Dostupni linkovi

Moskva će 'pomoći Minsku da prebrodi sankcije Zapada'


Ruski predsjednik i bjeloruski autoritarni vladar Aleksandar Lukašenko, Sankt Peterburg (13. juli 2021.)
Ruski predsjednik i bjeloruski autoritarni vladar Aleksandar Lukašenko, Sankt Peterburg (13. juli 2021.)

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je Vladi Rusije da pomogne Bjelorusiji da prebrodi sankcije koje je Zapad uveo Minsku nakon akcije protiv političkih protivnika, saopštio je Kremlj 15. jula.

Autoritarni bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenko doputovao je u Rusiju na razgovore sa Putinom 13. jula.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Kanada i druge zemlje odbile su priznati Lukašenka kao legitimnog lidera Bjelorusije i uvele su sankcije protiv njega i nekoliko visokih bjeloruskih zvaničnika kao odgovor na neregularne predsjedničke izbore u augustu 2020. godine.

"Podrška Bjelorusiji povodom posljedica takvih represivnih sankcija je na dnevnom redu, Vlada je dobila instrukcije i postupa s tim u vezi", rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Višemjesečni protesti nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji prošle godine postali su najveća i najupornija demonstracija protivljenja Lukašenkovoj vladavini.

Desetine hiljada ljudi uhapšeno je u akciji koja je ostavila veći dio opozicionog rukovodstva u egzilu ili zatvoru. Nekoliko demonstranata ubijeno je u nasilju, a neke organizacije za zaštitu prava kažu da postoje vjerodostojni dokazi da su službenici sigurnosti koristili torturu protiv nekih od privedenih.

Lukašenko je porekao bilo kakvu nepravdu u vezi s izborima i odbija da pregovara s opozicijom o odstupanju ili održavanju novih izbora. Na vlasti je 26 godina.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG