u Kremlju i sastaće se s upraviteljima ukrajinskih regija, Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje, koje je imenovala Moskva, saopšteno je iz Kremlja.

Ukrajina, zapadne vlade i Ujedinjene nacije odbacili su glasove jer su nezakoniti prema međunarodnom pravu.

Ako Rusija nastavi sa svojim planovima za pripajanje četiri ukrajinske regije, to bi označilo "opasnu eskalaciju" koja bi ugrozila mogućnosti za mir u regiji, upozorio je u četvrtak generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

"Bilo kakva odluka da se nastavi s aneksijom ukrajinskih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporožje ne bi imala pravnu vrijednost i zaslužuje da bude osuđena", rekao je Antonio Guterres novinarima.

Glasanje je održano usred tvrdnji nekih lokalnih dužnosnika da je glasačima prijećeno i da su bili prisiljeni da izađu na glasanje. Izborni dužnosnici donosili su glasačke kutije od vrata do vrata, u mnogim slučajevima uz pratnju naoružanih ruskih snaga.

Četiri regije čine ključnu kopnenu vezu za Kremlj između Rusije i Krimskog poluostrva, koji je Moskva nezakonito pripojila od Ukrajine 2014. godine, a inače je s kopnom povezan samo mostom.

Potez Kremlja najavljen je samo nekoliko sati nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila da je u toku rad na novom paketu mjera osmišljenih kako bi "Kremlj platio" za eskalaciju sukoba u Ukrajini.

"Ne prihvatamo lažne referendume niti bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini i odlučni smo natjerati Kremlj da plati cijenu ove daljnje eskalacije", rekla je novinarima u Briselu.

Predloženi osmi paket sankcija uključuje daljnje zabrane uvoza ruskih proizvoda koje bi Moskvu trebale uskratiti dodatnih sedam milijardi eura prihoda.

Bijela kuća je u međuvremenu rekla da Sjedinjene Države "nikada" neće priznati ruske pokušaje aneksije dijelova Ukrajine i pripremaju nove ekonomske sankcije Moskvi koje će nametnuti "ozbiljnu ekonomsku cijenu Rusiji kada krenu naprijed s aneksijom".

"Nikada nećemo priznati ove nezakonite i nelegitimne pokušaje aneksije", izjavila je novinarima 28. septembra portparolka Karine Jean-Pierre.

"Radićemo s našim saveznicima i partnerima kako bismo nametnuli dodatne ekonomske troškove Rusiji i pojedincima i subjektima unutar i izvan Rusije."

EU će u potpunosti zabraniti uvoz iz Rusije čelika i proizvoda od čelika, celuloze i papira, mašina i uređaja koji još nisu obuhvaćeni postojećim sankcijama, poluproizvoda hemikalija, plastike i cigareta, prema navodima EU diplomate.

Sankcije bi takođe zabranile izvoz u EU robe koja se koristi u vazduhoplovstvu, poput guma i kočnica, te električnih komponenti uključujući određene poluprovodnike i manje sofisticirane komponente od onih koje su već zabranjene, dodao je neimenovani diplomata.

Paket sankcija postaviće pravni temelj za ograničenje cijena nafte i zabraniti građanima EU da budu članovi upravnih tijela ruskih državnih kompanija, rekla je von der Leyen.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG