Dostupni linkovi

UN: 'Neviđena eskalacija' kršenja ljudskih prava u Belorusiji


Policija hapsi učesnika protesta u Minsku, 27. mart 2021.
Policija hapsi učesnika protesta u Minsku, 27. mart 2021.

Veće Ujedinjenih nacija za ljudska prava upozorilo je na "neviđenu eskalaciju" kršenja prava u Belorusiji. Mandat specijalne izvesiteljke UN-a Anais Marin, zadužene za praćenje stanja ljudskih prava u Belorusiji, produžen je na još godinu dana, prenela je agencija Frans pres (AFP).

U rezoluciji UN-a, za koju je glasao 21 član veća od ukupno 47 članova, Belorusija se poziva da sarađuje sa specijalnom izvestiteljkom Anais Marin. Belorusija je do sada zabranjivala da Marin uđe u zemlju.

U rezoluciji se naglašava potreba da se pažljivo prati situacija u Belorusiji i izražava se "duboka zabrinutost zbog nezapamćene eskalacije kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda" u zemlji.

Protiv rezolucije je glasalo sedam članova veća UN-a, a 19 je bilo uzdržano.

Masovni višemesečni protesti u Belorusiji izbili su nakon što je Lukašenko 9. avgusta proglasio pobedu na izborima, za koje se smatra da su bili namešteni. Građani su na ulicama tražili njegovu ostavku, a bezbednosne snage pod kontrolom Lukašenkovog režima pokušavale su da uguše demonstracije.

Zbog učešća na demonstracijama uhapšeno je više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izveštavali sa protesta. Opozicija u Belorusiji, kao i zapadne države, ne priznaju rezultate tih izbora.

Dok su demonstracije jenjavale, Lukašenkov režim je nastavio da zatvara nezavisne novinare i aktiviste.

Rezolucija UN-a, izglasana u utorak, 13. jula, ukazala je na "sve veća nesrazmerna i diskriminatorna ograničenja sloboda izražavanja, mirnog okupljanja i udruživanja, što je rezultiralo sistematskim uznemiravanjem, zastrašivanjem i represijom nad civilnim društvom i nezavisnim medijima".

Takođe se osuđuje masovno zadržavanje i hapšenje novinara i drugih medijskih radnika, branitelja ljudskih prava i drugih građana.

U rezoluciji se izražava i ozbiljna zabrinutost zbog navoda o sistematskom i široko rasprostranjenom mučenju i seksualnom nasilju nad ljudima u pritvoru.

Belorusija osudila tekst

Uoči glasanja, beloruski ambasador Jurij Ambraževič osudio je tekst zbog "mešanja" u unutrašnja pitanja Belorusije.

"Želeo bih da se obratim svojim zapadnim kolegama i podstaknem vas da se brinete o svom poslu", rekao je savetu.

Nekoliko zemalja je stalo je u odbranu Belorusije, pri čemu je predstavnik glavnog beloruskog saveznika Rusije negodovao zbog "neujednačene, neuravnotežene i pristrasne inicijative".

U rezoluciji i prinudno sletanje aviona u Minsk

Rezolucija UN-a se posebno osvrnula na prinudno sletanje putničkog aviona kompanije Rajaner u Minsk. Let na relaciji Grčka-Litvanija preusmeren je u Minsk, što je beloruskim vlastima omogućilo da uhapse kritičara vlasti Romana Protaševiča i njegovu devojku Sofiju Sapegu koji su bili putnici na tom letu.

Kritikuje se "iznuđivanje priznanja" Romana Protaševiča od strane beloruskih vlasti i zahteva hitno i bezuslovno puštanje para koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru.

U obraćanju pred savetom UN-a prošle sedmice, izvestiteljka Marin je upozorila da je slučaj Protaseviča pokazao da se Belorusija suočava sa "oblicima čišćenja koja podsećaju na prakse totalitarnih režima".

"Ovaj incident ... ilustruje spremnost vlasti da okončaju sve oblike neslaganja, čišćenjem društva od elemenata koje smatraju nepoželjnim", rekla je ona.

Dodala je da Belorusi koji ne dele režimske stavove trenutno moraju da biraju između autocenzure, otpora koji će ih izlagati hapšenju ili bekstva.

Evropska unija (EU), Sjedinjene Države, Kanada i Velika Britanija najavile su 21. juna novu rundu sankcija Belorusiji, s cijem da obuzdaju Lukašenka. "Ujedinjeni smo u dubokoj zabrinutosti u pogledu kontinuiranih napada režima [Lukašenka] na ljudska prava, slobode i međunarodno pravo", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Kao odgovor na preusmeravanje leta Ryanaira i prisilno sletanje u Minsk koje se dogodilo na ruti između dve evropske prestonice, EU je već ranije reagovala - blokadom evropskog vazdušnog prostora i aerodroma za letove beloruskog avioprevoznika. Evropski avio regulator takođe je pozvao i druge kompanije da izbegavaju beloruski vazdušni prostor.

XS
SM
MD
LG